Правилно ли е да учим децата си да шофират?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Мнениеот SMEL » Съб 27 май 2006 18:16

Много интересни мнения.Повечето много либерални,ама има и консервативни.След прочетеното решавам че съм прав да я науча.Както се оказа всички/почти/ са карали тайно колите на бащите си,както и аз.Предпочитам да знам колко може-ако все пак ми отмъкне колата.Защото ако се замислите/който има по големи деца/ сигурно ви карат колите посред нощ-или ще ги карат без да знаете. А така сигурно съм най добрия баща/в нейните очи де/-а мисля че го оценява.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 28 май 2006 0:55

SMEL написа:...

:applause:

:) Много се кефя, когато чета подобни мнения! Радвам се, че дъщеря ти е попаднала на правилният баща!

На мен винаги ми е тежало, че не съм могъл да споделя с родителите си, това което истински ме е вълнувало. А не съм споделял, защото още след първият опит срещах бурното им отрицание и неразбиране. От тогава, та и до ден днешен (вече са баба и дядо) избягвам да споделям проблемите си, за да не ги товаря излишно. Ако питате родителите ми, какъв човек съм аз, определено ще ви опишат едни прекрасен, добър и непорочен мъж :) - като определено последното не съм :)

Важното е, между родител и дете да има разбирателство и доверие - това спестява страшно много проблеми. Все пак взимането назаем на колата на тати не е най-страшното. Като си помисля за наркотици и стискам палци в близките години нещата да се променят към добре ...

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Нед 28 май 2006 22:18

musura написа:...

:да: :да: :да:
и аз така мисля

Потребителски аватар
SMEL

Мнениеот SMEL » Пон 29 май 2006 17:58

М/у другото и дадох да прочете темата и отговорите ви-тя каза че и вий сте или ще станете много добри бащи.Много се радва на мненията ви-и интересното е че след прочетеното си взема бележка кое е правилно/при каране/ и интереса и стана по задълбочен.Разбра че карането не е само да въртиш волана-БЛАГОДАРЯ НА ВСИчКИ. тя каза че приема още мнения и ше и е интерсно...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 29 май 2006 18:27

Какво повече да кажем на дъщеря ти :) Както виждам, има си баща Но.1 :) Според мен, четенето не помага, особенно при управлението на автомобил. Ако е фенка, да пробва картинг - там може да понастъпи малко повече, да се позавърти и т.н. пинизи, които ще са и трудни с "голям" автомобил. Въпреки, че карта и автомобила са доста различни като усещане, физичните закони важат и за двете и по-лесно ще усети, какво става, когато влезеш с по-висока скорост в завой и се завъртиш, или пък ти блокират спорачките и колата става неуправляема :)

Общо взето тренинга си е важен, така или иначе с времето, ще си дойдат нещата на мястото. Правилника също не е за пренебрегване - поне основните неща - мигачи, предимства, регулирани и нерегулирани кръстовища - според мен е безсмислено да зубри всичко от сега, но основните неща трябва да се знаят, даже и само пешеходец да си(то затова в училищата имаше навремето часове по "безопаснист на движението").

Моята щерка е на 3.5 години и вече съм я пускал на пистата за карт :) вози се при десет годишния сина на мой приятел, който тренира картинг. Детето беше много щастливо и развалнувано. Не се уплаши и за миг от скоростта и острите завои. Даже, когато я прибирам от детската градина, понякога подвиква от детското столче - "Тате дай газ!" :)

Потребителски аватар
gogul
Автомобил:
Двигател: 1989
Контакти:

Мнениеот gogul » Пон 29 май 2006 19:19

ами и аз да си призная вчера сложих дъщеря си в коленете си ,а тя държеше волана с моя помощ :P разбира се,защото е само на 5 години. Може за някой да не съм прав,но съм решил да я науча да управлява автомобила,както и да е дисциплинирана на пътя,имам 10 години на разположение :lol:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 29 май 2006 19:29

управлението на автомобил става все повече нещо обикновенно и нещо от ежедневна нужда на нормалният градски човек. Както компютърната грамотност, знанието на английски/немски, така и автомобила ще бъде все по-нужен ежедневно и реално владеенето на тези умения ще зависи успешната професионална реализация. Колкото повече разностранни умения има човек, толкова по-лесно е да се адаптира в непозната среда/ситуация.

Потребителски аватар
SMEL

Мнениеот SMEL » Пон 29 май 2006 19:44

Тя говори немски перфектно почти,значи така трябеа да се научи и да шофира.А и движението със всеки изминат ден става все по интензивно,автомобилите се увеличават с по 10-20 на ден.С това за картинга вече и запали чергата-значи ще я заведа да покара и карт/добра идея-не се бях сетил/А тя е доста смела-щом иска да скача и с бънджи от аспарухов мост-значи ще може да кара и карт.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 29 май 2006 21:03

Хех, и аз съм голям фен на бънджи скоковете :) Супер!

