Внимание - "Необслужваем" акумулатор
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Внимание - "Необслужваем" акумулатор
Аз съм ползвал няколко модела и най-съм доволен от AC Delco - цената е х3, на качеството е на ниво. 7ма година буса е с такъв и не е мръднал. На голфа пък съм с необслужваем Vega - дъщерна марка на AC Delco, но по-бюджетна. 3та година го имам онзи ден за първи път не поиска да запали - дадох си ток сега да чукам на дърво 2-3 дена не е правил магарии.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Аз съм с AFA (дъщерна на Варта) и да ти кажа никак не е лош необслужваемия им акумулатор. Да не говорим, че 60 Ач беше малко над 100 лева! 3 година и е абсолютно изряден, но само да спомена, че не са важни годините, а начинът на експлоатация. Например какъвто искаш акумулатор вземи, карай го на къси разстояния предимно градско, на фарове, само уикенда и сравнително ниски обороти и ще си отиде до гаранция или трябва по няколко пъти сваляне и заряд. Направи същия експеримент с куча марка акумулатор, карай го повечко извън града, но всеки ден, тоя акумулатор ако ще и необслужваем да е, ще кара по-дълго (изключваме бъгави бройки дето и в двата случая няма да живеят дълго). По същата логика и акумулатор сложен на UPS не получава гаранция - просто експлоатацията не отговаря на нормалната, за която е предвиден - алтернатор с реле регулатор...
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ktamen написа:fox_vt написа:
И не на последно място за напълно необслужваем се водят за в днешно време само геловите акумулатори там няма как да избяга водата.
Изобщо не разчитай на това "водата" бяга през отдушника и гела изсъхва. Единственото предимство на геловите е, че можеш до ги монтираш във всякакво положение.
нямам опит с автомобилни гелови, но с мотоциклетни доста .. и не е така .. те са абсолютно херметизирани/запечатани .. защото понякога стоят в доста "екзотични" пози .. напр. моят стои под ъгъл от поне 45 градуса и го смених на 10-тата година .. напълно ненужно .. както се оказа впоследствие
П.С. .. миналата година в Моторад имаше статия за няколко случая на "взривили се" акумулатори на мотори .. изводите на швабен-експертите бяха .. че това се дължи точно на абсолютната херметичност на геловите акумулатори .. и водорода, който при някаква неизправност на зарядната система + силните вибрации се натрупвал в опасна концентрация ..
П.С.2 .. статията беше за конкретен модел мотор и каране на "умерен офф-роуд" и препоръчваха точно за него да се пазаруват сухи акумулатори /дето са с

