M+S гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
passenger
Автомобил:
Двигател:

Re: M+S гуми

Мнениеот passenger » Пон 16 ное 2009 15:51

Честно казано всеки път когато дойде време да се сменят гуми си задавам един и същи въпрос:
Дали да не си сложа всесезонни гуми ?

И всеки път си отговарям по следния начин:
Цената на една всесезонна гума е що годе съпоставима с тази на зимната или лятната. Да се определи дали зимната или лятната е по-скъпа е относително понеже всеки сезон гумите са с по-високи цени.
Ако говорим в общия случай и ако една всесезонна може да изкара примерно 50000 км а същото важи и за всяка лятна и зимна гума то какъв е смисъла за 4 години да купиш 8 всесезонни вместо 4 летни и 4 зимни ?
Отговора е "лош" - просто такава гума няма "мореходните" качества нито на лятната нито на зимната и във всеки един момент е компромис т.е. във всеки еин момент ти с по-лоша гума отколкото трябва.
Зимата спирачния път на всесезонната да кажем с 1 метър по-дълъг. .... Да де ама този метър ... доста пъти съм се радвал че го имам.

Ако имаш и 8 джанти твърдо за варианта 4 летни и 4 зимни ...

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Пон 16 ное 2009 16:09

passenger написа:Честно казано всеки път когато дойде време да се сменят гуми си задавам един и същи въпрос:
Дали да не си сложа всесезонни гуми ?

И всеки път си отговарям по следния начин:
Цената на една всесезонна гума е що годе съпоставима с тази на зимната или лятната. Да се определи дали зимната или лятната е по-скъпа е относително понеже всеки сезон гумите са с по-високи цени.
Ако говорим в общия случай и ако една всесезонна може да изкара примерно 50000 км а същото важи и за всяка лятна и зимна гума то какъв е смисъла за 4 години да купиш 8 всесезонни вместо 4 летни и 4 зимни ?
Отговора е "лош" - просто такава гума няма "мореходните" качества нито на лятната нито на зимната и във всеки един момент е компромис т.е. във всеки еин момент ти с по-лоша гума отколкото трябва.
Зимата спирачния път на всесезонната да кажем с 1 метър по-дълъг. .... Да де ама този метър ... доста пъти съм се радвал че го имам.

Ако имаш и 8 джанти твърдо за варианта 4 летни и 4 зимни ...

Да колега,това е най-добрия вариант,но аз връткам 6 джанти,две зимни които са на снимката и две летни-това за предницата,отзад слагам зимните-поизносените от зимата и така!

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 14 мар 2010 15:39

Карам не повече от 200км. на месец, никои не може да ме убеди че е рентабилно да си купувам отделно зимни и летни гуми, едни нови всесезонни ми вършат работа за моя начин на каране.

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 14 мар 2010 16:10

Аз карах една зима и едно лято с всесезонни и се убедих, че е по добре да имам зимни и летни...
Нито лятото имам гуми, нито зимата... страшна рентабилност.

Потребителски аватар
airjohn
Автомобил: 2020 Skoda Karoq
Двигател:

Мнениеот airjohn » Нед 14 мар 2010 16:11

ivo_555 написа:Карам не повече от 200км. на месец, никои не може да ме убеди че е рентабилно да си купувам отделно зимни и летни гуми, едни нови всесезонни ми вършат работа за моя начин на каране.

При толкова малък пробег не си ли се запитал трябва ли ти изобщо кола?Не се заяждам. :beer

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 14 мар 2010 17:16

Запитвал съм се, ДА трябва ми! Реално погледнато като сметна всички разходи за колата с такси не ми излиза много по скъпо, НО, сега живея на центъра, ползвам служебен транспорт до работа, не съм женен, нямам деца, и минавам 200км., мислиш ли че дори едно от тези неща да се промени, тези км. няма да станат много повече? Освен това обикновено ползвам колата то места където няма автобуси или не са удобни, и по добре да ми е под ръка колата, отколкото да чакам таксита и автобуси, ама айде че темата хич не е за това! Та относно рентабилноста, като почна да минавам по 1000 км на месец, ще имам и два комплекта гуми, и газово ще сложа,макар че съм против газта! В момента няма нужда от тях!

