Наказателно постановление-КАТ
-
- Автомобил: vw golf4 tdi и vw golf5 tdi
- Двигател: AHL 90HP и BMM 140HP
Re: Наказателно постановление-КАТ
Здравейте,днес получих решението на съда,за наказателното постановление което обжалвах.НП е изцяло отменено,демек с адвоката спечелихме делото в Чирпан.Проблема е,че сега МВР-то може да обжалва в Ст Загора.Но квото и да обжалват сега съм по уверен-все пак не са стигна до ситуация където аз трябва да обжалвам,а те.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Дай номера на делото да видим каква е мотивацията и решението на съда.
Те ги публикуват онлайн, на сайта на всеки съд, където се гледа делото.
Те ги публикуват онлайн, на сайта на всеки съд, където се гледа делото.
-
Аз се рових из интернет но не намерих нищо публикувано за това дело.Иначе номера на делото не го знам,но то е от 11.02.2014г.Това дето ми изпратиха беше само съобщение,че печеля делото,решението ще го взема след 14 дена,ако обаче МВР не обжалва.Тогава ще пиша и подробности.На тази бележка дето получих пише и номера на делото,но тя остана при адвоката и сега немога да го видя.За мене най-важното е,че районен съд Чирпан отменя НП еди кое си от 02.08.2011 на началника на РПУ Чирпан.На бележката пишеше,че мотивите на съда са изтичане на някаква давност,но пак казвам,повече подробности ще знам,когато взема решението.
-
- Автомобил: VW Passat B 6
- Двигател: CBAB 2008
Колеги първо вече се обжалват наказателни постановления и с наложени глоби под 50 лв., тъй като със свое решение Конституционния съд през 2012 или 2013 г. отмени разпоредбата за забрана обжалването на НП с наложена глоба под 50 лв. като противоконституционна.
Второ към колегата цитирал чл.171 от ЗДвП - колега там са отразени основанията за издаване на заповед за налагане на принудителна административна мярка /ПАМ/ - "отнемане на свидетелството за правоуправление на МПС. Не бъркай заповедта за налагане на ПАМ с Наказателно постановление.
От чл.174 до чл.185 в ЗДвП са определени наказанията за извършени на закона нарушения /глоба, лишаване от право да се управлява МПС за определен период от време/. На колегата за това, че не е спрялна полицай /или че е напуснал местопроизшествие/ е постановено лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца с наказателно постановление а не със заповед за ПАМ.
Заповедта за налагане на ПАМ се обжалва пред Административен съд по реда на АПК, а Наказателното постановление пред районен съд по реда на ЗАНН.
Второ към колегата цитирал чл.171 от ЗДвП - колега там са отразени основанията за издаване на заповед за налагане на принудителна административна мярка /ПАМ/ - "отнемане на свидетелството за правоуправление на МПС. Не бъркай заповедта за налагане на ПАМ с Наказателно постановление.
От чл.174 до чл.185 в ЗДвП са определени наказанията за извършени на закона нарушения /глоба, лишаване от право да се управлява МПС за определен период от време/. На колегата за това, че не е спрялна полицай /или че е напуснал местопроизшествие/ е постановено лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца с наказателно постановление а не със заповед за ПАМ.
Заповедта за налагане на ПАМ се обжалва пред Административен съд по реда на АПК, а Наказателното постановление пред районен съд по реда на ЗАНН.
- FreeSoul
- Автомобил:
- Двигател:
buhata84
Колега, от прочетеното в темата останах с впечатление, че си спечелил "битката" заради "някаква си давност", а не поради липса на нарушение.
Да разбирам ли, че / ако не греша / през 2011г. не си спрял на полицаите или...
Защото ако последното съм го разбрал правилно, не заслуваш получената до момента помощ от другите колеги. И не си "спечелил" защото полицаите са ти виновни, а заради "някаква си давност", което отново ме навежда на мисълта за това как "си измислят" полицаите в твоите очи.
Колега, от прочетеното в темата останах с впечатление, че си спечелил "битката" заради "някаква си давност", а не поради липса на нарушение.
Да разбирам ли, че / ако не греша / през 2011г. не си спрял на полицаите или...
Защото ако последното съм го разбрал правилно, не заслуваш получената до момента помощ от другите колеги. И не си "спечелил" защото полицаите са ти виновни, а заради "някаква си давност", което отново ме навежда на мисълта за това как "си измислят" полицаите в твоите очи.
buhata84 написа:Здравейте,колеги,днес мина заседанието по делото,с което обжалвах акт на КАТ,с който искат да ми отнемат СУМПС за това,че не съм спрял на подаден стоп-сигнал от служител на МВР.
Пиша ...
