Съвет за шофьорска книжка - отнемане за 1 месец

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет за шофьорска книжка - отнемане за 1 месец

Мнениеот maistora_1 » Пет 28 яну 2011 22:50

К.Одаджийски написа:Не мога да ти дам точен отговор на питанката, освен че като ти вземат книжката ще ти я върнат на време. Въпроса е дали пише един месец или 30 календарни дни, щото ако е 1 месец е от дата до дата т.е от 01 февруари до 01 марто, но ако е 30 календарни дни е друга бирата.
Лошо впечатление обаче правиш с тия приказки
maistora_1 написа:.....
А на тия полицайчета дето ми написаха акта :laser :rocketwhore :076: :kiss my ass

защото не уточняваш уж ли са те спрели с толкова или ти си караше така
maistora_1 написа:Та случая ми се следния - октомври 2008 г. на околовръстното в Благоевград ме спряха уж с 123 км/ч при ограничение 90 км/ч и ми написаха акт . Не можах да се разбера с полицайте, въпреки настойчивостта ми и предложенията от :beer

Защото ако наистина си карал с тия км и са те спряли, е трябвало да помислиш за трите гърла и почивката им преди да настъпиш десния педал :beer

Колега, хайде сега...знаем всички за безумните ограничения по пътищата ни...
И знаем всички как някои хора и с 220 км/ч да бяха минали покрай същите полицаи = щеше да им се размине...
Няма да се оправдавам, но няма кои да незнае за засадите по околовръстото на Благоевград и за камерите - особенно ако веднъж седмично пътуваш София - Банско.

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Пет 28 яну 2011 23:01

Pichaga написа:по закон, когато се говори за месец, се има предвид 30 дни, не 28, не 31...
иначе можеш и да не я върнеш и да караш на магия

И този вариант мислех - карам 2 години, за да даде давност нарушението и да не ми отнемат книжката за 1 месец.
Обаче за моя зла учест - карам в София всеки ден 70-80 км минимум, имам от време на време и някакво извънградско и колкото и да не ми се иска все ми се случват ПТП-та...сега някой да не си помисли, че съм лош шофьор - всеки, които е с кола градско в София с около тези километри и то пак повтарям всеки ден = знае за какво става дума - поне веднъж годишно някоя броня е за ремонт :banghead:
Така, че не смея да рискувам и да се надявам, че за 2 години няма някои полицай да провери по радиостанцията - дали съм с редовна книжка...и някой път да изгоря - вместо застрахвателя да плати по каско - да се налага аз да плащам 2 коли, че може и повече...

Иначе ми стана интересно - пише ли някъде в закона, че 1 месец = 30 дни???

Ludia написа:не ставаше ли да кажеш че си загубил документите, като ти станат новите ти ги задържат за един месец, а през това време караш със старите и гледаш да не те спират за нарушения ? :roll:

е при мен все нестава... все се намира някой да ме спре за проверка

Peterman написа:Много лошо колега! Особено ако от книжката ти зависи работата!!!
:oops:

лошо е :banghead:

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 28 яну 2011 23:26

Pichaga написа:по закон, когато се говори за месец, се има предвид 30 дни, не 28, не 31...
иначе можеш и да не я върнеш и да караш на магия

Трябва да я върне Пи иначе решението си стои, спират го в един момент, проверяват документите, свалят го от колата заключват, взимат му СУМПС-а и да се оправя!
maistora_1 написа:Колега, хайде сега...знаем всички за безумните ограничения по пътищата ни...
И знаем всички как някои хора и с 220 км/ч да бяха минали покрай същите полицаи = щеше да им се размине...
Няма да се оправдавам, но няма кои да незнае за засадите по околовръстото на Благоевград и за камерите - особенно ако веднъж седмично пътуваш София - Банско.

Пак не ти правят чест тия изказвания бре човек. Не пътувам често покрай Благоевградските засади, но това че ги пък знаеш хептем не те оправдава, че са те засекли с превишена скорост. Освен това 90 км изобщо не е безумно ограничение за извънградско. Доколкото съм запознат в цяла Европа е толкова с изключение на Германия.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пет 28 яну 2011 23:59

Мисля че приеха на 2-ро четене новото изменение на закона и вече не вземат книжки за над 30км/ч, обаче щом нарушението ти е от 2008-ма вероятно ще гледат тогавашните правила. Що не намери някой познат/роднина, който има книжка но не кара - да се жертва един месец заради тебе?

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Съб 29 яну 2011 0:25

Един написа:Мисля че приеха на 2-ро четене новото изменение на закона и вече не вземат книжки за над 30км/ч, обаче щом нарушението ти е от 2008-ма вероятно ще гледат тогавашните правила. Що не намери някой познат/роднина, който има книжка но не кара - да се жертва един месец заради тебе?

Колега, спряхаме на пътя. Не съм получил известие за снимка от камера.

Ако имаш начин да покажеш това изменение обнародвано вече някъде = ще ми е от полза.

К.Одаджийски написа:Пак не ти правят чест тия изказвания бре човек. Не пътувам често покрай Благоевградските засади, но това че ги пък знаеш хептем не те оправдава, че са те засекли с превишена скорост. Освен това 90 км изобщо не е безумно ограничение за извънградско. Доколкото съм запознат в цяла Европа е толкова с изключение на Германия.