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Нед 14 мар 2010 18:17

Малкия пробег не означава по-малък шанс да катастрофираш, да закъсаш или просто да се закопаеш докато паркираш в някоя пряспа (защото други свободни места няма). В София като се почна от Коледа, та до преди 2-3 дни си беше перманентно мизерия и дори за 10км на ден си струва.

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Нед 14 мар 2010 21:37

ivo_555 написа:Карам не повече от 200км. на месец, никои не може да ме убеди че е рентабилно да си купувам отделно зимни и летни гуми, едни нови всесезонни ми вършат работа за моя начин на каране.

и зимата или лятото с тези измислени всесезонни гуми като спреш в задница на някоя кола пред теб и си платиш ремонта на колата плюс акта от КАТ ще дадеш петорно повече пари отколкото ще дадеш за комплект зимни и комплект летни гуми! преди години и аз си мислех да таковам дявола във въздуха и с едни всезезони гуми отзад на един завой сгънах стария кошник (Опел Кадет) в един крайпътен знак :banghead: от тогава зимата със зимни гуми въпреки че за цяла зима имам 2000 километра а лятото с летни гуми и досега никакви грижи :012:

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 15 мар 2010 9:22

theultimate написа:Малкия пробег не означава по-малък шанс да катастрофираш, да закъсаш или просто да се закопаеш докато паркираш в някоя пряспа (защото други свободни места няма). В София като се почна от Коледа, та до преди 2-3 дни си беше перманентно мизерия и дори за 10км на ден си струва.

Точно това значи, като е прекалено лошо времето навън, не карам, и пак съм по безопасен от всеки друг който е тръгнал в най голямата виелица със зимни гуми! В никакъв случай не подценявам безопасността, едни нови гуми, пък били те и всесезонни вършат работа за моя пробег. Пък и видях доста смачкани предници на коли със зимни гуми, щото водачите им са прекалено самоуверени че могат да спрат!

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Пон 15 мар 2010 14:00

Ма как ги преценяваш ти нещата... кефиш мЪ.
А лятно време като караш? Като е топло не караш? Тия гуми лятото са на кокал през цялото време...
А и се износват за 1 година...
Не е икономия това... икономията знаете на какво е майка mhihi

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 15 мар 2010 14:06

Мда, ма айде стига, загледай се по един паркинг, половината коли че да не и повече са с всесезонни гуми!

http://www.aktivnipotrebiteli.bg/?p=180

Да не копирам цялото, ама доста интересни неща пише, особено за всесезонните гуми!

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 15 мар 2010 14:46

ivo_555 написа:Мда, ма айде стига, загледай се по един паркинг, половината коли че да не и повече са с всесезонни гуми!

И в общи линии за това София се парализира от няколко сантиметра сняг и всички псуват кмета вместо себе си. Малко са хората като теб, които в лошо време си оставят колите, защото са наясно че с тия гуми не става. Повечето си карат (или поне се опитват).

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 15 мар 2010 14:50

Тогава защо всички големи производители на гуми ги произвеждат, или защо не са го забранили, примерно, щом са опасни. Но както и да е. Аз приключвам тази тема!

п.п. Да, добре, прав си!

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Пон 15 мар 2010 15:55

както каза един колега по нагоре,май 50% от водачите в България карат със всесезонни гуми,повечето карат със зимни гуми втора употреба/направо по зле от нова всесезонна/,други карат само на задвижващи колела със зимни гуми а на другите са летните,трети си карат и зима и лете с едни гуми/макар и зимнаи/ и казват зимата ,че карат със сзимни гуми.
Така,че в нашата мила родина всичко е относително.Всесезонни гуми има,има и купувачи за тях,всеки си прави сметката сам на разходите,а не ние по форумите.

Всесезонните гуми са за страни в които зимата е с много малко валежи на сняг,та даже и липсва по някога,а тук в нашата страна е най добре комплект летни и к-т зимни/нови или на 2г най-много/след третата година чисто нова зимна гума с 6мм грайфер,вече е по подходяща за всесезонна :D

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”