Привет на всички Фолксваген фенове!
От миналата седмица и аз съм част от този прекрасен форум, и съм много радостен за това.Най-сърдечни благодарности на всички,които се грижат за съществуването на този сайт. От 10 дена съм щастлив "собственик" на Голф 3. Всъщност автобила е собственост на брат ми,но той живее в Турция, и е в България само през лятото за около месец.Разбрах ме се когато не е тук аз да ползвам колата. Искам да ви питам дали е необходимо да имам пълномощно от брат ми за да ползвам автомобила му? Днес един приятел ми каза,че ми трябвало такова пълномощно,обаче нещо не ми се вярва. Ако някой знае нещо по въпроса нека да сподели.
Предварително благодаря!

Мога ли да карам чужд автомобил?
- Muncho
- Автомобил:
- Двигател:
Аз карам инвалиден голф ( на името на инвалид ) и за всеки случай имам пълномощно в жабката. До момента колкото пъти са ме спирали куки никой не ми го е искал. Само веднъж ме попитаха дали автомобилът е мой ( преди да подам документите ) и след това ме попита дали имам пълномощно. Казах да, но полицая не поиска да го види.
- 20vTurbo
- Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
- Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
- Контакти:
Мисля си, че брат ти би трябвало да може да ти направи такова пълномощно в Турция и да ти го прати по пощата. Така не би трябвало ти да губиш време и да биеш толкова път. На мене няколко пъти ми се е налагало да правя български пълномощни от САЩ и да ги пращам в България по DHL. Все пак никога не съм правил такова за кола и не съм сигурен дали няма някакви специфични изисквания.
- Svetilio
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
за да си по-спокоен, най-добре си подсигури пълномощно. Няма нужда ти да присъстваш в Турция, брат ти може да ти направи пълномощно /желателно набрано на компютър/ и да го завери в БГ консулство в Истанбул / или най-близкия му град/
Задължително впишете номер на рама / двигател в него , както и пълните Ви данни.
Доколкото знам доста чакане има в Турция за една глупава заверка. Ако той е в България - при всеки нотариус точно за 10 мин си готов / 3-5 лв такса/ 
Задължително впишете номер на рама / двигател в него , както и пълните Ви данни.

- VooDoo-74
- Автомобил:
- Двигател:
20vTurbo написа:Мисля си, че брат ти би трябвало да може да ти направи такова пълномощно в Турция и да ти го прати по пощата. Така не би трябвало ти да губиш време и да биеш толкова път. На мене няколко пъти ми се е налагало да правя български пълномощни от САЩ и да ги пращам в България по DHL. Все пак никога не съм правил такова за кола и не съм сигурен дали няма някакви специфични изисквания.
Брат ми в момента си е в България. Трябва да отида до Тутракан за да ми направи пълномощното.
- stanislav_s
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Здравей колега, мога със сигурност да те уверя, че пълномощно ти е необходимо. Такова в което да пише че представляваш брат си пред митници, КАТ, застрахователи и т.н. Защото (пример от моята практика) при настъпване на застрахователно събитие(което не ти пожелавам) можеш да заведеш щетата без пълномощно, но след това не можеш да си вземеш парите от застрахователя. Искат лично собственика или пълномощника да отидат и да се разпишат че са получили сумата. 

-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да обобщя малко:
За да управляваш чужд автомобил не ти трябва пълномощно, просто трябва да имаш в себе си необходимите документи - талон на колата, полица за ГО, талонче за минат преглед, бележка за платен данък. Освен това в полицата за ГО трябва да пише, че застраховката важи за всички водачи на МПС-то, щото може да пише че застраховката важи само за собственика и по тая логика излиза, че когато друг човек управлява колата той няма ГО. Аз също съм от хората, които карат колите на родителите си, нямал съм проблеми до сега.
Пълномощно ти трябва ако ще продаваш/прехвърляш/пререгистрираш колата или както горе казаха ако трябва да получаваш пари от каско. За самото сключване на застраховка мисля, че няма нужда от пълномощно.
За да управляваш чужд автомобил не ти трябва пълномощно, просто трябва да имаш в себе си необходимите документи - талон на колата, полица за ГО, талонче за минат преглед, бележка за платен данък. Освен това в полицата за ГО трябва да пише, че застраховката важи за всички водачи на МПС-то, щото може да пише че застраховката важи само за собственика и по тая логика излиза, че когато друг човек управлява колата той няма ГО. Аз също съм от хората, които карат колите на родителите си, нямал съм проблеми до сега.
Пълномощно ти трябва ако ще продаваш/прехвърляш/пререгистрираш колата или както горе казаха ако трябва да получаваш пари от каско. За самото сключване на застраховка мисля, че няма нужда от пълномощно.
- K22
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
абсолютно вярно!
Абсолютно вярно.
По закон може да се управлява чуждо МПС след писмено или устно разрешение на собственика.
За всичко останало се изисква ноториално пълномощтно.
По закон може да се управлява чуждо МПС след писмено или устно разрешение на собственика.
За всичко останало се изисква ноториално пълномощтно.
- Crazy_hatteR
- Автомобил: A6 C5 1.8T + Mk IV 1.6 + B3 1.8Mi
- Двигател: AEB 1.8T + AKL 1.6 SR + 1.8 RP