Колега, не ме разбра - ченгетата си търсеха на кого да напишат акт. Показаха ми на радара чужда скорост. Аз се явих изкупителната жертва. В ограничение не съм бил, но и 123 км/ч не съм карал, при положение че знам за засадите.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Съб 29 яну 2011 0:33

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=747883

Това намерих набързо. Бях го чел на друго място преди - не помня в Дневник или друг "сериозен" вестник, но звучи като окончателно прието, а не N-то предпоследно гласуване.

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Съб 29 яну 2011 0:48

Един написа:http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=747883

Това намерих набързо. Бях го чел на друго място преди - не помня в Дневник или друг "сериозен" вестник, но звучи като окончателно прието, а не N-то предпоследно гласуване.

Съвсем скорошна статия, но без обнародване в Държавен вестник - няма как да сме сигурни, че е вярно.

Как мислите колеги?
Има ли някой вече включил се в това изменение?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 29 яну 2011 1:09

Прието е на второ четене от парламента. Не е обаче обнародвано в Държавен Вестник http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces Значи все още не важи.

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Съб 29 яну 2011 1:23

К.Одаджийски написа:Прието е на второ четене от парламента. Не е обаче обнародвано в Държавен Вестник http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces Значи все още не важи.

Обаче в моя случай - дали да чакам да го обнародват?
Или дори и да го обнародват - няма да мина по него?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 29 яну 2011 1:34

Ами щом има съдебно решение дори и да го обнародват това няма как да промени решението на съда, поне така си мисля аз. Междувременно ако те спрат някъде за проверка гарантирано ще ти приберат документа на място. На колега тук от форума точно така се случи. Спряха го за проверка, видяха че има влязло в сила решение и го закараха направо пред РПУ-то да си заключи там колата и му взеха книжката.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 29 яну 2011 23:15

ако решението не е влязло в сила, демек протакаш срока, за да се уведомиш или пуснеш бланкетна жалба до административния съд, който е втора инстанция при тебе и влезе в сила по-благоприятния за теб закон като нарушител, би следвало да отнесеш само глобата, а не и отнемането. Теоретично разсъждавам, защото това-за по-благоприятния закон- е институт на наказателното право и там не съм в час вече. Забравил съм. Но, за да ти приложат по-благоприятния закон, все пак съд трябвада го направи и това е втората инстанция....изтече ли срока за обжалвана?

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Съб 29 яну 2011 23:22

К.Одаджийски написа:Прието е на второ четене от парламента. Не е обаче обнародвано в Държавен Вестник http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces Значи все още не важи.

То дори и да е обнародвано не съм сигурен, че ще важи, понеже някъде четох, че се взема под внимание закона действащ в монета на нарушението. Но нека някой юрист да се произнесе-може и да не съм прав.

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Вто 01 фев 2011 11:24

Pichaga написа:ако решението не е влязло в сила, демек протакаш срока, за да се уведомиш или пуснеш бланкетна жалба до административния съд, който е втора инстанция при тебе и влезе в сила по-благоприятния за теб закон като нарушител, би следвало да отнесеш само глобата, а не и отнемането. Теоретично разсъждавам, защото това-за по-благоприятния закон- е институт на наказателното право и там не съм в час вече. Забравил съм. Но, за да ти приложат по-благоприятния закон, все пак съд трябвада го направи и това е втората инстанция....изтече ли срока за обжалвана?

Мисля че още съм в срок и мога да обжалвам, но много скъпо ми излиза - адвокати, пътуване до Благоевград, загубено време, което така и нямам...

Реших да се предавам - днес отидох в КАТ София с идеята - оставам книжката на 1ви февруари - получавам си я обратно на 1ви март.
Да но аз нямам решението на съда, а само обявление. В КАТ София също нямат решението и неискат да ми вземат книжката :mrgreen:
Сега се чудя - колко често да проверявам в КАТ кога ще пристигне решението?
Защото до Благоевград няма да се разходя, за да си взема решението :)

Потребителски аватар
maistora_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maistora_1 » Чет 03 фев 2011 12:21

Здравейте колеги, изленало е изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.
И точно вече е променена тази точка, която ме огрява мен - именно вече за над 30 км/ч се глобява 200 лв, вместо досега 100 лв и 1 месец без книжка.
Има ли някакъв начин аз да мина по това изменение - т.е. изменението може ли да се прилага със задна дата, или някаква друга "вратичка"?

Потребителски аватар
vwfena
Автомобил: VW passat
Двигател: PB 1991
Контакти:

Мнениеот vwfena » Чет 03 фев 2011 13:22

maistora_1 написа:Здравейте колеги, изленало е изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.
И точно вече е променена тази точка, която ме огрява мен - именно вече за над 30 км/ч се глобява 200 лв, вместо досега 100 лв и 1 месец без книжка.
Има ли някакъв начин аз да мина по това изменение - т.е. изменението може ли да се прилага със задна дата, или някаква друга "вратичка"?

Не съм сигурен с обжалване дали има възможност, иначе не. Пресен пример от вчера :cry:

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”