-
Към FreeSoul:Да колега,правилно си разбрал.През 2011 не спрях на катаджии и ми е излязло постановление за отнемане на книжката за три месеца,което обаче никой не ми е връчил до 04.01.2014г.И така съда го отмени,поради изтекла абсолютна давност,а и от КАТ още не са обжалвали,а 14дневния срок за обжалване тече.Но защо ти мислиш,че не заслужавам помощ от колегите?Аз нищо не съм скрил,всичко съм го описал подробно в една друга тема.Целия случай съм го описал както си е,без да се правя на невинен и на света вода ненапита.Всеки сам за себе си си прави изводите,който иска да ме съди.Да,факт е,че не им спрях(когато ми махнаха,а като тръгнаха след мен вече им спрях,но кой им е виновен,че близо три години никой нито ми е предал,нито ме е търсил за това наказание?
- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
На мой кплега искат да му вземат книжката за това че преди 7години са му свършили точките ,а миналата година са му подновили книжката и талона с нови. В момента се съдят.
В КАТ простотийте нямат край.
В КАТ простотийте нямат край.
-
Съгласен съм,че простотиите в КАТ нямат край.Аз за това ще чакам още 2-3 дена да мине срока за обжалване и ако КАТ не жалят,отивам до съда,вземам решението,и право в полицията.Ще настоявам пред мен да заличат това наказателно постановление от досието,ако още не са го заличили.Щом съда го отменя няма работа там.Да не стане така,че след 1-2 години,ако ми напишат акт за колан или за няква друга дреболия,като отида да си взема НП от КАТ,да ми кажат пак,че имам едно НП от 5 години за отнемане на книжка.
И след като от нас се изисква да спазваме закона,ние ще искаме КАТ също да го спазват.Казаха им,че без нарушение няма да спират,но те си продължават да го правят и като ги питаш "защо ме спирате",те си изсмукват от пръстите някакви причини.Откакто започнах да обжалвам постановлението,дето ме видят и ме спират.Махат като луди с тия палки,със буркани тръгват след мен,изобщо голям панаир.Едно не разбирам:кво им пречи дали ще обжалвам или не?Заплатите им нито ще станат по-малки,нито по-големи.Що им се занимава с това да се правят на страшни?Не разбраха ли,че от тях не ме е страх и ще си търся правата винаги,когато сметна за необходимо?И призовавам всеки да го прави.
И след като от нас се изисква да спазваме закона,ние ще искаме КАТ също да го спазват.Казаха им,че без нарушение няма да спират,но те си продължават да го правят и като ги питаш "защо ме спирате",те си изсмукват от пръстите някакви причини.Откакто започнах да обжалвам постановлението,дето ме видят и ме спират.Махат като луди с тия палки,със буркани тръгват след мен,изобщо голям панаир.Едно не разбирам:кво им пречи дали ще обжалвам или не?Заплатите им нито ще станат по-малки,нито по-големи.Що им се занимава с това да се правят на страшни?Не разбраха ли,че от тях не ме е страх и ще си търся правата винаги,когато сметна за необходимо?И призовавам всеки да го прави.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Аз от твоите теми освен призив да се правиш на луд и да чакаш да мине давността на прегрешенията си друго не разбрах 

-
Колеги,днес си взех решението от съда.Някой ме беше питал за номера на делото.Тука пише номера на решението,който е N20 от 17.02.2014г.Чирпански районен съд.Ако някой му е интересно какви са мотивите на съда за отмяна на НП и го намери из нета,може да го види.То на тва решение ги пише с всички подробности,но най-общо казано:съда отменя НП,поради изтекла абсолютна погасителна давност за наказателно преследване по чл.81,ал.3 от НК,във връзка с чл.34,ал.1 от ЗАНН.Акта ми е от 17.03.2011,НП е издадено на 02.08.2011,а ми го връчиха на 07.01.2014.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Пускам го тук, да го има в историята и търсачката:
Чирпански районен съд
http://www.ch-court.org/2014_02/ND/00704514/02021114.htm
Чирпански районен съд
http://www.ch-court.org/2014_02/ND/00704514/02021114.htm
Р Е Ш Е Н И Е
Номер 20 17.02.2014 год. град Чирпан
В ИМЕТО НА НАРОДА
Чирпански районен съд трети състав
На единадесети февруари година 2014
В открито заседание в следния състав:
Председател: АТАНАС ДИНКОВ
Секретар: Д.В.
като разгледа докладваното от съдията-докладчик Атанас Динков АНД № 20 по описа за 2014 година и за да се произнесе съобрази:
Производство по чл.59 и сл. от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).
Съдът е сезиран с жалба от Г.Н.Г., ЕГН:**********,*** против наказателно постановление (НП) № 230 от 02.08.2011 год. на ВНД началника на РПУ Чирпан, с което на основание чл.175, ал.1, т.4 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) на жалбоподателя е било наложено наказание - глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца за твърдяни нарушения на чл.150 от ЗДвП, чл.103, предл.1 от ЗДвП и чл.5, ал.3, т.1, предл.1 от ЗДвП. Моли се НП да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно, поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.
