Задължителен ли е оранжевият цвят за мигачите?
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Re: Задължителен ли е оранжевият цвят за мигачите?
така са на американците светлините
не се виждат хич. Те за това имат технотест и ги карат да сменят със европейски стопове, ама такива в България няма. И повечето бутнат некой лев в повече и минават

- zdravko555
- Автомобил:
- Двигател:
nokiangage написа:zdravko555 написа:колеги търся такива крушки, някои да е виждал някаде и БГ ?
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.lambretta-teile.de/bilder/produkte/gross/102405_Birne-12V-21W-Bay9s-Micro-gelb.png&imgrefurl=http://www.lambretta-teile.de/Bulb-12V-21W-Bay9s-Micro-yellow&usg=__CKjGrcm8luh4klfZ7dSlA3aZH8U=&h=800&w=800&sz=714&hl=bg&start=14&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=s7ZH9R-gDrnkWM:&tbnh=143&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DBAY9s%26um%3D1%26hl%3Dbg%26lr%3Dlang_bg%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dbg%26tbs%3Disch:1,lr:lang_1bg%26prmd%3Divns
или
http://www.svetzarovek.prodejce.cz/p-3024/k-581/zarovka-h21w-12v-21w-bay9s-oranzova/
трябва да с тоя цокъл (същия като на 5 ватовите габаритки), но да е 10 или 21вт и също така да е жълта/оранжева
Колега, на 3та страница има такива...
http://www.autoe-xtras.com/index.php?page=item&type=7&mtype=42&lp=2&ps=0
Много се чудя за тези или за едни други габарити кое би било по-добре...
не е това което търся
това ми трябва http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.lambretta-teile.de/bilder/produkte/gross/102405_Birne-12V-21W-Bay9s-Micro-gelb.png&imgrefurl=http://www.lambretta-teile.de/Bulb-12V-21W-Bay9s-Micro-yellow&usg=__CKjGrcm8luh4klfZ7dSlA3aZH8U=&h=800&w=800&sz=714&hl=bg&start=14&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=s7ZH9R-gDrnkWM:&tbnh=143&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3DBAY9s%26um%3D1%26hl%3Dbg%26lr%3Dlang_bg%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dbg%26tbs%3Disch:1,lr:lang_1bg%26prmd%3Divns
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Bobi_S13 написа:така са на американците светлините :banghead: не се виждат хич. Те за това имат технотест и ги карат да сменят със европейски стопове, ама такива в България няма. И повечето бутнат некой лев в повече и минават
Да ама като се сетя, недай си боже ако ме удари някой, и после каже, "Ама аз не видях той да е пуснал мигач, па и то мигача е бял" И ходи се оправай с такъв муруф!
Моята кошница е с оранжев мигач, и пак не виждат, камо ли с бял, и ако осветрява слънцето!
Иначе не знам в закона да има такова нещо, какъв цвят да ти е мигача!
Миналата година си направиш всички мигачи червени, със шпрей! И когато минавах преглед нямаше проблем!
-
- Автомобил: VW Polo 1991
- Двигател: NZ
IceHeart написа:Иначе не знам в закона да има такова нещо, какъв цвят да ти е мигача!
В ЗДП няма. Няма как толкова, обемна, сложна и специфична материя да се обхване от един-единствен нормативен документ. Още повече, че тази информация не е важна за масовия водач на МПС, който:
- купува от пуснатите на пазара МПС, които са минали процедура по одобряване;
- купува от пуснатите на пазара резервни части, които също са минали процедура по одобряване (или поне така се предполага);
- не променя своеволно конструкцията на МПС-то (това пък е записано в закона).
Ето защо, ЗДП препраща към подзаконови нормативни актове (наредби), които от своя страна се позовават на Правилата на ИКЕ/ООН регламентиращи някои изисквания към конструкцията на МПС (в конкретния случай за пътепоказателите - Правило №6).
- Bobi_S13
- Der Polizist
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
ми аз на полото стъклата(пластмасата) на мигачите, мигачите в калниците и стоповете са ми сини. Вътре обаче са с оренжева подсведка и бяла крушка. Смисъл стоповете са правени за английския пазар, останалите не знам за кой пазар са правени, но балона на крушката влиза в едни оранжеви джаджи (подсветки), и мига оранжево. Щом швабите и англичаните са ги измислили тези неща, значи в Европа трябва да има закон. Но тука нямаме такова нещо. В случея след тая тирада от думи, по-добре не излайте с бели мигачи извън България.
п.п. ЛеденоСръце, що се отнася до това, да не дава брадатия да стигаш до такава ситуация!
п.п. ЛеденоСръце, що се отнася до това, да не дава брадатия да стигаш до такава ситуация!

