pe6kata написа:нормално да са почти еднакви. Щом това те изненадва, мисля че има нещо дето го бъркаш. А именно че индекса за височина е е функция от ширината на гумата. Т.е. ако четеш 215/40 не ознзчава че профила на гумата е 40мм. Това е индекс, число... получено математически, а не размер! Получава се по формулата:(височина/широчина) x 100, като височината е разстоянието между вътрешния ръб на гумата и най-високата част на грайфера, при липса на приложен натиск върху гумата.
195/40, 205/40, 215/40... са гуми с различна височина, освен ширината!
Към един упорит колега- ако не беше спал по математика, щеше да си наясно с някои неща. Има едно нещо дето го измислил Питагор, и в правоъгълния триъгълник има определени зависимости... Височината на гумата значитетелно ще се намали ако да речем гума 195/45/16 се монтира на 9Же спрямо 6.5же !!!
Точно така и за това са измислени тези калкулатори.
А ако упорития колега съм аз-прав си,спал съм по математика.Понеже ти явно не си спал ще обясниш ли с колко по-ниска става гума с размер 195/50/15 (или произволен размер) като я сложиш на джанти с ширина съответно 6.5J,7J,8J и примерно 9й. Как се изчислява разликата в височината и кажи според теб не е ли глупост гума с размер 195/45/16 да се слага на джанта 9J?