Процедура след обжалване на НП

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
BECK0
Автомобил: VW Passat B7
Двигател:

Процедура след обжалване на НП

Мнениеот BECK0 » Пет 20 авг 2010 9:03

Здравейте,
след като обжалвах пред РС Сливница наказателно постановление от април месец, бяха ми насрочили дело за 28 юни, но доколкото разбрах от сайта им то е отложено.
В КАТ като ходих да си подам жалбата, жената ми каза, че с това НП мога да карам докато излезе резултата от делото и не съм длъжен да ходя всеки месец да го удължавам/ заверявам, но пък на него не пише, че е безсрочно удължено. Имали ли сте такъв случей и знаете ли, дали трябва да отида да го заверят и удължат всеки месец?
(Едни полицаи в софия ми казаха, че не съм длъжен, но полицаите в провинцията не знаели това, но други полицаи в софия ми казаха, че трябва да отида..)

и още нещо, знаете ли как/кога/къде мога да проверя какво става с делото и колко време ще се наложи да карам с НС, без талона ми..

Поздрави,
Веско

Последна промяна от BECK0 на Пет 20 авг 2010 9:39, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Re: Процедура след обжалване на НС

Мнениеот vasstop » Пет 20 авг 2010 9:11

НС=?
НП = Наказателно Постановление

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Re: Процедура след обжалване на НП

Мнениеот valsn » Нед 22 авг 2010 10:56

Ако Ви е съставен акт за установяване на административно нарушение-синият контролен талон ще ви бъде иззет. Актът замества талона за един месец.

Един месец след издаването на акта трябва да ви бъде издадено и наказателно постановление, с което се налага наказание за констатираното нарушение.

Наказателното постановление се обжалва в седемдневен срок от връчването му пред съответния районен съд. Производството е на две инстанции, като втората е съответният окръжен административен съд.

Това е то...

Потребителски аватар
valsn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valsn » Нед 22 авг 2010 11:06

Не става много ясно от условието до къде е процедурата, но принципно:

Докато трае обжалването, наказателното постановление замества синия талон.

Добре е да обърнете внимание на няколко факта:
- от извършване на нарушението до съставянето на акта не трябва да е минала повече от една година, в противен случай производството трябва да се прекрати
- от съставянето на акта до издаването на наказателното постановление не трябва да са минали повече от шестте месеца, ако това е така, производството трябва да се прекрати
- абсолютната давност при нарушенията по Закона за движение по пътищата е три години от извършване на нарушението, т.е., ако сте били заснети с камера, държавата има три години да ви намери и да ви накаже.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 22 авг 2010 22:41

Аз карам с наказателно постановление от началото на миналата година и нямам проблеми с органите на реда. В него просто написаха, че се обжалва пред РС - ...... и това е. Няма срок. Като ме питат защо няма срок, им казвам да питат тези, които са го заверили. И така ...

Потребителски аватар
BECK0
Двигател:

Мнениеот BECK0 » Сря 25 авг 2010 18:34

Точно така, когато се обжалва НП то се заверява и не е нужно да се удължава всеки месец, за съжаление това пътните полицаи не го знаят или поне не всички!
И все пак днеска ми излезе решението от съда, акта ми падна...

Marto_Polo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Marto_Polo » Чет 26 авг 2010 8:40

Дай малко информация, за какво беше акта и на какво основание отпадна?

Потребителски аватар
BECK0
Двигател:

Мнениеот BECK0 » Чет 26 авг 2010 18:04

viewtopic.php?f=59&t=178573 - тука е описано..

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пет 27 авг 2010 10:10

BECK0 написа:И все пак днеска ми излезе решението от съда, акта ми падна...
Дай да прочетем решението на съда, интересно ми е...

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Чет 27 фев 2014 21:35

В него просто написаха, че се обжалва пред РС - ...... и това е.

Колега, а какво става ако откажат да пишат на НП - Обжалвано пред РС дата.....
Аз се завъртях в тая въртележка, за втори път ми отлагат делото заради нехайство на полицията, все още не могат да осигурят оригинала на НП пред съда, пък може и нарочно да ме мотаят. Сега карам с двете призовки към НП, дано ми пратят и третата че увисвам при проверка.
Акта е малък 50 лв, ако го платя преди решението на съда ще ми върнат ли талона и евентуално при отмяна НП има ли шанс да си върна парите.
Навих се да обжалвам защото се получи интересна ситуация, акта е издаден на 30.10, на 31.10 в 15,20 часа пускам с обратна разписка по Български Пощи възражение до съседен град намиращ се на 50-60 км, връща ми се обратната разписка с подправена дата, а клеймото е от 04.11. След това получавам НП и изненада издадено на 03.11.2013г - неделя !!!
Викам си тука има нещо и пускам жалба срещу НП, и при първото дело изненада възражението по АУАН заведено на 01.11, е как успяха, след като клеймото на обратната разписка е от 04.11, разбира се това и още разминавания изтъкнах пред съда, но както писах по горе ме вкараха в един омагьосан кръг.
И сега най важния въпрос,срока на втората призовка изтича към края на март, ако не ми пратят трета за април, могат ли да ми приберат някъде книжката за неплатено НП?

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Нед 09 мар 2014 17:54

Засега реших проблема, изпратиха ми призовка в която е написано кое НП обжалвам.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”