Има една работа при каското, че в договора си пише как се определя изплащането на открадната кола и не винаги това съвпада с начина на оценяване.
Т.е. във ЗД Виктория (примерно) ми казаха че колата ми се оценява по пазарна оценка. Аз казах - добре. Как точно проучвате пазарната цена на колата? Казаха ми - гледаме в mobilen.bg

!?!?!?!
Аз казвам, ОК аз карам Субару Импреса 1998 година 2,0 125 коня. Колко такива коли мислите че се продават в момента в мобилето - най вроятно николко или 1-2 . Отваряме ние страницата на мобилето - нито една кола! Агентката хлъцна

!
После и казах - добре, ако я застраховам за 9000 лева защото сме решили, че това е пазарната оценка, ако ми я откраднат след няколко месеца, а тогава в мобилето се продава такава кола кола за 7000 лева, щото е криза и на човека му трябват пари, какво правим... отговор - плащаме 7000 лева.
Друга интересна подробност е ако ти я оценават по шваке. Ти си платил за колата си 8000 лева, те я оценяват по таблиците на 6000. Питаш - мога ли да я застраховам за 8000? Отговор - естествено че можеш. Ти застраховаш. След няколко месеца ти открадват колата. Отиваш да си вземеш парите от застраховката - опс! тази кола се оценява на 6000 по шваке - плащат ти 6000. Ти казваш - ама аз съм платил за 8000 лева - казват ти - сори! На това му се казвало надзастраховане. Надзастраховането не се плаща, а подзастраховането се недоплаща (включително и когато става дума за части).
Така че застрахователите няма да се прекарат в никой случай. А договрите трябва да се четат внимателно и да не се гледат само процентите. Най добре да се отиде при янкой агент, дето знае как стават ишмарите в съответната компания и ще се погрижи при щета да измъкне от застрахователите максимума. Поне аз след 3 коли и 10 години вече съм на този принцип.
Успех на всички и по-малко ходене по застрахователи.