Към Колегите живеещи в Германия.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Bundy
Автомобил:
Двигател:

Към Колегите живеещи в Германия.

Мнениеот Bundy » Чет 14 юни 2012 20:10

Колеги,ще се местя да живея в Германия и мисля да си взема колата. ЗНам че става проблем(укриване на данъци) ако карам с БГ регистрацията дълго време и понеже се очаква да остана там доста време съм готов да си сложа немски номер.
Въпросът ми е как става това при положение,че колата ми е с БГ номер?
Интересуват ме процедури,такси,горе долу данъците като суми колко са? Колата е пасат 2004 1.9ТДИ Благодаря Ви и се надявам някой да помогне,че ми е тъмна индия този въпрос а ми е доста важно да разбера всичко.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Към Колегите живеещи в Германия.

Мнениеот hooligans » Чет 14 юни 2012 20:53

А какъв е проблема да караш с БГ номера?
Познавам много хора от Германия, които си карат с БГ номера.

Потребителски аватар
Bundy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bundy » Чет 14 юни 2012 20:58

hooligans написа:А какъв е проблема да караш с БГ номера?
Познавам много хора от Германия, които си карат с БГ номера.

Ами знам,че имаш право да караш 3 месеца,след което трябва да го смениш. Чуждите коли много ги гпирали и ако стане ясно че живееш там и караш колата си с различен от несмки номер,те обвиняват в укриване на данъци... а чуждите коли си ги спирали доста често(рутинно)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 14 юни 2012 21:01

:lool :lool :lool
Кой ти каза тази глупост?

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 14 юни 2012 21:53

Шъ ви замолА точно тази тема да не разискваме излишно в публичен форум :wink:
Bundy написа:...

Ако си с постоянно местожителство шест месеца имаш право да караш с чужди номера. След това законът става тъмна Индия и всеки полицай си го тълкува както иска...

Потребителски аватар
PabloEscobar
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57D30O2

Мнениеот PabloEscobar » Чет 14 юни 2012 23:01

Прикачил съм един файл за четене :)

Та имам и приятел, който завърши и си кара колата с български номер, но плаща данъци не само в България, а и в Германия. Вече година проблеми не е имал, но както се спомена по-горе зависи на кого ще попаднеш.

Според мен е пъти по-добре да си с немските табели, защото те гледат лошо не само полицията, но и хората около теб mhihi
Прикачени файлове
Merkblatt_KFZ.pdf
(9.23 KиБ) Свален 314 пъти

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 15 юни 2012 0:23

Абеее....хмм.....кхкхккх...ама айде няма, че колегата по-горе помоли да се въздържаме mhihi
Не по-малко важно е ако решиш да регистрираш с немски номера първо да споделиш за каква кола говорим и къде ще живееш (козове за гугъл: данък на дизел с Евро 1 и/или дизел Евро 1 или 2 в Umweltzone), да не те полее студения душ...Пoтърси с търсачката - и аз, и icoico сме писали по темата

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Пет 15 юни 2012 0:35

Мога да кажа как е за Италия, не знам до колко ще е от помощ, но като цяло законите са еднакви, различно може да е само прилагането им. Тук също имаш право да караш 180 дни или 6 месеца, след това е задължително да е с италиански номер, като ако си резидент в Италия (имаш италиански лични документи) става проблем дори и да не си превишил тези 180 дни (т.к изобщо не е ясно точно колко дни си прекарал защото не те записват при влизане в страната), хватката която правят повечето румънци, българи и всякакви други чужденци е записването на колата на роднина и карането й безпроблемно, при проверка от полиция казваме че колата се води на братовчед и временно се ползва в Италия и общо взето никой нищо не може да каже или докаже. :wink: Това за Италия, но тук много от законите не се спазват изобщо, та не знам до колкото това би било валидно в Германия :roll:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пет 15 юни 2012 8:29

Точно така - изписано е достатъчно по въпроса. Не бих те съветвал (от финансова гледна точка) да пререгистрирваш колата, има други начини...

