Как да си продам колата на части легално???

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
keith_flint69
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Как да си продам колата на части легално???

Мнениеот keith_flint69 » Вто 08 фев 2011 3:44

Моля Ви се някой,който го е правил да сподели. Проблема е, че ако бракувам колата ще ми върнат само големия талон (надупчен) и с него мога да продам или двигателя или купето, ама въпросът е как да продам и двете на различни хора и да им предоставя и документ (предполагам, че ако го заверя нотариално тоя талон, мога да го дам на единия купувач и това трябва да свърши работа, че да могат после хората да си ги регистрират в тъпия КАТ). Май ще трябва и нотариална заверка на удостоверението за бракуване на автомобила. Ако пък не го бракувам и го прехвърля като цяло МПС на този, който ще купи купето, после няма да имам документи за двигателя (собственик ще е този с купето) и се получава един омягьосан кръг хахахха.

Мисля след бракуването да напиша 2 договора за покупко-продажба - само на купето и само за двигателя. Никъде няма изискване тези договори да се заверяват нотариално, както е при продажбата на цяло МПС. Въпросът е обаче в КАТ ще искат ли да им ги регистрират (там като си минат технотестовете и другите простотии) и по-специално на този който ще е със заверения препис от документите.

Но това са само идеи, които не знам как биха се приели от лелките на гишетата в КАТ :) Така че който е имал подобен проблем и е успял успешно да го реши, моля Ви да сподели опита си ;)

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Re: Как да си продам колата на части легално???

Мнениеот Golf_Diesel_ » Вто 08 фев 2011 10:05

Във всеки град КАТ действа по различен начин.Аз като си продавах двигатела от Голфа на човек от Шумен момчето ми каза да отида в КАТ и там щели да ми издадат бележка за тоя двигател и аз да му я пратя в Шумен да си го регистрира там.Да, ама не.В Силистра не изкарвали такива бележки, ами трябва договор за покупко-продажба или с пълномощно.А колата при мен също беше бракувана и талона надупчен.

Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Мнениеот yoan4o » Вто 08 фев 2011 10:15

И аз в момента съм в подобни размисли.
Мисля че с договори за покупко продажба няма да има проблеми.
Съвсем скоро ще трябва да прехвърлям двигател на един колега, така че ще споделя инфо, когато това стаене.

Потребителски аватар
keith_flint69
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот keith_flint69 » Вто 08 фев 2011 23:21

Ами аз се консултирах и с един приятел, който наскоро е правил подобна интервенция, та процедурата била следната:
1. Бракуваш колата, връщаш номерата, дупчат ти талона и ти дават удостоверение, че си я бракувал;
2. Продаваш купето с договор (без нот. заверка);
3. Продаваш и двигателя по същия начин;
4. Към договорите прилагаш продупчения талон и удостоверението за бракуване (съответно нотариално заверените копия от тях за единия купувач) и
5. Новите собственици на частите нямат проблем да си ги регистрират в КАТ с тези документи (само трябва да си имат и документ за другия компонент, който ще монтират - купе или двигател).
6. И евентуално трябва да се мине технотест, ако се монтира двигател от друга марка автомобил или пък с друга кубатура или мощност (което струвало 50-тина лева).

Като приключи всичко ще пиша, да внеса свежа информация!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”