Мнение относно масло

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Wrofeel_VR6
Автомобил: Passat 3B2 1.8T 20V
Двигател: AEB

Мнение относно масло

Мнениеот Wrofeel_VR6 » Пон 10 мар 2014 21:55

Предстой ми смяна на маслото.
Последните две смени е карана само с Мотул 20в60.
Разгледах доста сайтове и пиша с един колега от друг форум.
Колата е Impreza WRX, 2.0 16V Turbo 218hp с 4 вала boxer.
Според вас това масло за тази кола ли е ето какво ми каза един колега:
Motul 20W60
това масло, не е за субару, има тема за маслата в основния форум, дискутиран е вискозитет, база и добавки на маслата. Аз съм карал моята с 10В60 и то само лятото, но в крайна сметка се оказа, че с такъв вискозитет на субаруто - му идва тежко и държи по-високи температури - в целия двигател, отделно се развърта по-трудно, случва се да има колебания в налягането, маслената помпа се товари доста, в общи линии двигателя не е предвиден за такъв вискозитет - дори лятото, поради по-слабото отвеждане на топлината, да не говорим за студените месеци, когато помпата направо се чуди какво има в картера. 15В50 го приеми като горна граница за този автомобил, долната е прекалено разтеглива - и зависи от много неща

Боксера има съвсем други магистрали за маслото от редови, V-образен или какъвто и да е друг вариант - архитектурата е различна, баланса е друг, хода на буталото е къс, а диаметъра му голям, биелните лагери са слабо място и са много чувствителни. Течливостта на това масло е над 27 cst, при 100 С, докато 5W40, за което е проектиран двигателя е 14-15 cst, маслената система на ВРХ-а работи около 6-7 бара налягане, няма друг автомобил с такова високо налягане на маслото, точно за това се препоръчва масло с подобен вискозитет.

В краткосрочен план, никакви проблеми няма да има, освен да се скапе маслената помпа, зависи дали си с хидравлични повдигачи или не. Просто губиш първо от динамиката на колата, второ качваш и разхода и вдигаш температурата на всички компоненти - това са неща, които са и най-очевидните загуби, да не говорим, че в по-дългосрочен план 20 000 - 30 000 км - нещата ще станат по-сериозни.

Аз не съм оспорвал знанията и опита на хората, просто ти давам съвет, за един много специфичен двигател - това не е Голф, не е Хонда, нито Тойота - които можеш да ги караш с каквото и да е масло и да си останат неубиваеми. Двигателя на Субаруто е железен, но е много специфичен, капризен към качеството на маслото и към редовната му смяна, ако поговориш с човек правил 5-10 г само субара, едва ли ще ти препоръча подобен вискозитет масло. Вискозитета на маслото не означава по-стабилно при по-висока температура, означава единствено, че за единица време преминава по-бавно през калибриран отвор, отколкото по-нисък вискозитет - от което се смята масления клин на лагерите и налягането на маслото във всички магистрали и смазващи части. Това масло 20В60 е за БМВ М серията, за някой алфи и някой други двигатели с доста по-големи като диаметър магистрали, работещи на друго налягане на маслото.

Такова масло в официален сервиз на Субару е абсурдно да сложат по собствена воля, не искам да ти развалям кефа, но има голяма вероятност да са минали на този вискозитет заради проблем - харечене на масло, тропащ мотор. Виж дали имат Red Line или AMS oil - 5W40 или 10W40 - пълна синтетика - това е ПАО и естерно базирано масло - направи една промивка преди да го сложиш, това е масло, което се отлага по металните компоненти и предлага 2 етапа на защита - масления клин - и нещо което другите нямат - вторичен слой, който при една или друга причина, ако остане дадена връзка без клин - не допуска триене метал в метал, а контакта е между отложените депозити от маслото - затова първите 10 000 км маслото намалява с около 500 гр - не го гори - просто се отлага по двг.

Основен принцип при купуването на турбо субару е да е с препоръчания от завода вискозитет масло и едно кръгче с газ до дупка - на прекъсвач и 15-20 мин сано ръчка - то за това е направено, има ли по-гъсто масло от 15W50 особено зимата - имай едно на ум.