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cern Swiss » Съб 16 юни 2012 14:56

Колата може да я караш с БГ-номера 6 месеца, както вече казаха.
Има друга врътка да я караш с БГ-номера безкрайно - колата НЕ трябва да е на твое име. Пререгистрирай я на баща, майка или друг роднина в БГ, той ти дава пълномощно да я караш в страната и чужбина, превеждаш го на немски и го легализираш и си ти без дертове. Няколко години така карахме в Германия, никакви дертове и е законно на всичкото отгоре. Защото, ти като постоянно пребиваващ там НЕ нарушаваш закона да си регистрираш колата на твое име. След това дори продадох колата в Германия с пълномощното и немецът си я регистрира с немски номера. С БГ-номера не са ме глобявали и за дребни нарушения, само оставят предупреждение на чистачката. Иначе с немски - нЕма лабао...
Проблемът сега стана с камерите за ГТП, защото като ти изтече, трябва да си идваш до БГ, за да си направиш. Преди ставаше и без колата да е в БГ - само по документи. Но моят съвет е да я караш с БГ-номера, защото с немски е много дебело - застраховка, данъци, TUV (отиват над 1000 евро на година)... Ще трябва да си вземеш обаче плакетка, ако мислиш да влизаш в центровете на големите градове.

Потребителски аватар
Aprilia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aprilia » Съб 16 юни 2012 16:07

Cern Swiss написа:Колата може да я караш с БГ-номера 6 месеца, както вече казаха.
Има друга врътка да я караш с БГ-номера безкрайно - колата НЕ трябва да е на твое име. Пререгистрирай я на баща, майка или друг роднина в БГ, той ти дава пълномощно да я караш в страната и чужбина, превеждаш го на немски и го легализираш и си ти без дертове. Няколко години така карахме в Германия, никакви дертове и е законно на всичкото отгоре. Защото, ти като постоянно пребиваващ там НЕ нарушаваш закона да си регистрираш колата на твое име. След това дори продадох колата в Германия с пълномощното и немецът си я регистрира с немски номера. С БГ-номера не са ме глобявали и за дребни нарушения, само оставят предупреждение на чистачката. Иначе с немски - нЕма лабао...
Проблемът сега стана с камерите за ГТП, защото като ти изтече, трябва да си идваш до БГ, за да си направиш. Преди ставаше и без колата да е в БГ - само по документи. Но моят съвет е да я караш с БГ-номера, защото с немски е много дебело - застраховка, данъци, TUV (отиват над 1000 евро на година)... Ще трябва да си вземеш обаче плакетка, ако мислиш да влизаш в центровете на големите градове.

Гтп изобщо не ти и трябва :wink: Немеца и да гледа бялото картонче дали разбира нещо ? Това при положение че нямаш каско, ако имаш каско вече е друга бира и ти трябва защото ако се удариш някъде и каското не покрива нищо ако нямаш валидно гтп :)

Потребителски аватар
Cern Swiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cern Swiss » Съб 16 юни 2012 16:19

Повярвай ми, в Германия го гледат, и аз се учудих. А и недай си Боже стане някоя беля и си без ГТП, не можеш да се наплатиш... Затова трябва да има според мен.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Съб 16 юни 2012 18:06

Без да искам да поучавам никого....Ако попаднеш на полицай кибритлия, ще си платиш като поп за БГ номерата. И обратно - ако полицая не е наясно - джакпот.

Всякви други въртели с регистрация на шурея и баджанака са на късмет. Както по закон, така и по истории на препатили. Така че дайте да не заблуждаваме хората, а просто всеки да си прецени риска за себе си.

Ето от файла на PabloEscobar:
bei Benutzung durch Inländer grundsätzlich steuerpflichtig,
...
steuerfrei, wenn

- die Benutzung ausschließlich im Interesse des ausländischen Fahrzeughalters
erfolgt (z. B. Werkstattfahrt),
- sich der ausländische Fahrzeughalter im Fahrzeug befindet,
- das Fahrzeug in einem Staat der EU zugelassen ist und nur vorübergehend
im Inland benutzt wird,

Всички от изброените трябва да са на лице, а не само някое от тях (тва е инфо от немския полицейски форум, линк не ми се търси)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”