Здравейте, решил съм да си купя кола Фолксваген но понеже нищо, ама нищо не разбирам от коли искам да ви питам някои неща.
Първо - задължително ли е да искам колата да има сервизна книжка. Наличието на сервизна книжка гарантира ли ми че колата е поддържана според изискванията.
Ако колата няма сервизна книжка това значи ли автоматично че от нея нищо не става.
С една дума - да обръщам ли сериозно внимание на сервизната книжка или може и без нея. Защото гледам в мобиле.бг доста коли се продават без сервизни книжки.
Ако колата е без сервизна книжка това значи ли че от нея нищо не става и веднага трябва да бягам от такава кола.

Сервизна книжка - задължително ли е?
-
- Автомобил:
- Двигател:
Сервизна книжка - задължително ли е?
Последна промяна от dobrin на Пон 06 юли 2009 0:34, променено общо 1 път.
Причина: Преместено в правилния раздел!
Причина: Преместено в правилния раздел!
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Re: Сервизна книжка - задължително ли е?
Здравей и добре дошъл!
Не, сервизната книжка по никакъв начин не е показател за даден автомобил.
Много често колата си идва с такава, коректно попълвана, но джамбазите старателно я скриват някъде в мазето, че да не се видят истинските километри... и връщат километража...
Друг е въпроса, че такава сервизна книжка, мисля, не представлява официален документ дори с подписите и печатите на сервизите и по тази причина няма никакви грижи да бъде изфабрикувана нова за няма и 30 минути с пафкането на цигарата от страна на чистачката на автосалона.
Оглеждай самата кола! Докуменацията- само необходимата за регистрацията на автомобила е важна.
Щом не разбираш много- нека дойде с теб някакъв приятел, който е в час с автомобилите. Още по-добре е да има наблюдения и опит с конкретния автомобил, към който се насочиш.
Това се отнася за всички марки, не само VW.
Късмет!
Ще ти е нужен!
Не, сервизната книжка по никакъв начин не е показател за даден автомобил.
Много често колата си идва с такава, коректно попълвана, но джамбазите старателно я скриват някъде в мазето, че да не се видят истинските километри... и връщат километража...
Друг е въпроса, че такава сервизна книжка, мисля, не представлява официален документ дори с подписите и печатите на сервизите и по тази причина няма никакви грижи да бъде изфабрикувана нова за няма и 30 минути с пафкането на цигарата от страна на чистачката на автосалона.
Оглеждай самата кола! Докуменацията- само необходимата за регистрацията на автомобила е важна.
Щом не разбираш много- нека дойде с теб някакъв приятел, който е в час с автомобилите. Още по-добре е да има наблюдения и опит с конкретния автомобил, към който се насочиш.
Това се отнася за всички марки, не само VW.
Късмет!
Ще ти е нужен!

И един съвет от мен . Колкото е цената на колата (примерно 5000 лв) , подготви и скатай на страна още 1/2 от нея (2500 лв)за отстраняване на повредите които ще бъдат майсторски замаскирани и ще почнат да се появяват след 300-400 км.
Предполагам си наясно че още щом вземеш колата трябва да смениш всякакви видове консумативи (масла , ремъци , ролки и т.н)

Предполагам си наясно че още щом вземеш колата трябва да смениш всякакви видове консумативи (масла , ремъци , ролки и т.н)

-
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за отговорите
Наясно съм че работата ще е на късмет (още повече че нищо не разбирам от коли) та затова се бях хванал за тая сервизна книжка че може да ми покаже дали с колата всичко е наред. Обаче като пусна търсене на Фолксваген в мобиле.бг и ми излизат да кажем 50 коли. Обаче като сложа за критерий "сервизна книжка" и бройката на колите намалява с почти 90 % и избора остава никакъв. Та затова реших да попитам липсата на сервизна книжка голям проблем ли е или не. Явно липсата на тая книжка може да се прежали и могат да се намерят и свястни коли без сервизна книжка - така ли да го разбирам.

Най-важното е да не се хвърляш на първата, нито на втората. Обикаляй, разглеждай, пробвай, разпитвай. Опитай се да събереш колкото се може повече информация относно въпросния модел - мотор. В случая мисля, че с търсачката ще намериш полезна информация щом си се насолич към VW. Остава да си изчистиш в главата модел, мотор.
Гаранция ти давам, че ще направиш разлика между една подържана кола и между такава която не е, а само е напудрена, стига да те устройва цената.
Що се отнася до сервизната книжка, тя не е фактор, но при наличието на такава е един плюс за даден автомобил. Говоря за коли до към 5 години. Оттам насетне едва ли някой се занимава с нея.
Гаранция ти давам, че ще направиш разлика между една подържана кола и между такава която не е, а само е напудрена, стига да те устройва цената.
Що се отнася до сервизната книжка, тя не е фактор, но при наличието на такава е един плюс за даден автомобил. Говоря за коли до към 5 години. Оттам насетне едва ли някой се занимава с нея.
Хич не се връзвай на сервизната книжка. Купих си едно Пежо 406 2000г, преди две години със сервизна книжка. Когато най-неочаквано се скъса ангренажния ремък и се обадих в сервиза, от който беше издадена книжката се оказа,че колата никога не е влизала там.
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Сервизни книжки се продават в ибей! Не е критерии на който може да се вярва, както казаха колегите гледай колата, карай я на диагностика преди да я вземеш.
Нашите коли нямат сервизни книжки защото както каза Радо, авто търговците ги крият за да не се видят реалните км. Скоро ще стигнат и до момента в който ще трябва да купуват/фалшифицират сервизните книжки защото пазара става все по-голям а клиентите все по взискателни.
Нашите коли нямат сервизни книжки защото както каза Радо, авто търговците ги крият за да не се видят реалните км. Скоро ще стигнат и до момента в който ще трябва да купуват/фалшифицират сервизните книжки защото пазара става все по-голям а клиентите все по взискателни.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
ivan212 написа:...
на твое място бих се доверил на приятел или близък, който разбира от тези неща и няма да ме подведе. бих купил кола, вече карана в България (а не "нов" внос) - все пак ще имаш шанса да видиш реалният собственик,а това е много показателно понякога. в този ред на мисли, не пренебрегвай обявите във форума, твоята кола може и да е тук някъде...
- shi187
- Автомобил:
- Двигател:
Първо искам да ти кажа, че марката автомобил, към която си се насочил е може би най-добрия вариант за автомобил, който ще бъде каран в България. Второ, както каза колегата Joro_kem разгледай първо раздела "продавам" на този форум (аз именно, чрез него се сдобих с новия си автомобил). Трето както всички колеги казаха, сервизната книжка може да се подправи много лесно, така че това изобщо не трябва да е критерий, по който да избираш колата си. моят маслен филтър е hengst
Последна промяна от shi187 на Вто 31 яну 2012 11:59, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Нищо не гарантира. 100% можеш да си купиш от някъде. А мога и да взема от някой, да я видя как изглежда, да си купя подходящата хартия и да си я направя на фотошоп. Колкото и чудно да е - изработката на печат на фотошоп отнема около половин час. Ако си продам колата - задължително ще има сервизна книжка 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”