Здравейте хора,
Нещо съм се наканил да си купя вериги, но не мога да се ориентирам кой размер е за мен. Моите гуми са 175/70/13, но точно него естествено го няма посочен на прикачените етикети. На размер 60 има 175/13 и може би това покрива и моя случай, но все пак да питам.
Мерсим предварително ;)

Съвет за размер на вериги
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Re: Съвет за размер на вериги
би трябвало да паснат - всички вериги имат толеранс.
- mucho
- Палячо
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Да, но въпросът е кой размер - 50 или 60?! :)
- vlast_vd
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
175/13 реално е 175/82/13 и ще дойдат големи. Из онлайн магазините, където продават вериги, можеш да видиш, че на размер 50 дават 175/70/13, явно тези, които си качил, имат печатна грешка.
- mucho
- Палячо
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Демек за мен е 50ти размер
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
според мен по-скоро 60 - в магазина какво казват?
- vlast_vd
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Същото го написах и на лично, но го слагам и тук.
Линковете не са с цел реклама!
Линковете не са с цел реклама!
vlast_vd написа:Заглавие: Съвет за размер на веригиmucho написа:Демек за мен е 50ти размер
Да. Ето няколко примера първи, втори, трети.
Иначе трябва да си вземеш точния размер. Лично съм пробвал да сложа вериги от 205/65/15 на гума 195/65/15, както и вериги за 165/70/13 на гума 155/70/13. И в двата случая веригите не можеха да се изпънат и застанат както трябва. За няколко метра биха свършили работа, но за повече-не.
-
- Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
- Двигател: AHU 1997
Така е 50-ти номер са твоите.Ето какво пише на моите вериги,които са ми от години :)
http://prikachi.com/images.php?images/121/7809121F.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/121/7809121F.jpg
-
- Автомобил: VW Golf Mk.3
- Двигател: AEA 1995
Колеги ако мога да се включа към темата с едно въпросче. Веригите които имам ми ги даде баща ми и ги има още от едно време дето ги е ползвал на джугана.
Голфа е с гуми 175/70/13. Питах го и каза, че веригите са за 13 цола но сутринта едвам едвам сложих едната. До другата не сколасах. Крайните звена на вериги които трябва да се закъчат едно към друго седяха разделени с 3-4 сантиметра. С 300 зора и половин час придърпване и наместване сложих едната. Като гледам клипчета в тубата на хората веригите си се закачат съвсем лесно без опъване, а пък после се изпъват или с гумен пръстн или обтегачи.
Въпроса ми е - лесно ли трябва да се закачат веригите или си иска зор? Ако трябва да си е лесно ще си купя едни вериги за моя си размер гуми.
И също така ако може да препоръчате модел вериги - някои които да се слагат лесно но да са хубави?
Голфа е с гуми 175/70/13. Питах го и каза, че веригите са за 13 цола но сутринта едвам едвам сложих едната. До другата не сколасах. Крайните звена на вериги които трябва да се закъчат едно към друго седяха разделени с 3-4 сантиметра. С 300 зора и половин час придърпване и наместване сложих едната. Като гледам клипчета в тубата на хората веригите си се закачат съвсем лесно без опъване, а пък после се изпъват или с гумен пръстн или обтегачи.
Въпроса ми е - лесно ли трябва да се закачат веригите или си иска зор? Ако трябва да си е лесно ще си купя едни вериги за моя си размер гуми.
И също така ако може да препоръчате модел вериги - някои които да се слагат лесно но да са хубави?
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Karturu най -вероятно имаш вериги като стълба.Те се слагат при повдигната гума. Мятай ги на вторични. С такива се кара съвсем бавно -иначе излизаш извън пътя.
Продават тип меча стъпка с гумения обтегча за който говориш.Поставят се в пъти по-лесно.
Продават тип меча стъпка с гумения обтегча за който говориш.Поставят се в пъти по-лесно.
-
- Автомобил: VW Golf Mk.3
- Двигател: AEA 1995
Точно такъв тип са, да. Тези от типа меча стъпка по какъв начин се поставят?
ПС: сега като потърсих из нета намерих това:
https://www.youtube.com/watch?v=Ytkhr6_aLPM
изглежда достатъчно лесно. Благодаря за инфото - ще си купя един комплект.
ПС: сега като потърсих из нета намерих това:
https://www.youtube.com/watch?v=Ytkhr6_aLPM
изглежда достатъчно лесно. Благодаря за инфото - ще си купя един комплект.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
да от посочения линк са меча стъпка. Има ги по 28-40 лв по-евтините. Певаг,Кьониг са скъпи , но много здрави.
Поставянето -разстилаш, хващаш растелената верига така, че там където няма звена да се пада от вътрешната страна на гумата и отдолу. Прехвърляш в/у гумата, на колене закопчаваш тази част, която няма прешлени долу на гумата.Наместваш хубаво /разстилаш да е равномерно разпределена и поопъната по гумата. От външната страна има обтегач - действаш с него. На комплекта трябва да има картинка -разучи я добре.
Много важно е веригата да е обтегната - да не е хлабава.Като минеш 20-30 м спри и пак я обтегни.
Ако имаш работещо компресорче за гуми и видиш трудност с поставянето на веригите, отпусни малко гумите, монтирай веригите и тогава ги напомпи.
П.П - когато ги купиш - потренирай на резервната гума , ако е нормална. Тази тернировка е много важна ,щом ти е за първи път. Проведи я на топло място /гараж, стая , на закътано място. Иначе монтажа на пътя при силен вятър, снеговалеж и студ е гърч. Сложи си към комплекта вериги и едни стари прежалени ръкавици .При голям минус или вятър ръцете ти стават на кочан за 0 време.
Поставянето -разстилаш, хващаш растелената верига така, че там където няма звена да се пада от вътрешната страна на гумата и отдолу. Прехвърляш в/у гумата, на колене закопчаваш тази част, която няма прешлени долу на гумата.Наместваш хубаво /разстилаш да е равномерно разпределена и поопъната по гумата. От външната страна има обтегач - действаш с него. На комплекта трябва да има картинка -разучи я добре.
Много важно е веригата да е обтегната - да не е хлабава.Като минеш 20-30 м спри и пак я обтегни.
Ако имаш работещо компресорче за гуми и видиш трудност с поставянето на веригите, отпусни малко гумите, монтирай веригите и тогава ги напомпи.

П.П - когато ги купиш - потренирай на резервната гума , ако е нормална. Тази тернировка е много важна ,щом ти е за първи път. Проведи я на топло място /гараж, стая , на закътано място. Иначе монтажа на пътя при силен вятър, снеговалеж и студ е гърч. Сложи си към комплекта вериги и едни стари прежалени ръкавици .При голям минус или вятър ръцете ти стават на кочан за 0 време.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”