:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Смяна само на талон на лек автомобил

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
niki_k
Автомобил:
Двигател:

Смяна само на талон на лек автомобил

Мнениеот niki_k » Сря 03 дек 2014 10:12

Колеги,искам да сменя само талона на лекия автомобил-смяна на собствеността!Без номерата!Прочетох някои неща,но така и не ми стана ясно какви документи да подготвя.Колата е със стария талон/сив-отварящ се като тефтерче/и се води на трима души-майка ми,сестра ми и на мое име,номерата са сменявани 2001г./от новите са/,тогава такива бяха талоните,но по същество:
-Майка ми е инвалид-първа група с 90 процента увреждания и като такава има право на безплатна винетка,но колата трябвало според социалните да е само на нейно име по талон,така било от 2009г.насам!
Има си застраховка"Гражданска отговорност",платен данък и единственият и шофьор съм аз,като се кара постоянно.Въпроса ми е какво да подготвя/документи/,за да ходя до областен кат-София област и да мога да сменя талона без да ме връщат!Надявам се да ми отговорите компетентно и благодаря предварително!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Смяна само на талон на лек автомобил

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 03 дек 2014 10:19

Щом има такова изискване ще трябва през нотариус да минете и да прехвърлите колата само на майка ви и едно пълномощно примерно за теб да можеш да я "обработваш документално" За кат ще ти трябват документите от нотариуса, стария талон, платена застраховка и данък не знам в случая носи ли се нещо с което да се удостовери че колата е освободена от данък и това е. Щом номерата остават същите не е необходимо дори колата да присъства в кат

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Смяна само на талон на лек автомобил

Мнениеот kris11 » Сря 03 дек 2014 16:58

Оригинала от ТЕЛК-а с 90% и копие от него. Оригинала го показваш , ако го поискат, но НЕ ГО ОСТАВЯШ !!
В случая данъка е дължим .След прехвърляне нотариално , вече не се дължи.
Ако не може да се придвижи до нотариус - заявка за такъв и посещение на място/ но се осигурява транспорт в 2 те посоки. Таксата тогава е 35 лв / поне на мен ми взеха толкова за посещение на място и заверка на пълномощно/.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”