Въпрос за стречинг на гуми ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за стречинг на гуми ?

Мнениеот tisho_psg » Нед 09 яну 2011 19:58

pe6kata написа:нормално да са почти еднакви. Щом това те изненадва, мисля че има нещо дето го бъркаш. А именно че индекса за височина е е функция от ширината на гумата. Т.е. ако четеш 215/40 не ознзчава че профила на гумата е 40мм. Това е индекс, число... получено математически, а не размер! Получава се по формулата:(височина/широчина) x 100, като височината е разстоянието между вътрешния ръб на гумата и най-високата част на грайфера, при липса на приложен натиск върху гумата.
195/40, 205/40, 215/40... са гуми с различна височина, освен ширината!

Към един упорит колега- ако не беше спал по математика, щеше да си наясно с някои неща. Има едно нещо дето го измислил Питагор, и в правоъгълния триъгълник има определени зависимости... Височината на гумата значитетелно ще се намали ако да речем гума 195/45/16 се монтира на 9Же спрямо 6.5же !!!

Точно така и за това са измислени тези калкулатори.
А ако упорития колега съм аз-прав си,спал съм по математика.Понеже ти явно не си спал ще обясниш ли с колко по-ниска става гума с размер 195/50/15 (или произволен размер) като я сложиш на джанти с ширина съответно 6.5J,7J,8J и примерно 9й. Как се изчислява разликата в височината и кажи според теб не е ли глупост гума с размер 195/45/16 да се слага на джанта 9J?

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Нед 09 яну 2011 20:25

tisho_psg написа:А ако упорития колега съм аз-прав си,спал съм по математика.Понеже ти явно не си спал ще обясниш ли с колко по-ниска става гума с размер 195/50/15 (или произволен размер) като я сложиш на джанти с ширина съответно 6.5J,7J,8J и примерно 9й. Как се изчислява разликата в височината и кажи според теб не е ли глупост гума с размер 195/45/16 да се слага на джанта 9J?

ако трбява да сме честни, глупост е и ниското окачване- друса, колата става много капризна откъм път, неможеш да я качиш през един бордюр за да паркираш... За всекидневно каране 195/45 на 9же не е работа. По-скоро е за кола дето се вади отвреме на време, за някой събор и т.н... Не търси логика в тия неща. Мен лично много ме радва разчекната до скъсване гума, ама стана ясно , че автора има други съображения за монтажа и, не визията...

За 195/45/16, монтирана на 9Же,-ако ъгъла на разпъване е 30 градуса, височината(разстоянието между вътрешния ръб на гумата и най-високата част на грайфера, при липса на приложен натиск върху гумата) ще се намали с около 15%, при ъгъл на разпъване 45 градуса- с 30%, при 60 градуса(тия ясно че са непостижими, просто информативно) с 50%
Това е разлика ако гумата се монтира на нормална джанта- 6.5-7же. Няма как при това разпъване да се пренебрегне височината на гумата!

Иначе за всяка гума и джанта може да се сметне приблизително точно ... все пак както писах, се получава равнобедрен трапец(или един правоъгълник и два правоъгълни триъгълника)- знаеш и голямата и малката основа(ширината на гумата и джаната). След малко геометрия, разликата във височината на гумара ще излезе :wink:

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Нед 09 яну 2011 21:00

pe6kata написа:
tisho_psg написа:А ако упорития колега съм аз-прав си,спал съм по математика.Понеже ти явно не си спал ще обясниш ли с колко по-ниска става гума с размер 195/50/15 (или произволен размер) като я сложиш на джанти с ширина съответно 6.5J,7J,8J и примерно 9й. Как се изчислява разликата в височината и кажи според теб не е ли глупост гума с размер 195/45/16 да се слага на джанта 9J?

ако трбява да сме честни, глупост е и ниското окачване- друса, колата става много капризна откъм път, неможеш да я качиш през един бордюр за да паркираш... За всекидневно каране 195/45 на 9же не е работа. По-скоро е за кола дето се вади отвреме на време, за някой събор и т.н... Не търси логика в тия неща. Мен лично много ме радва разчекната до скъсване гума, ама стана ясно , че автора има други съображения за монтажа и, не визията...

За 195/45/16, монтирана на 9Же,-ако ъгъла на разпъване е 30 градуса, височината(разстоянието между вътрешния ръб на гумата и най-високата част на грайфера, при липса на приложен натиск върху гумата) ще се намали с около 15%, при ъгъл на разпъване 45 градуса- с 30%, при 60 градуса(тия ясно че са непостижими, просто информативно) с 50%
Това е разлика ако гумата се монтира на нормална джанта- 6.5-7же. Няма как при това разпъване да се пренебрегне височината на гумата!