В с.з. жалбоподателят, редовно призован, не се явява и не депозира писмено становище по жалбата.
Въззиваемата страна, редовно призована, не се представлява и не депозира писмено становище по жалбата.
Въз основа на събраните по делото доказателства, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:
Жалбата е процесуално допустима, тъй като е подадена от легитимирано лице в законоустановения срок. Разгледана по същество жалбата е основателна.
Обжалваното наказателно постановление (НП) № 230 е било издадено от административно наказващият орган (АНО) на 02.08.2012 год. като в обстоятелствената му част е отразено, че жалбоподателят на 17.03.2011 год. около 01.35 часа в гр.Чирпан на кръстовище между бул. „**” посока север, като неправоспособен водач е управлявал л.а. „Фолксваген” с рег.№ Х8813 АВ, собственост на **, ЕГН:**********, като при подаден ясен сигнал със стоп палка по образец не е спрял на оказаното му място и е продължил. Описаните деяния са били квалифицирани от АНО като нарушения на разпоредбите на чл.150 от ЗДвП, чл.103, предл.1 от ЗДвП и чл.5, ал.3, т.1, предл.1 от ЗДвП, поради което на жалбоподателя е било наложено посочените по-горе в НП наказание. НП е било връчено на санкционираното лице на 07.01.2014 год.
Съдът констатира, че към настоящият момент е изтекла абсолютната погасителна давност за наказателно преследване по чл.81, ал.3 от НК, във вр.чл.34, ал.1 от ЗАНН. По силата на препращащата норма на чл.11 от ЗАНН, в административно наказателното производство се прилагат правилата, относно обстоятелствата изключващи отговорността, предвидени в НК, когато същите не са намерили уредба в ЗАНН. Институтът на абсолютната погасителна давност, уреден в нормата на чл.82 от ЗАНН регламентира единствено давността за изпълнение на вече наложено наказание, но не и абсолютната погасителна давност за наказателно преследване, която няма изрична уредба в ЗАНН и съответно, както се посочи по-горе в изложението, по силата на чл.11 от ЗАНН, следва да бъде приложена нормата на чл.81, ал.3 от НК. В този смисъл е и Тълкувателно решение № 112/16.12.1982 год. по н.д. № 96/82 год. на ОСНК, съобразно което институтите за спиране и прекъсване на давността за наказателно преследване - чл.81 от НК се прилагат и за давността по чл.34 от ЗАНН. Прилагането, поради липса на изрична правна уредба в ЗАНН, на института на абсолютната давност, уреден в чл.81, ал.3 от НК, следва да бъде сторено във връзка с правилата и изричните срокове, установени в чл.34 от ЗАНН. Този нормативен текст от ЗАНН съдържа изчерпателна правна уредба на давностните срокове (т.е. в случая не е налице непълнота в уредбата по ЗАНН) и точно поради това, именно те следва да се съобразят при приложението на абсолютната давност по чл.81, ал.3 от НК.
В случая отговорността на жалбоподателя Г.Н.Г. е била ангажирана на основание ЗДвП за нарушение извършено на 17.03.2011 год. При това положение, срокът на абсолютната погасителна давност по чл.81, ал.3 от НК във вр. с чл.34, ал.1 от ЗАНН, който е една година и половина за нарушенията по ЗДвП (и в редакцията на чл.34 от ЗАНН към момента на извършване на нарушенията), следва да се счете за изтекъл още към 17.09.2012 год. или още преди връчване наказателното постановление на жалбоподателя. Доколкото давността за наказателно преследване е период от време определен в закона с изтичането на който Държавата губи правото си да осъществи наказателно преследване, то на основание чл.81, ал.3 от НК вр.чл.34, ал.1 от ЗАНН, процесното наказателно постановление следва да бъде отменено, а воденото административно наказателно производство следва да бъде прекратено.
Предвид горните мотиви, съдът
Р Е Ш И :
ОТМЕНЯ наказателно постановление № 230 от 02.08.2011 год. на ВНД началника на РПУ Чирпан, с което на Г.Н.Г., ЕГН:**********,*** на основание чл.175, ал.1, т.4 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) е било наложено наказание - глоба в размер на 100 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца за твърдяно нарушение на чл.177, ал.3, предл.1 от ЗДвП, чл.103, предл.1 от ЗДвП и чл.5, ал.3, т.1, предл.1 от ЗДвП и ПРЕКРАТЯВА, административно наказателното производство по АНД № 20 по описа за 2014 година на Чирпански районен съд, поради изтичане на абсолютната погасителна давност.
Решението подлежи на касационно обжалване пред Старозагорският административен съд в четиринадесет дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.
РАЙОНЕН СЪДИЯ:
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”