От много хора съм чувал най-различни мнения по въпроса - едни казват, че след запалване сутрин, не трябва въобще да се чака моторът да работи на място, а веднага да се потегля, за да загрее по-бързо. Било смърт за него да е на ниски обороти и да работи на празен ход. Други казват, че особено дизел винаги трябва да се остави да поработи на място поне 1-2 минути преди потегляне. Трети пък твърдят, че веднага може и трябва да се потегли, ако се кара на ниски обороти докато позагрее не било проблем.
Аз лично и бензиновата ми и дизеловата ми кола винаги сутрин ги оставям поне 2 минути да поработят на място преди потегляне. Може да звучи наивно, но ако съдя по себе си, не може както си спя и да тръгна да тичам (т.е да смачкам газта на чисто студен мотор). Забелязал съм също, че и рейсаджии,камионаджии и опитни шофьори поддържат тезата, че трябва да поработи на място мотора.
Извинявам се ако има вече такава тема, но не можах да я открия с търсачката. Ще се радвам да вземете отношение по въпроса и да се обосновете.

Да потегляме ли веднага при студен мотор или да изчакаме?
- Student_pravo
- Автомобил:
- Двигател:
- vaso18
- T.N.T.
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Да потегляме ли веднага при студен мотор или да изчакаме?
Хубаво е да се остави да поработи за да може маслото което се е изтекло надолу да се завърти да се смазва хубаво и останалата част от двигатела,също така съм чувал че студен дизел ако земеш да го напъваш много е вероятно да спука глава,та в крайна сметка според мен е най добре да поработи 1-2 минути
- Luciano
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.9TDI AHF
- Контакти:
Ако беше потърсил малко в основния форум, щеше да четеш до сутринта по този въпрос.
- arrougance
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
viewtopic.php?f=1&t=114294&hilit=%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82
Напиши "студен старт" в търсачката и най, ама НАЙ-отгоре ти излиза тема с 6 страници писано по нея...
Преди да ти заключат темата ще споделя, че като запаля сутрин колата първо я чакам 20 секунди и после тръгвам, после я чакам да си дигне градусите на водата и чак тогава като се разсъня и ако ми се дава газ давам газ
Напиши "студен старт" в търсачката и най, ама НАЙ-отгоре ти излиза тема с 6 страници писано по нея...
Преди да ти заключат темата ще споделя, че като запаля сутрин колата първо я чакам 20 секунди и после тръгвам, после я чакам да си дигне градусите на водата и чак тогава като се разсъня и ако ми се дава газ давам газ

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”