10В40 пълна синтетика имат само Ред Лайн и АМС ойл и Равенол

Оставям на страна, че 5W40 е препоръчано по-скоро заради еко нормите и намаляване на разхода на автомобила, затова може 10W40, тъкмо ще се разбере истинското състояние на колата, защото това масло, с което е сега - не позволява на двг да се развърти и със сигурност може да прикрие проблеми с износването.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Re: Мнение относно масло

Мнениеот mccoy » Пон 10 мар 2014 22:54

20в60 би подхождало на ЗИЛ ,Фадрома или нещо подобно но не и на лек автомобил с турбо мотор.
Не знам как турбината не е излезнала за да те пита -"каво е туй масло" :mrgreen

Потребителски аватар
malin.angelov
Автомобил: vw passat
Двигател: BMP 07

Мнениеот malin.angelov » Вто 11 мар 2014 0:11

mccoy написа:.

:mhihi :mhihi :bowdown

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 11 мар 2014 1:08

Останах замислен от прочетеното , понеже съм фен на марката Субару , порових в нет-а за отзиви и препоръки , масовите препоръки за WRX са 5W-50 , а за зимата 0W-30/40 , но със уговорките ,че колата стои на студа навън . Честа препоръка е за Motul Sport 5W-50 и Мобил1 5W-50 (вече май го няма и новото е хидрокрек). Ако някога мина на Субару-това ще е маслото ползвано от мен (Motul Sport 5W-50) .

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Вто 11 мар 2014 7:23

Хванах каталога на Yacco, че ми е под ръка и там за всички WRX-и препоръчаното масло е с вискозитет 5W30. Ако се настъпва повече ще е добре и 5W40.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 11 мар 2014 13:20

mccoy написа:20в60 би подхождало на ЗИЛ ,Фадрома или нещо подобно но не и на лек автомобил с турбо мотор.

Има много хора, които карат точно с такова. Аз карах с 15в50.
За субаруто бих препоръчал точно 5 или 10в40 на редлайн.

Потребителски аватар
paco
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот paco » Вто 11 мар 2014 19:12

mccoy написа:20в60 би подхождало на ЗИЛ ,Фадрома или нещо подобно но не и на лек автомобил с турбо мотор.

Личното ми мнение е да продължиш да си сипваш отработено масло на Фадрома-та и да не даваш мнение за нещо от което нямаш грам понятие.

Ако погледнете коя да е спецификация на кой да е автомобил, вероятно ще откриете, че той не е за 20W60, но защо тогава то се произвежда аджеба. Отговора е прост, както и мнението горе icon_idea Защото се използва за специфичните нужди натоварени (претоварени) агрегати, карани на лимит. Мотул 20W60 e уникална естерна синтетика с формула способна за запази вискозитета си при смесване с до 10% гориво и до 5% вода. На пазара няма подобна алтернатива за момента. От 2009-та насам карам само с това масло и счупен мотор нямам. Сипвал съм го на 1.8 16В (KR) Турбо с мощност 277kW(AWD) и на 1.8 20V (AGN) Turbo 4Motion 300kW (AWD). И двете коли са карани на температури от -10градуса зимата, без да е имало какъвто и да е проблем.

Нямам идея колегата какво ще реши да сипе на Субаро-то си, но ако остане на сегашното си масло и сготви мотора, то няма да е причина за това.

Тунинга е дисциплина в която всеки сам решава как най-качествено да си счупи колата.

Потребителски аватар
Vag_activator
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vag_activator » Вто 11 мар 2014 21:41

Много тъпа изцепка....
Вземай отново 20w60 motul luman!
Приятел си караше bmw-то с 328 Turbo с Т4 турбина около 400-450 коня с това масло,и се държеше отлично.По принцип колата си го изисква!Може и Yacco да сложиш,също е добро.Или 15w50,както е писано по горе...
5w40 не бих и сложил ако е моя колата!Но вече всеки сам си решава!

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Вто 11 мар 2014 21:54

paco написа:..............

С думите си само потвърди моето мнение.
Дори и представа си нямаш какво масло ползва машина която струва колкото 10 субарута.

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Вто 11 мар 2014 22:54

Според вас това масло за тази кола ли е

не не е :exclaim
5-30 5-40
Vizor написа:За субаруто бих препоръчал точно 5 или 10в40 на редлайн.

Потребителски аватар
paco
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот paco » Вто 11 мар 2014 23:17

mccoy написа:
paco написа:..............

С думите си само потвърди моето мнение.
Дори и представа си нямаш какво масло ползва машина която струва колкото 10 субарута.

Спор няма, няма идея с какви масла се карат и двете машини. Ти нещо по различно ли видя в мнението ми?
Издразни ме това, че се изказа крайно негативно за конкретен продукт а той е доказал качествата си многократно. Написах АЗ на какво съм го сипвал icon_idea

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”