спиране от движение или бракуване ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

спиране от движение или бракуване ?

Мнениеот moimoimoi » Чет 23 апр 2009 19:10

колеги това е дилемата която е пред мен,ако някой е по запознат да изкаже мнение
накратко положението е следното:
баща ми си купи кола/записа я на фирмата си/,регистрирана е в данъчното а в кат не е
след това колата я блъснахме и в последствие се разпродаде на части и вече я няма
наскоро баща ми почина а въпросната кола остана с неизяснен статут
искам да я бракувам или да я спра от движение за да не и плащам данъци щото са 200 лева на година
и кое е по лесно да се направи- да се бракува или да се спре от движение
стария собственик е от търговище и колата се води на отчет в кат-търговище а аз съм от сливен
ходих преди време в кат-сливен с цел да я бракувам но ми казаха че трябвало да отида в кат-търговище
какви документи трябват за двете процедури?и аз като не съм и собственик на колата мога ли да извърша това и задължително ли е да се ходи до търговище или може и от сливенския кат?

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Re: спиране от движение или бракуване ?

Мнениеот red rider » Чет 23 апр 2009 20:57

От колко време е разпродадена и платени ли са данъците и ,един от най болезнените въпроси е че трябва да са и платени преди да се спре от движение или бракува :evil: . Доколкото знам трябва да отидеш там където се води на отчет , и да не си собственик едно нотариално пълномощно мисля че трябва да ти свърши работа .Ако я спреш само от движение все някой ден ще се наложи да я бракуваш . Наскоро май беше излязъл и някакъв закон според който и за спряна от движение кола се дължат данъци но не съм много сигурен . :oops:

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Чет 23 апр 2009 22:02

имам договор за покупко-продажба между предишния собственик който е от търговише и баща ми,ще ми трябва ли пълномощно?все пак тая кола не е собственост на предишния собственик а само е на негово име :talk:
данъците са платени за миналата година , за тази не са

Потребителски аватар
Sunny
Дезертьор
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sunny » Чет 23 апр 2009 22:30

Вариантите са два:
Или отиваш в КАТ-Търговище заедно с предния собственик и там бракувате колата - само спиране от движение не те освобождава от плащането на данък върху автомобила, тъй като данъка е за притежание, независимо дали автомобила е в движение;
или отиваш в местния КАТ, изваждаш връзки, защото първо трябва да регистрираш колата там, а тя реално я няма и няма как да мине през каналите и след това я бракуваш, като за всичко това, освен връзки ще ти е необходимо и удостоверение за наследници, тъй като собственика на колата го няма. Ако сте повече от един наследници, ще ти е необходимо или присъствието на всички останали или нотариално заверени пълномощни от останалите.

На кратко - върви в Търговище и оправи бакиите - дано стария собствени е разбран човек!

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 24 апр 2009 6:33

за да се бракува трябва ли документ че са и платени данъците?
или мога първо да я бракувам и после да ходя в данъчното да отписвам?

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Пет 24 апр 2009 6:38

Трява да е платено и изчистено всичко. Миналата година бракувах и ме върнаха за документ, че е платен данъка. А в данъчното можеш да я отпишеш когато искаш.

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 24 апр 2009 13:41

че то ако може да се отпише в данъчното,без да е бракувана или спряна от движение оше по добре :P

Потребителски аватар
zdravko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zdravko » Съб 25 апр 2009 11:33

moimoimoi написа:че то ако може да се отпише в данъчното,без да е бракувана или спряна от движение оше по добре :P

Не може, защото в данъчното за да ти я отпишат искат или договор за покупко-продажба или бележка от КАТ, че си я бракувал!

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Съб 25 апр 2009 19:18

Да, точно така. В КАТ ти я издават бележката по дефолт при бракуване на колата (да послужи пред данъчните), и освен това ти искат номерата на колата и бележка от белканто, че си им предал колата за вторични или те карат да подпишеш една декларация къде ще се съхранява бракуваната кола...

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Съб 25 апр 2009 21:16

Извинявам се, че ползвам темата на колегата но искам да попитам и аз за моя казус :)
Искам да си продам колата в чужбина, и ако това евентуално стане, как се процедира след това? Мога ли да я бракувам и да върна номера в КАТ и им кажа, че просто съм я продал за джелезо :Mr Green Fun

Потребителски аватар
rainheart
Автомобил: MK3
Двигател: 1.6 ABU

Мнениеот rainheart » Чет 14 май 2009 13:56

И аз се извинявам, но имам аналогичен проблем. Баща ми почина и личният му автомобил остава излишен и семейният съвет реши да го продадем. Проблемът е, че има наследници извън България, които са уведомени за съдбата на колата, но и те не знаят, какво трябва да се направи, трябват ли техните подписи някъде и става дълга и широка да се продаде цяла. Аз имам пълномощно, но само за управление и представяне в КАТ, МВР, ДАИ и т.н.
Има ли вариант да се продаде цяла или правя морга в нас и после с пълномощното я отписвам от разните регистри :oops:

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 15 май 2009 1:01

Мисля, че пропускате момента с

moimoimoi написа:баща ми си купи кола/записа я на фирмата си/

Фирмата каква е - ет, оод, еоод. Ти можеш ли да се разпореждаш официално с нея?

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 15 май 2009 20:04

фирмата е ЕТ
и при ет собственика на фирмата не може да се променя
направихме заличаване на фирмата и прехвърляне на мое име
за инфо да отбележа че има разлика между заличаване и закриване на фирма, предполагам се има впредвит заличаване/смяна на името на фирмата
в моя случай това означава че фирмата става моя собственост, запазва си булстата ни името и трябва да се промени
иметоо е леко променено, а в договора за куповач е записано името на старата фирма

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”