Въпрос за зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Въпрос за зимни гуми

Мнениеот stypkata » Вто 05 окт 2010 5:38

Кое е за предпочитане- хубави летни гуми или поизносени зимни за зимата в снеговете? Имам 4 хубави летни гуми Michelin ,но миналата зима имах проблемис тях в снега.Чудя се дали ще е по-добре ако взема 2 стари зимни гуми за предни ,а задните да ги оставя летните.Гледам,че има такива зимни втора ръка за по 30/35лв/бр.Повече от 60/70лв немога да дам за гуми.Мерси

Последна промяна от stypkata на Вто 05 окт 2010 6:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за зимни гуми

Мнениеот Danny boy » Вто 05 окт 2010 6:06

вземи две зимни гуми отпред,но с грайфер не по-малко от 6мм.Задните ако са ти летни също да имат хубав грайфер.Така ще избуташ,но с едно наум като падне сняг и киша задницата е като на пързалка.Аз бях така доста години ама ми писна и слагам вече 4ри зимни.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 05 окт 2010 6:15

Къв е тоя въпрос колега? :shock
Слагай 4 зимни гума,ако ще и да са втора употреба.Летни гуми зимата само ако колата не излиза от гаража.
Тва трябва и децата да го знаят :012:

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Вто 05 окт 2010 6:28

Проблема е ,че немога да си позволя 4 нови зимни гуми от по 150лв бройката.Те са още по-хубави ,но има една подробност :)

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 05 окт 2010 6:42

добре де и аз като не мога да карам бързо и не се бутам за пилот във WRC.
Има нови зимни гуми и за по 80-90лв,има и втора употреба (но търси не по-стари от 2-3 години). С това шега не бива,че като се удариш някъде или удариш някои (недай си боже) и му кажеш-извинявай но не мога да си позволя 4 нови зимни гуми от 150лв/броя...
Ако си с летни по-добре не карай или не по-бързо от 20км/час, но и така ще си опасен :?

Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tihon » Вто 05 окт 2010 6:46

Най-добре 4 нови евтини зимни гуми - Дебици, Саво каквото намериш. Ако сложиш само зимни отпред, означава че ще имаш нарушена стабилност при завои - задницата ти ще "танцува". Ако сложиш стари зимни с грайфер - гумата ще е твърда и няма да имаш добро "захапване" на студен асфалт, сняг - проблемно спиране, тръгване тн. Летните са с по добър аквапланинг от зимните, но ... на ниски температури стават като пластмаса и не държат.
Значи... подобно чудене за гумите, почти всеки шофьор има, докато не направи някоя беля и започне да оправя колата - пари, майстори, време. И тогава си казва - "защо, аз глупака, вместо да давам сега ХХХ лв и N дена разправии по сервизи, не си взех 4 зимни гуми щеше да ми излезе по евтино, а щях да ги ползвам още три години напред". Лично аз съм се въртял 360 ' на равно, с равномерна 3та скорост, без да натискам спирачки или газ и камион ме е вадил от канавката /слава богу беше такъв сняг отстрани, че нямаше нищо по колата/- бях с предни зимни и задни летни.

не те знам с какви гуми като размер си на колата но ето ти за пример Дебици за 70 лв чисто нови, с тазгодишен ДОТ
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/advan ... =4&x=8&y=6
А Hankook-a се водят като "Особено препоръчителни" от ADAC, което все пак си е критерии и са 76 лв бройката чисто нови пак
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... -9736.html

PS приложения линк е примерен, да не се счита за реклама !!!

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 05 окт 2010 7:01

всяка година едни и същи чуденици как да таковаме дявола.... поведението на колата със зимни гуми е коренно различно от това с летни, от сериозен опит с каране с летни гуми зимата ти го казвам. естествено, ако си гъзорък и със зимни и с летни все еднакъв резултат ще има, но зимните имат ужасно различно поведение от летните. не се лъжи само с предни, че ще пуснеш на някой завой по рязко газта и гледай как ще се въртиш... да не говорим, че с летни задницата ми не искаше да влиза в коловозите и предницата влезе, задницата си се хлъзга и не може да влезе в коловоза и така си карам настрани....

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Вто 05 окт 2010 7:58

Ама никой не е казал,че с 4 зимни е по-лошо от колкото с 2 зимни.Въпроса е дали с 4 летни ще е по-добре от 2 летни и 2 евтини предни зимни втора ръка?
Tihon написа:не те знам с какви гуми като размер си на колата но ето ти за пример Дебици за 70 лв чисто нови, с тазгодишен ДОТ
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/advan ... =4&x=8&y=6
А Hankook-a се водят като "Особено препоръчителни" от ADAC, което все пак си е критерии и са 76 лв бройката чисто нови пак
http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zimni ... -9736.html

PS приложения линк е примерен, да не се счита за реклама !!!

Мерси,наистина гумите са много хубави,но моя размер 195/50/15 са 120лв/бр ,а аз съм писал,че повече от 60лв немога да дам за 2 гуми :roll:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 05 окт 2010 8:40

:търсачкаа
А относно конкретния въпрос :screwy

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”