Въпросче за джанти ? разлика 14" или 16" или 15" ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Pocaplqkis
Автомобил: Golf 3
Двигател: 1.8 mono + + +

Въпросче за джанти ? разлика 14" или 16" или 15" ?

Мнениеот Pocaplqkis » Чет 25 юли 2013 7:47

Здравейте малко глупав въпрос ... каква е разликата с какъв размер джанти ще съм .. казаха ми че по големия размер намалява ускорението на колата както и увеличава малко разхода на гориво ? така ли е наистина ? мерси за отговоря и се извинявам за невежеството си

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Re: Въпросче за джанти ? разлика 14" или 16" или 15" ?

Мнениеот nokiangage » Чет 25 юли 2013 7:55

Много зависи за какви джанти (има много леки 17-ки примерно в сравнение с много тежки 15-ки лети) става дума и с какви гуми, но ако увеличаваш размера на джантата трябва да намаляваш височината на гумата, за да се запази същия диаметър и да не се "спъва" колата. Има доста писано колега и ето набързо един хубав калкулатор за тази цел:
http://www.rimsntires.com/specs.jsp

ПС. Аз съм с 1,8 моно и съм минал от 14" до 17" с правилните гуми и честно да си кажа някаква фрапантна разлика откъм разход не съм видял... :drunk

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: Въпросче за джанти ? разлика 14" или 16" или 15" ?

Мнениеот radi_nrj » Пет 26 юли 2013 11:15

Разхода зависи от много други фактори свързани с гумите освен размера. Какъв точно е компаунда на гумата, ако е много мек ще имаш по-висок разход, а ако материала е твърд - по-нисък разход. Ако караш с не добре напомпани гуми разхода също се качва.

При овеличаване на общия диаметър на гумата на двигателя му е нужно по-голямо усилие да я разърти, но при поддържане на висока скорост със една и съща скорост с по-голям диаметър гуми ще имаш по-малко обороти на мотора отколкото с по-малък. Проста механика.

Пропускаш една малка подробност. Диаметъра на джантата не определя диаметъра на гумата. На пример 13" джанта с много висок профил гума може да има същия диаметър колкото 15" джанта с нисък профил гума.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”