-
- Автомобил: VW Polo 1991
- Двигател: NZ
Струва ми се, че не стана много ясно. Конкретното изискване се отнася за цвета на излъчваната светлина от пътепоказателя, а не за цвета на стъклото, крушката или нещо друго.
Re: Задължителен ли е оранжавия цвят за мигачите?
blinder написа:Bobi_S13 написа:... от техно тест ги задължават да са оранжеви...
Облепяхме на бентли континентал гт стопа при мигача с оранжево ТЛ фолио, точно заради технои теста, после го махна фолиото.
И много други коли които са американски също са с червени мигачи, а с българска регистрация, така че... се минава метър, но това са джиБки и някакви лимота, дето мигат в червено.
Здравейте. Аз имам проблем с червените мигачи, че полицая в КАТ Варна се заяжда. Какво е това фолио и от къде да го купя, че с тази кола американско изпълнение сума ти ядове. Технотест минах, но при регистрацията ударих на камък.

- Phenomenon
- Автомобил: VW Polo 6N
- Двигател: 1.4 AEX 1997
Да съживя тази остаряла тема...
Мигачите до фаровете са ми със оранжеви крушки което си е ОК по закон, но искам да си сменя мигачите в калника, намират ми се едни бели кристални мигачи които искам да облепя в синьо фолио за стопове, крушката вътре си е обикновена и свети в бяло - дали ще се заядат за подобно нещо?
Между другото и да си набавя оранжеви крушки то със синьото фолио няма да е осезаема разликата - поне аз така си мисля...
ПП
Като се има в предвид, че масово вече всеки си затъмнява мигачите в калника и стоповете до черно и не съм чул някой да се оплаква...
Мигачите до фаровете са ми със оранжеви крушки което си е ОК по закон, но искам да си сменя мигачите в калника, намират ми се едни бели кристални мигачи които искам да облепя в синьо фолио за стопове, крушката вътре си е обикновена и свети в бяло - дали ще се заядат за подобно нещо?
Между другото и да си набавя оранжеви крушки то със синьото фолио няма да е осезаема разликата - поне аз така си мисля...
ПП
Като се има в предвид, че масово вече всеки си затъмнява мигачите в калника и стоповете до черно и не съм чул някой да се оплаква...
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Phenomenon написа:
Гарантирано след 1.03.2014 ще те изплющят за синьо фолио. Наредба 3 от миналата година. От близки източници от КАТ честитките ще са гарантирани.
Поясни малко ,какво общо има наредбата за газовите уредби (изменение на конструкцията) с затъмнените стопове.
То по твоята логика и за затъмнени прозорци ще пишат актове ,ако не са опоменати в талона
То по твоята логика и за затъмнени прозорци ще пишат актове ,ако не са опоменати в талона

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Layer написа:Поясни малко ,какво общо има наредбата за газовите уредби (изменение на конструкцията) с затъмнените стопове.
Наредбата е за изменение на конструкцията, не за газови уредби.
Чл. 3. (1) Изменение в конструкцията на ППС е:
1. всяка процедура по промяна в техническите данни на ППС, посочени в свидетелството му за
регистрация или в конструктивни или технически характеристики на ППС, които са заложени от
производителя по време на неговото производство или които са били одобрени по реда на наредбата;
2. добавянето на системи, компоненти, отделни технически възли и оборудване.
(2) Не е изменение в конструкцията на ППС:
1. промяната на цвета му;
2. смяната на двигателя му с двигател от същия тип, марка, модел и код - когато има и неизменено
окачване.
Чл. 4. (1) При изменение в конструкцията на ППС се използват системи, компоненти и отделни
технически възли, които са от одобрен тип.
(2) Изискването по ал. 1 се отнася за системи, компоненти и отделни технически възли, при
производството на които са били в сила изисквания за одобрение на типа.
(3) Съответствието с изискването за одобрен тип системи, компоненти и отделни технически възли
се удостоверява с маркировка за одобрение на типа съгласно чл. 138, ал. 8 от Закона за движението по
пътищата.
С малко въображение и въвеждане на челен европейски опит фолиото също попада в тази графа, съответно требе фолио със сертификат за употреба в ЕС И упоменаване в талона

icoico написа:С малко въображение и въвеждане на челен европейски опит фолиото също попада в тази графа, съответно требе фолио със сертификат за употреба в ЕС И упоменаване в талона
Напоследък въображението по форумите се пренася в законите

Някаква тенденция забелязвам,първо се пише по форумите и след 5-6 месеца влиза в народното събрание.
По тая логика след 1 март сваляйте всички стикери защото ще става мазало:
чл. 47 (3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2012 г.) Забранява се изписването или залепването на надписи и емблеми върху стъклата на МПС с изключение на разрешените с нормативни актове.
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Закъснял си...тва беше поправката Анти- Трактор миналата година, когато стъргахме лепенките "маркиран автомобил" и стикерите на тимаджиите

- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
LED варианти много.Както и за всички размери/цокли.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”