Октавия 1

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Октавия 1

Мнениеот velinsl » Пон 13 дек 2010 23:23

Решил съм да сменям автомобила, както си личи в една от обявите.
Единствения автомобил неФВ, на който съм се спрял е този(Октавия1).
Искам малко мнения относно тях - качество, части, тенекии. Каквото и да е.
Имам регистрация и в Шкода форума, но съм далеч от идеята някой да ми пише от там, че си е пил боклук и се е прецакал. Както тук де.
Благодаря предварително.
Прочетох старата тема, но вярвам има вече повече хора с такъв автомобил, повече впечатления.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: Октавия 1

Мнениеот joro_kem » Вто 14 дек 2010 9:52

колега, четох темата ти и в шкода форума. аз карам октавия тур комби от 2 години и половина вече. двигател 1,9 пд 100 к.с.
недостатъци (според мен):
1. много е ниска отпред, ама много :banghead:
2. много е тясно за пасажерите отзад - ако се дръпнат напред предните седалки, нещата се пооправят, ама на мен ми става тясно да шофирам :mrgreen:
3. шумничка е при по-висока скорост (над 150)
за 56 хиляди км. имам следните оплаквания:
1. неочаквана смяна на водна помпа (текна още на 3000 км) - сменена гаранционно
2. доста се поразскърцаха пластмасите в багажника и уплътненията на задните врати
3. често горят крушки - фарове, стопове, мигачи, осветление табела и т.н.
предимства (според мен):
1. стои много стабилно на пътя :bowdown
2. сравнително икономична за моя стил на щофиране. детайлна справка тук: http://www.spritmonitor.de/en/detail/268724.html :bowdown
3. огромен багажник, носи и на тежки товари. задницата, за разлика от предницата, стои доста високо
4. за двигателя няма какво да кажа, освен че съм изключително доволен - пъргав, лесно се изпреварва, а катеренето по завои се превръща в истинско удоволствие, включен климатик не влияе съществено на мощността.

в общи линии е това, ако те интересува нещо по-конкретно, питай.

stanev11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanev11 » Чет 16 дек 2010 20:29

колега,той пита за октавия 1,а ти караш 2,мисля си че имат сериозна разлика двете генерации.
Според мен,това е бора с различен дизайн и с по ниско ниво на качество на материали в купето,но иначе общо взето добър автомобил,братовчед ми има такава 1.9ТДИ 90к.с. и е много доволен,аз съм я карал многократно и ми харесва,много е запазена и е доста прилична количка/неговата е фейстлифт,с новия капак,по различни брони,стопове,фарове и малко по добро оборудване и качество в салона/.Мисля,че за парите си е приличен автомобил.

Потребителски аватар
kukumitcin
Автомобил: Passat B5.5
Двигател: AVF

Мнениеот kukumitcin » Чет 16 дек 2010 20:39

stanev11 написа:колега,той пита за октавия 1,а ти караш 2,мисля си че имат сериозна разлика двете генерации.

Колегата кара Октавия 1 виж гаража му. Октавия 1 фейстлифт ;)

А по темата мога да кажа:
Найстина ниска предница, но като свикнеш не е проблем.
И другото, което не ми харесва е, че има много малко място за пътниците на задната седалка.

Плюсовете за мен са много, но съм си шкодаджия ;)

Поздрави.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Чет 16 дек 2010 20:44

често горят крушки - фарове, стопове, мигачи, осветление табела и т.н.
предимства (според мен):

Това важи за всички автомобили от VAG след 2000 г. Наблюдения върху Ibiza, Caddy, Octavia, Polo

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 16 дек 2010 21:13

Колегата жоро_кем доста добре е описал тая кола. Карал съм такава с фейслифта модел 2003 и смея да кажа, че е отличен автомобил. Тя беше с мотор (сменян) 2.0 140к.с. Комън-рейл. Като цяло нивото на материалите е ниво надолу от Фолксвагеновите, малко повечко са наблегнали на твърдата пластмаса, поскърцва си по малко, но вози стегнато и се движи стабилно дори при скорости от порядъка на 180-200 км/ч (карах я с толкоз, уникално е просто усещането), седи като залепена за асфалта.
Относно обемът - наистина отзад е тесничко, горе-долу колкото моята Джета е сякаш, но според мен за това има вина/заслуга огромният багажник при хечбека, който си е лидер в класа по обем мисля... 500+ литра, това никоя кола в тоя клас го няма :bowdown
Личното ми мнение е, че ако се намери доста запазен екземпляр си заслужава парите, но читавите такива май не са много по-евтини от Бора или Голф същите години, така че пак е до конкретната обява и кола. Лично аз бих си взел такава кола, стигах да имах възможност, разбира се. Доста непретенциозен и стегнат по немски автомобил е.

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Съб 18 дек 2010 14:37

Почвам да мисля за Октавия, защото има доста екземпляри от по 90 коня и 4 ел стъкла. Климатроника ще го преживея, искам, ама като няма Пасат Б5-90 коня, 4 ел стъкла климатроник и НЕбял. Бели скивах 3. Имал съм 2 бели автомобила, 3-ти не ща(поне за сега).

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 18 дек 2010 19:05

Има и модели с климатроник. Цитираният от мен модел беше ниво на оборудване Елеганс, имаше 4 ел. стъкла, климатроник, тракшън-контрол, ЕСП, АБС и още куп други. В по-ниските нива на оборудване наистина климатиците преобладават, но не е болка за умиране, заради която да прескочиш модела като вариант. :beer

Потребителски аватар
velinsl

Мнениеот velinsl » Съб 18 дек 2010 19:50

До 2000 година най-късно гледам по лични съобржания, не само финансови.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”