:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Как се вършат измамите по бензиностанциите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
KOKO ГЕОРГИЕВ

Как се вършат измамите по бензиностанциите

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Чет 01 яну 2015 18:55

Повод да пусна темата са обсъжданията за евтини горива, поевтиняване и пр.
Представям на Вашето внимание журналистическо разследване на украинска телевизия и ще Ви преведа в резюме основните констатации защото се говори и на руски и на украински език. Бъдете уверени, че в България се върши абсолютно същото!

1. Забраната да се налива бензин в пластмасови тубички под предлог за статично електричество е начин да се прикрие измамата в литрите. Шеф на известен автосервиз обяснява, че всички съвременни резервоари са пластмасови.

2. В схемата са включени всички звена на фирмата вкл. главният офис на веригата, а не само служителите и шефа на конкретната бензиностанция.

3. Експеримента са провежда на околовръстното шосе на Киев защото там бензиностанциите са с най-големи продажби. Избират се 4 бензиностанции. Първата, въпреки че не се споменава името е Шел, другите 2 са от двете най-големи украински вериги, като за едната съм сигурен, че е ТНК, втората е или Лукойл или друга за чието име не се досещам в момента. Четвъртата си е типично "криминална" с най-евтин бензин. Пълнят се точно 5 литра съгласно показанията на колонката.

4. Започва измерването. Използва се специална измервателна колба - мензура. Нормата, която допуска украинският стандарт за недосипано гориво е половин водна чаша на 20 литра, което ще рече 0.1-0.125 л. При Шел вместо 5 литра са наляли 4.75 л, както и в бензиностанцията на едната от украинските вериги. При другата верига са сипани 4.8 литра, а при "криминалните" само 4.3 литра. :eek

5. Следва интервю с инженер, който може да препрограмира процесора на колонката. Съзнателно крие лицето си и гласът е изменен защото за това нещо там може и да те убият. Посочва тарифа две хиляди долара за препрограмиране на процесора на колонка, което му е предлагано. Браншовик обяснява, че подобни бензиностанции имат денонощен оборот 20-30 хиляди литра за да си представим за каква далавера става въпрос. Посочва сумата от 12 хиляди украински гривни черна печалба на денонощие, което по курса, когато е правен репортажа е около 1500 долара. :rolleyes

5. Бензинът се отнася за експертиза в сертифицирана лаборатория, като не се дава никаква информация чий е бензинът. Шел и едната украинска отговарят на евростандартите. Втората украинска верика има повишено съдържание на спирт в бензина и не отговаря на нормите. Шокиращи са резултатите от "криминалния" бензин - 49 % съдържание на метанол при допустими 3%. Обясняват се вредите, които нанася некачественият бензин, но това е обсъждано широко във форума.

Изводите си ги правете сами!!
Честита Новата 2015 година с пожелания за качествен бензин и без да ни лъжат в количествата! :beer

Последна промяна от KOKO ГЕОРГИЕВ на Пет 02 яну 2015 15:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се вършат измамите по бензиностанциите

Мнениеот anonym0us » Чет 01 яну 2015 21:40

Ако не се лъжа, имаше подобна тема във форума, даже "Господарите" бяха направили видео във бох-а! И там отчете, (Дачия Логан) на пълен резервоар мисля, около 60 литра, лъже с един литър и половина! Явно нашите са по-добри от западняците :mhihi Положението е жалко, но какво да правим, като държавата (институциите) са подкупни до козирката. :cry

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 02 яну 2015 0:13

Украйна е една от най-корумпираните държави в света...а може би най-корумпираната-убедил съм се сам ....на място!....каза го и Хенри Кисинджер!Не ги давайте за пример!

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пет 02 яну 2015 11:22

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Пет 02 яну 2015 13:08

Разследването на украинската телевизия е много по-сериозно и аргументирано от това на "Господари на ефира".
Това беше причината да пусна темата.
Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович наистина беше направил държавата абсолютно корумпирана, което изкара хората по улиците. Счита се, че една част от въоръжените формирования в Донецка и Луганска области се финансират с откраднатите от Янукович милиарди.