Иначе за всяка гума и джанта може да се сметне приблизително точно ... все пак както писах, се получава равнобедрен трапец(или един правоъгълник и два правоъгълни триъгълника)- знаеш и голямата и малката основа(ширината на гумата и джаната). След малко геометрия, разликата във височината на гумата ще излезе :wink:

Логиката е такава,но тези изчисления са неточни.Гумата сложена на подходяща джанта (примерно 6.5J) пак има ъгъл на разпъване,за да изчислиш намалението на височината трябва да се знае този ъгъл.Отделно това не ти е никакъв равнобедрен триъгълник а гума и те се опъва с индивидуални особености-сигурен съм,че две гуми с един размер от различни производители имат макар и малки различия в поведението ако щеш и размерите на страничните бордове (за това се препоръчва на 4х4 автомобилите да са не само с 4 еднакви по размер гуми,но и да са еднакви по модел и марка).
много разтегнахме локумите,говорим за едно и също нещо,но идеята ми е,че намалението на височината на гумата ще е пренебрежимо малко,много по-сложно за изчисление и не е полезно за сигурността да се кара с толкова изпънати гуми-визията кучетата да я ядат :да:
Тук се вижда всичко :)

Потребителски аватар
judasss
Автомобил: neshto nezakonno
Двигател: 2.9 VR6
Контакти:

Мнениеот judasss » Нед 09 яну 2011 21:08

Има доста ама доста колеги който карат с такива гуми , някога с тази сигурност прекалявате... както и да е , пе6ката единствен разбра май какво се опитвам да разбера mhihi
Не смятам че е опасно да се кара така . виж 195/40 на 9ж вече би ме било страх да я товаря във завой :да:

просто нямам такава гума да сложа на 9ката да пробвам , някой ако има някой галош за боклука може да го даде за проба :oops:

Потребителски аватар
judasss
Контакти:

Мнениеот judasss » Пон 24 яну 2011 0:16

Така купих си гуми 195/45 , днеска ги сложихме , и стана една жабаа :lol: ... общо взето гумата разтегната стана по нисичка от 'не-стречнатата' но 2- 3 млиметра , стречинга е много добър , много ми хареса , и най важното грайфера се прибра по - навътре със 1 - 2 пръста - дефакто не закача !

Утре ще премеря гумите по точно /може да пусна снимки за сравнение/ :да:

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пон 24 яну 2011 0:20

judasss написа:, стречинга е много добър , много ми хареса ...

не бъди егоист и качи някоя снимка и ни да се порадваме :twisted:
Приложихте ли нещо по-специално при монтажа или стандартно..

Потребителски аватар
judasss
Контакти:

Мнениеот judasss » Пон 24 яну 2011 11:20

В тоя студ само това ....
Ще се опитам тези дни сравнение да направя спрямо 215 ката , сложени във един и същи калник :roll:
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Пон 24 яну 2011 11:28

супер стои, много ме радва :да:

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пон 24 яну 2011 11:58

имайте предвид , че много си зависи и от марката и модела на гумата. Аз карам зимата с 205/45 16 Toyo Snowprox с предпазен борд, лятото карам точно 195/45 16 Yokohama S-drive пак с борд на Борбет А 16', 9J. Моите 205 седят като тези, които колегата judasss е снимал, летните ми 195/45 изглеждат доста по-разпънати.
Мога да споделя нещо, което ще ти е нужно занапред. Задължително при монтажа поискай да ти обмажат бордовете на джантите и гумите с разтворен суров каучук в бензин. Иначе все ще ти спадат по малко и ще те дразнят. Забравяш за каране с меки гуми, под 2,5бар не е добре, аз лично 3.0бар помпя винаги.
Бордюри забравяш, за да се качиш трябва да си по 90градусов ъгъл спрямо бордюра, иначе удряш борда на джантата винаги.
За колегите дето им било глупаво няма да коментирам нищо...това не е за всеки вкус, малко са истинските ценители.

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Съб 22 мар 2014 11:38

Как мислите колеги ще застанат гуми 185/60/15 (сега са монтирани на 6J) без предпазен борд на джанта 7J? Питам защото според онази таблица с размерите гуми според широчината на джантата, минималния такъв за 7J е 195, а не, че търся ефекта на стреч. Дали факта, че нямат предпазен борд може да повлияе негативно? :rolleyes

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”