Задължителен ли е оранжевият цвят за мигачите?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Re: Задължителен ли е оранжевият цвят за мигачите?

Мнениеот Bobi_S13 » Пон 10 яну 2011 14:47

така са на американците светлините :banghead: не се виждат хич. Те за това имат технотест и ги карат да сменят със европейски стопове, ама такива в България няма. И повечето бутнат некой лев в повече и минават

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 10 яну 2011 15:44

nokiangage написа:
zdravko555 написа:колеги търся такива крушки, някои да е виждал някаде и БГ ?
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.lambretta-teile.de/bilder/produkte/gross/102405_Birne-12V-21W-Bay9s-Micro-gelb.png&imgrefurl=http://www.lambretta-teile.de/Bulb-12V-21W-Bay9s-Micro-yellow&usg=__CKjGrcm8luh4klfZ7dSlA3aZH8U=&h=800&w=800&sz=714&hl=bg&start=14&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=s7ZH9R-gDrnkWM:&tbnh=143&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DBAY9s%26um%3D1%26hl%3Dbg%26lr%3Dlang_bg%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dbg%26tbs%3Disch:1,lr:lang_1bg%26prmd%3Divns
или
http://www.svetzarovek.prodejce.cz/p-3024/k-581/zarovka-h21w-12v-21w-bay9s-oranzova/

трябва да с тоя цокъл (същия като на 5 ватовите габаритки), но да е 10 или 21вт и също така да е жълта/оранжева

Колега, на 3та страница има такива...
http://www.autoe-xtras.com/index.php?page=item&type=7&mtype=42&lp=2&ps=0
Много се чудя за тези или за едни други габарити кое би било по-добре...

не е това което търся
това ми трябва http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.lambretta-teile.de/bilder/produkte/gross/102405_Birne-12V-21W-Bay9s-Micro-gelb.png&imgrefurl=http://www.lambretta-teile.de/Bulb-12V-21W-Bay9s-Micro-yellow&usg=__CKjGrcm8luh4klfZ7dSlA3aZH8U=&h=800&w=800&sz=714&hl=bg&start=14&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=s7ZH9R-gDrnkWM:&tbnh=143&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DBAY9s%26um%3D1%26hl%3Dbg%26lr%3Dlang_bg%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dbg%26tbs%3Disch:1,lr:lang_1bg%26prmd%3Divns

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 10 яну 2011 16:26

Bobi_S13 написа:така са на американците светлините :banghead: не се виждат хич. Те за това имат технотест и ги карат да сменят със европейски стопове, ама такива в България няма. И повечето бутнат некой лев в повече и минават

Да ама като се сетя, недай си боже ако ме удари някой, и после каже, "Ама аз не видях той да е пуснал мигач, па и то мигача е бял" И ходи се оправай с такъв муруф!
Моята кошница е с оранжев мигач, и пак не виждат, камо ли с бял, и ако осветрява слънцето!
Иначе не знам в закона да има такова нещо, какъв цвят да ти е мигача!
Миналата година си направиш всички мигачи червени, със шпрей! И когато минавах преглед нямаше проблем!

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Пон 10 яну 2011 19:19

IceHeart написа:Иначе не знам в закона да има такова нещо, какъв цвят да ти е мигача!

В ЗДП няма. Няма как толкова, обемна, сложна и специфична материя да се обхване от един-единствен нормативен документ. Още повече, че тази информация не е важна за масовия водач на МПС, който:
- купува от пуснатите на пазара МПС, които са минали процедура по одобряване;
- купува от пуснатите на пазара резервни части, които също са минали процедура по одобряване (или поне така се предполага);
- не променя своеволно конструкцията на МПС-то (това пък е записано в закона).

Ето защо, ЗДП препраща към подзаконови нормативни актове (наредби), които от своя страна се позовават на Правилата на ИКЕ/ООН регламентиращи някои изисквания към конструкцията на МПС (в конкретния случай за пътепоказателите - Правило №6).

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Вто 11 яну 2011 0:16

ми аз на полото стъклата(пластмасата) на мигачите, мигачите в калниците и стоповете са ми сини. Вътре обаче са с оренжева подсведка и бяла крушка. Смисъл стоповете са правени за английския пазар, останалите не знам за кой пазар са правени, но балона на крушката влиза в едни оранжеви джаджи (подсветки), и мига оранжево. Щом швабите и англичаните са ги измислили тези неща, значи в Европа трябва да има закон. Но тука нямаме такова нещо. В случея след тая тирада от думи, по-добре не излайте с бели мигачи извън България.

п.п. ЛеденоСръце, що се отнася до това, да не дава брадатия да стигаш до такава ситуация! :beer

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Пет 14 яну 2011 0:47

Струва ми се, че не стана много ясно. Конкретното изискване се отнася за цвета на излъчваната светлина от пътепоказателя, а не за цвета на стъклото, крушката или нещо друго.