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Пет 02 яну 2015 13:40

Преди няколко години си купих Поло дизел , и реших да си купя една туба от 5л. за да имам в резерв нафта. Отидох в бензиностанцията на Шел/до цен. гробища-София/ , и от тях си купих туба. Давам я на бензинджията.......и о, ужас - в 5л. туба сипа....5.800л. Викам абе момче , къде се събраха тези 800гр. ? Той се притесни и ми вика ; Явно тубата ти се е разширила от бензиновите пари, защото когато е топло - те я издуват и я разширяват ....Абе серсемино , аз сега купих тубата от вас , и в нея не е имало досега бензин .....Той завалията се скри и не излезе повече.....Та на темата , имам контакти с една от шефовете на Луккойл , питах я от коя бензиностанция да си наливам нафта , и бях много учуден че ме посъветва да наливам не от тях....а от Еко. В краен случай на Румперол.Горивата на Еко били гръцки и нафтата и бензина били по евро стандарти. Нашата в Нефтохим била стара технология и горивата не били от най добрите.....Засега зареждам в Еко , но ми прави впечатление че нафтата веднъж е бяла , друг път жълта..... :bishop

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 02 яну 2015 15:03

Тубата не е измервателен уред :exclaim Щом е за бензин тя трябва да не се пълни до горе. Всъщност лесно може да я измериш с мензура (която вече е измервателен уред).

Потребителски аватар
дърт милиционер
Автомобил: WV Polo 2F 1993
Двигател: 1.4 DIESEL

Мнениеот дърт милиционер » Пет 02 яну 2015 23:04

Тубата е точно 5л. и още 800гр. са доста отгоре. Ако не вярваме на фиксирания обем който е отпечатан на нея - на какво да вярвам ? ....Напоследък не ми дреме колко ме крадат.....надявам се поне горивото да е качественно. Живееме в страната на абсурдите , и за това сме си виновни само ние. Овче племе.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 03 яну 2015 0:21

Тубата трябва да е поне с 10% повече от количеството бензин, което искаме да налеем в нея. На нея е написано за колко бензин е предназначена, а не колко е реалния и обем.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 03 яну 2015 0:29

Аз съм пълнил в 10-литрова туба от минерална вода до горе 9,8 литра нафта на ЕКО. Значи или от ЕКО, или от Горна Баня лъжат :mhihi

Предполагам, че реалният обем е доста по-различен от този, обозначен на различни контейнери, които не са еталон за обем.

Проверка е редно да се прави с контейнери с точно определен обем. Отиваш пълниш и си правиш изводите дали са те излъгали с обема или не, но за да си сигурен трябва да си премерил дали обема на съда е толкова, колкото пише на него. icon_idea

Stif
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stif » Съб 03 яну 2015 11:10

Не е наша работа /като потребители/ да пълним туби,контейнери и т.н.Има си контролен орган /Агенция по метрология или нещо подобно се казва/,която трябва да прави проверки,да мери и налага глоби.Ама не го прави както трябва,прави го формално,има си работно време,след него няма горещ телефон за сигнали няма нищо.Като подадеш сигнал първо прави проверка на теб,на коя колонка си налял гориво в колко часа имаш ли касов бон т.н. и евентуално прави проверка след седмица с предизвестен резултат.А на тези хора ние им плащаме заплатите....

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Съб 03 яну 2015 11:30

Vlad777 написа:...Предполагам, че реалният обем е доста по-различен от този, обозначен на различни контейнери, които не са еталон за обем...

Абсолютно прав е колегата.Пластмасовите съдове не могат да гарантират постоянен обем.Ако вземем бутилка с масло на която има разграфения,и я стиснем,ще видим че нивото се покачва.Отделно че технологията за производство на туби и бутилки не гарантира абсолютна точност на вътрешния обем на съда.Стъклена,метална или керамична мензура могат да бъдат еталон.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”