Потребителски аватар
SMEL

RaliT0

Мнениеот SMEL » Пон 29 май 2006 23:08

Първо здравейте на всички:)

След като внимателно про4етох мненията ви за това дали е правилно или не да се учат децата да шофират, а и след като темата е пряко свързана с мен, реших и аз да кажа своето. Казвам пряко свързана, защото аз съм дъщерята на SMEL.
Нормално е всяко дете да изпитва влечение към шофирането, а и като цяло към непознатите неща. От тук вече идва и въпросът до колко може да се има доверие на конкретния човек и дали той осъзнава какво точно се случва когато седне зад волана и дали е наясно с отговорността която поема. Мисля, че ако сега баща ми беше отказал да започне да ме учи да карам, щях да се почувствам много неуверена не само сега а и на самия изпит. Другото което е , той не ме учи само да въртя волана, той ме учи как да реагирам в дадена непредвидена ситуация..неща на които инструктура няма да ме научи.
Също така искам отново да кажа че много оценявам това което прави за мен, възможността която ми дава в момента, защото не всеки родител би дал колата на детето си, особено ако е момиче..като съдим за общоприетата представа за жените шофьори. Чрез тези уроци той отново ми показа колко ми вярва (както и за всичко останало винаги съм имала подкрепата му - а мсиля че това наистина е много важно за едно дете) и точно това доверие не искам да предам, като соъзнавам че шофирането не е неделно развлечение, а отговорност. Досега, през времето докато той ме учеше да карам, аз разбрах много неща за ситуацията на пътя и самата кола, неща които без неговата помощ нямаше да разбера. И точно за това смятам че децата трябва да имат възможност да карат от по-рано. Така или иначе ако детето си е наумило че иска да кара ще намери друг начинм който може да се окаже наистина безотговорен.

П.С. а и тате,обещавам да не ти отмъквам колата :п:))

Последна промяна от SMEL на Пон 29 май 2006 23:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 29 май 2006 23:22

:applause: чудесно казано. Доверието винаги (поне според мен) е най-важно в една връзка, била тя между родител и дете, партньори в бизнеса или в семейството!

Убеден съм, че от теб ще стане чудесен :drive

:welcome_to_group

Потребителски аватар
alpine
wheels dealer
Автомобил: L-Es
Двигател: 1H-1H-PG-1V-1Z-AJL-Cosworth
Контакти:

Мнениеот alpine » Вто 30 май 2006 12:28

и аз научих брат ми да кара поршето... smell къде карате

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Вто 30 май 2006 13:24

Виж СМЕЛ аз си мисля 4е си прав да я у4и6 да кара не 4е мога да дам кои знае какъв съвет щото легален стаж имам от 5 години ама тр да се учат на това и си мисля че може повече да им е от полза отколкото обратното каквито мнения прочетох в началото.
Инструкторите са си племе и си лапат паричките и това е.Не е ли седнала с тебе ти да знаеш че си и казал основни работи няма да е същото нито за тебе нито за нея.
Така че аз си мисля че имаш пълното право.
Аз лично уча гаджето си макар че кара курсовете но там да я научат да паркира примерно никои не се сеща.И тя и аз сме доволни - тя че и обръщам внимание аз че ми е спокойно.
Така че аз съм силно зад теб! :yeaha:

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Вто 30 май 2006 16:20

NovobranecGT написа:...
Според мен има 3 варианта:
1.детето не се интересува от автомобили и шофиране и си остава без книжка дори и при пълнолетие
2.детето иска да кара, но не му дават и намира други начини.....
3.детето иска да кара или не иска, но го учат на полигон и придобива някаква увереност, която може да стане прекалена по някое време и да изиграе лоша шега в реални условия...

Има и 4. детето не иска да кара, но изкарва курса, взима книжка и нещо пак не иска да кара :) - справка сина ми.
Според мен е много важно на какъв инструктор ще попадне детето - сина го уредих при един, дето лалаше като жена :lol: , но за сметка на това го научи както трябва - сина беше навъртял 1-2 часа само преди да отиде на курса. Аз като се качих да карам навремето изобщо не бях сядал зад волан и си мислех, че първо ще покарам малко полигон - грънци, инструктора вика давай по улицата. Абе как ще давам бе - за пръв път сядам на лявата седалка. Карай и се не бой. Е човека беше много печен, просто си беше роден за инструктор евалата му правя. След курса бащата седна с мен да види как се справям и още на втория път ми каза, че мога да карам и без него. Та така си мисля аз. :wink:

Потребителски аватар
SMEL

Мнениеот SMEL » Вто 30 май 2006 18:30

alpine написа:и аз научих брат ми да кара поршето... smell къде карате
Под аспарухов мост има стар полигон,и покрай канала.Тръгване на висок баир/напред и назад/ покрай плажа,където няма движение и много хора.Малко и по пътя/знам че не е правилно/-но към звездица и белослав няма движение много.Окло колоните на моста/осмици с по висока скорост -пускам я сама даже/ и т.н.Старая се да и осигуря всякакви препятстеия.----------Мики-знам че има и печени инструктори но са 10% само,не повече.А дали ще поадне ученика на такъш си е истинско шано.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”