B_dbk
Автомобил:
Двигател:

Re: Задължителен ли е оранжавия цвят за мигачите?

Мнениеот B_dbk » Нед 12 юни 2011 21:27

blinder написа:
Bobi_S13 написа:... от техно тест ги задължават да са оранжеви...

Облепяхме на бентли континентал гт стопа при мигача с оранжево ТЛ фолио, точно заради технои теста, после го махна фолиото.
И много други коли които са американски също са с червени мигачи, а с българска регистрация, така че... се минава метър, но това са джиБки и някакви лимота, дето мигат в червено.

Здравейте. Аз имам проблем с червените мигачи, че полицая в КАТ Варна се заяжда. Какво е това фолио и от къде да го купя, че с тази кола американско изпълнение сума ти ядове. Технотест минах, но при регистрацията ударих на камък. :(

Потребителски аватар
Phenomenon
Автомобил: VW Polo 6N
Двигател: 1.4 AEX 1997

Мнениеот Phenomenon » Вто 10 дек 2013 17:53

Да съживя тази остаряла тема...
Мигачите до фаровете са ми със оранжеви крушки което си е ОК по закон, но искам да си сменя мигачите в калника, намират ми се едни бели кристални мигачи които искам да облепя в синьо фолио за стопове, крушката вътре си е обикновена и свети в бяло - дали ще се заядат за подобно нещо?
Между другото и да си набавя оранжеви крушки то със синьото фолио няма да е осезаема разликата - поне аз така си мисля...
ПП
Като се има в предвид, че масово вече всеки си затъмнява мигачите в калника и стоповете до черно и не съм чул някой да се оплаква...

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 11 дек 2013 17:44

Phenomenon написа:
Като се има в предвид, че масово вече всеки си затъмнява мигачите в калника и стоповете до черно и не съм чул някой да се оплаква...

Гарантирано след 1.03.2014 ще те изплющят за синьо фолио. Наредба 3 от миналата година. От близки източници от КАТ честитките ще са гарантирани.

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Съб 14 дек 2013 0:27

Поясни малко ,какво общо има наредбата за газовите уредби (изменение на конструкцията) с затъмнените стопове.
То по твоята логика и за затъмнени прозорци ще пишат актове ,ако не са опоменати в талона :screwy

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 14 дек 2013 8:20

Layer написа:Поясни малко ,какво общо има наредбата за газовите уредби (изменение на конструкцията) с затъмнените стопове.
То по твоята логика и за затъмнени прозорци ще пишат актове ,ако не са опоменати в талона :screwy

Наредбата е за изменение на конструкцията, не за газови уредби.
Чл. 3. (1) Изменение в конструкцията на ППС е:
1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в свидетелството му за
регистрация или в конструктивни или технически характеристики на ППС, които са заложени от
производителя по време на неговото производство или които са били одобрени по реда на наредбата;

2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване.
(2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
1. промяната на цвета му;
2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код - когато има и неизменено
окачване.
Чл. 4. (1) При изменение в конструкцията на ППС се използват системи, компоненти и отделни
технически възли, които са от одобрен тип.
(2) Изискването по ал. 1 се отнася за системи, компоненти и отделни технически възли, при
производството на които са били в сила изисквания за одобрение на типа.
(3) Съответствието с изискването за одобрен тип системи, компоненти и отделни технически възли
се удостоверява с маркировка за одобрение на типа съгласно чл. 138, ал. 8 от Закона за движението по
пътищата.

С малко въображение и въвеждане на челен европейски опит фолиото също попада в тази графа, съответно требе фолио със сертификат за употреба в ЕС И упоменаване в талона :mhihi

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Съб 14 дек 2013 11:57

icoico написа:С малко въображение и въвеждане на челен европейски опит фолиото също попада в тази графа, съответно требе фолио със сертификат за употреба в ЕС И упоменаване в талона :mhihi

Напоследък въображението по форумите се пренася в законите :banghead
Някаква тенденция забелязвам,първо се пише по форумите и след 5-6 месеца влиза в народното събрание.
По тая логика след 1 март сваляйте всички стикери защото ще става мазало:

чл. 47 (3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) Забранява се изписването или залепването на надписи и емблеми върху стъклата на МПС с изключение на разрешените с нормативни актове.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 14 дек 2013 12:33

Закъснял си...тва беше поправката Анти- Трактор миналата година, когато стъргахме лепенките "маркиран автомобил" и стикерите на тимаджиите :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Сря 18 дек 2013 18:41

LED варианти много.Както и за всички размери/цокли. :th_up
Изображение
Изображение
Изображение

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”