Теглене на каравана - с какъв автомобил?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет за прикачване на каравана към golf 4 1.6 sr

Мнениеот lent » Пон 26 авг 2013 11:37

За тегленето ще я теглиш,но малко ме притеснява скоростната кутия ако колата е между 1998 и 2000г. и кода на скоростите е "DUU".Като цяло работата ще е малко тегава с AKL мотора,трябва да го караш около 3000 - 3500 об./мин.,където двигателя има въртящ момент,иначе при по-ниски обороти ще се усеща че няма теглителна сила.

Потребителски аватар
djuni_ibiza
Автомобил: Golf MK4 1.6sr
Двигател: AKL

Мнениеот djuni_ibiza » Пон 26 авг 2013 11:43

Споко Колега спукал съм едно DUU , знам какво главоболи е е сега съм със ERT 12/2001 и няма ядове :)
ти кажи как вървят неща та със закони те аз имам само Б категория за да я влаа от Германия до България какви проблеми според теб ще имам ?

Потребителски аватар
lent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lent » Пон 26 авг 2013 11:46

От правна гледна точка не съм запознат как стоят нещата,нека по-запознатите колеги от мен дадат становище.

Потребителски аватар
achodemo
Автомобил: GOLF IV
Двигател: AHF ASZ

Мнениеот achodemo » Пон 26 авг 2013 11:47

Трябва ти и Е категория , с Б категория караш само едно осно ремарке до 750кг маса , ако не бъркам.

Потребителски аватар
djuni_ibiza

Мнениеот djuni_ibiza » Пон 26 авг 2013 11:50

Благодаря ти колега за любезността , давайте колеги някой не е ли е запознат , караваната който искам да я купя е с тегло 850 кг.

Потребителски аватар
achodemo

Мнениеот achodemo » Пон 26 авг 2013 11:55

Е значи със сигурност ти трябва B+E категория.

Потребителски аватар
slaveiko67
Автомобил: Golf 3 GT TDI
Двигател: AFN 96g

Мнениеот slaveiko67 » Пон 26 авг 2013 12:00

Колега,мой френд има каравана,която тежи 1050кг.Тегли я с Мазда Примаси,но Маздата е с дизелов двигател и няма проблеми,включително и по черен път.Колкото до категорията,трябва и Е-категория над 750кг. :th_up

Петър Христов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Христов » Пон 26 авг 2013 19:56

Някъде под предния капак или по средните колонки(където са насрещниците на предните врати)има табелка с допустимото тегло.Четири числа са,
Допустимотегло на МПС
Допустимо тегло на съставно ППС
Допустимо тегло в/у предна ос
Допустимо тегло в/у задна ос

Вадиш от второто първото и каквото остане ти е максимума за ремаркето,без значение товарно туристическо с една или пет оси и каквото щеш.Не винаги са в този ред но ще ги познаеш по стойностите.Ако не се ориентираш качи снимка на табелката е ще ти кажа колко е.
Има и едно неписано правило,ремаркето натоварено да е по леко от влекача ненатоварен(не важи за камион с полуремарке,там той носи значителна част от теглото на ремаркето).Тук се вписваш,голфа е към 1200кг.
Наистина над 750 кг.трябва В+Е или С+Е но аз като имам С+Е не значи че мога да си дърпам с пасата (1200кг. между споменатите числа)Автовозно 2 места :horror

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 26 авг 2013 20:24

Темата за това колко тежко ремарке може да се тегли я имаше разисквана в Оф-роуд форума и така и не се стигна до консенсус. Работата е там, че от началото на годината сме по нормите от ЕС, които пък са приели тези на Великобритания, според които с категория В може да се тегли ремарке с такава маса, че състава кола+ремарке да не надвишава максимално предписаната от производителя. Въпросната тежест на състава би трябвало да я пише в големия талон на колата, но нашите при регистрация слагат само звездички там. Съветите бяха да се мине през КАТ и да се впише и тази стойност в талона, би трябвало да я има на табелката, която стои при двигателя. За да не стане някой фал обаче, а и КАТ често бавно влизат в час с новите закони, е добре да се направи допитване до съответните органи :smile

Потребителски аватар
djuni_ibiza

Мнениеот djuni_ibiza » Вто 27 авг 2013 5:00

Хммммм Значи до 750 кг, мога да влача със Б , много ви благодаря Колеги утре утивам до Дуселдорф да си взема каравана то е с тегло 750 кг , Knaus Monsun , със клима газ кухния спалния че и дори телевизор са му сложили нови гуми много запазен , но ме интересува за него предполагам трябва да взимам транзитен номер или ? Аз съм в Германия със БГ номера си карам тука голфа каравана та който ще я взема уш немеца вика че има всякакви документи но докато я влача да ли ще се наложи някакъв номер да му се сложи примерно транзитен или ?!

Потребителски аватар
achodemo

Мнениеот achodemo » Вто 27 авг 2013 8:02

:biggrin 100% трябва да има "някакъв" номер . Без номер можеш да го возиш само на платформа

Потребителски аватар
djuni_ibiza

Мнениеот djuni_ibiza » Вто 27 авг 2013 9:22

achodemo написа::biggrin 100% трябва да има "някакъв" номер . Без номер можеш да го возиш само на платформа

Именно но аз съм със Бг номера тук в ДЕ сигурно ще се наложи да му взема някакъв транзитен за каравани , хайде колеги някой не е ли е запознат !

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 27 авг 2013 10:38

Червен номер, че унгарците пак започната да правят номера, дори и късно вечер. Свалят жълтите номера.

Потребителски аватар
djuni_ibiza

Мнениеот djuni_ibiza » Вто 27 авг 2013 12:14

kris11 написа:Червен номер, че унгарците пак започната да правят номера, дори и късно вечер. Свалят жълтите номера.

E да то вече жълтите не важат трябва да е транзитен с БГ маркировка и с червено дата та на валидността
но най вероятно ще трябва такъв да си взема на цена 140 евро една трета от караваната :D колегиии давайте мнения че утре отивам да си купя каравана та .

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”