- agumba
- Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
- Двигател: 1600 VTEC 110 hp
MaRtiNsKi написа:Абе превари си вода на котлона и я остави да изтине после и си готов :)))
Ти тъй ли правиш? Преварена вода, не е дестилирана, с преварката си убил микробите в нея, ама не си махнал механичните и химични примеси, каквато е целта! Дестилацията е изпаряване, посредством загряване,и отново втечняване на парите, в друг съд! Един пример за дестилация в домашни условия, е варенето на ракия, само дето, има и етанол, освен вода, а в началото и метанол, който е отровен. Ако някой има уред за варене на ракия в къщи, може да си направи, колкото иска дестилирана вода!
Ползването на сняг и дъждовна вода не е много удачно, понеже, при самото си падане до земята, и тази вода се примесва от въздуха, колкото и малко да е!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
rado_mit написа: но с мотоциклетни доста .. и не е така .. те са абсолютно херметизирани/запечатани ..
Не вярвам, че има херметично затворен оловен акумулатор. Вземи един чук и разглоби въпросния акумулатор и ще се убедиш, че съм прав. Дори да е херметичен това няма да го спаси от изсъхване.
agumba, следващия път като си купуваш вода от бензиностанцията огледай добре шишето дали някъде пише, че е дестилирана. Всъщност е само преварена и пише, че е дейонизирана. Аз такава вода не бих си налял.
Според опитите, които си правихме в училище с интерферометър водата от сняг беше несравнимо по-чиста от тази по бензиностанциите.
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
Доколкото знам в акумулаторите е хубаво във водата да няма примеси които да я правят електропроводима....защото участието на такава вода в електролита води до голям саморазряд...доколкото пък си спомням химията ...наличието именно на йони в нея я прави токопроводима ....а понятието дейонизирана вода предполага вода без йони....т.е вода без примеси -вода изолатор....за мен зад двете понятия стои абсолютно един и същ продукт само че едното понятие означава начина на получаване на продукта -дестилат вода ...а другото физикохимичните свойства на продукта дейонизарана вода....и да кажа своето мнение ако говорим за акумулаторите които се ползват в охранителните системи ЮПС и и т.н ...то те са абсолютно херметични...протекът ли ...значи са умрели...
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Въпросните "абсолютно херметични" акумулатори имат капаче (с дупчица), което се отстранява много лесно. Под него има клапани - гумени шапчици, които затварят отворите на клетките.
Няма как да протекат защото в тях няма течност, а гел.
- agumba
- Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
- Двигател: 1600 VTEC 110 hp
agumba, следващия път като си купуваш вода от бензиностанцията огледай добре шишето дали някъде пише, че е дестилирана. Всъщност е само преварена и пише, че е дейонизирана. Аз такава вода не бих си налял.
Според опитите, които си правихме в училище с интерферометър водата от сняг беше несравнимо по-чиста от тази по бензиностанциите.
Не купувам вода от бензиностанциите, заради надценките, и винаги гледам, какво пише! Не, че това е гаранция за произход, но пък, ползвам тая вода за доливане в охладителна система, и за чистачките, акумулатора ми е необслужваем, засега нямам проблеми с него, стана 2 години!
Снегът наистина може да е чист, но току-що навалял, или докато вали, престои ли, не може да разчита! Постът ми беше затова, да не се бърка дестилация и преварка, двете нямат почти нищо общо!
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
ktamen написа:Въпросните "абсолютно херметични" акумулатори имат капаче (с дупчица), което се отстранява много лесно. Под него има клапани - гумени шапчици, които затварят отворите на клетките.
Виж какво айде да не говориш глупости....стига вече....не сме тук да си мерим пишките....ако искаш мога да ти изпратя с куриер за твоя сметка такъв подобен акумулатор...
относно клапана то този клапан е предпазен и е за да изпусне повишено налягането при форс мажорни- повреда в акумулатора...вътрешно късо и т.н...за да не гръмне....това не прави акумулатора нехеметичен....това че боилера ти има предпазен клапан прави ли го нехерметичен....
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Презареждането спада ли към:
Кой говори глупости спорен въпрос.
silent написа:форс мажорни-
Кой говори глупости спорен въпрос.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Дейонизираната вода е получена след прекарвне през дейонизираща колона, които са анийонни и катийонни. Ако е с двата вида, доста добре е пречистена, но не зная някой да го прави, освен там, където водата се позва за парни котли.
Вода за акумулатора и ютията - коденз от климатика.
Вода за акумулатора и ютията - коденз от климатика.
- plameney
- Автомобил: Passat B5 1.6
- Двигател: ARM 2000
- Контакти:
Искам да поясня за ДЕЙОНИЗИРАНАТА вода по бензиностанцийте.
Колеги това в никакъв случай не е преварена вода.Дейонизирането на водата се извършва от смола разработена с тази цел.По химичен път смолата отстранява токоносителите от водата.Прилагам малко снимки на машина която извършва този процес,както и на самата смола.Ние ползваме смола на няколко фирми,но принципа си е един и същ.
Ако водата само се превари,ще се утай на дъното част от карбонатните съединения,които сме чували да се наричат котлен камък.В случай че,във водата има разтворени соли(например обикновенна готварска сол) преваряването няма да ги отстрани,нито да ги преобразува в електрически неутрални вещества.

П.П. Докато съм писал,колегата muns61 е пояснил....
Колеги това в никакъв случай не е преварена вода.Дейонизирането на водата се извършва от смола разработена с тази цел.По химичен път смолата отстранява токоносителите от водата.Прилагам малко снимки на машина която извършва този процес,както и на самата смола.Ние ползваме смола на няколко фирми,но принципа си е един и същ.
Ако водата само се превари,ще се утай на дъното част от карбонатните съединения,които сме чували да се наричат котлен камък.В случай че,във водата има разтворени соли(например обикновенна готварска сол) преваряването няма да ги отстрани,нито да ги преобразува в електрически неутрални вещества.

П.П. Докато съм писал,колегата muns61 е пояснил....
- silent
- Автомобил:
- Двигател:
айде и аз да кажа още нешо...навремето в теца и викаха обезсолена вода на водата за котлите ...можете да чуете и подобно понятие....за уточня че не става въпрос за готварска сол...
- rado_mit
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
и понеже "онзи горе" ..явно има чувство за хумор .. точно днес ми се взриви /даааа точно така ВЗРИВИ/ .. акумулатора на UPS-а на парното .. някакъв полу-тягов холандски от КИТ93 .. всичко стана в киселина и парчета пластмаса .. жалко че не го снимах .. занесох им го в магазина .. гледаха го умуваха .. "ами случвало се" било .. купих нов .. поне отстъпка дадоха
П.С. .. акумулатора не беше капсулован .. с "врътки"
П.С. .. акумулатора не беше капсулован .. с "врътки"