Как да намалин шансовете за беля при каране на лед
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
- Rabbit_TDI
- Контакти:
- Rabbit_TDI
- Контакти:
- mishu
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На лед най-важното е да не се паникьосаш и да знаеш какво правиш. Дори леко да пипнеш спирачката и гумите блокират, затова никакви спирачки. Така колата остава поне малко управляема.
Наскоро ми се случи нещо такова. Карам си аз по криволичещите слатински улички и по едно време гледам пред мен 7-8 метра лед огледало. Пипнах спирачките, гумите блокираха и аз полетях към един голф отстрани
. На половин метър преди него навих волана и пуснах спирачките, гумите зацепиха и тръгнах на другата страна към другата кола. Айде волана на обратно и като се изправи колата натиснах силно спирачките, за да продължа направо и спрях.
Другото, което обаче рядко се сещаме е да ръгнем 1-ва. Помага, но трудно се вкарва.
Наскоро ми се случи нещо такова. Карам си аз по криволичещите слатински улички и по едно време гледам пред мен 7-8 метра лед огледало. Пипнах спирачките, гумите блокираха и аз полетях към един голф отстрани

Другото, което обаче рядко се сещаме е да ръгнем 1-ва. Помага, но трудно се вкарва.
- shadou2
- Автомобил: VW Bora
- Двигател: 1.6 SR
Re: Как да намалин шансовете за беля при каране на лед
А ние с автоматиците какво да правим на лед. Млад шофьор съм и не съм карала в сняг и лед, нямам и намерение точно сега да започвам, но искам да се информирам ако се наложи. С нови зимни гуми съм хубави френски имам ЕСП, а книжката не ми излиза пише,че я няма.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
За мен най-важното е да не правиш резки движения. В смисъл плавно да ускоряваш, плавно да спираш и да не правиш резки завои. Спазвай повечко дистанция, естествено с ниска скорост. Спирачките се натискат преди завой, а не като влезеш в него. Важно е да се запази спокойствие, защото паниката те кара да правиш резки маневри. Другото е да се молиш, някой друг да не се натресе в теб. 

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
shadou2 написа:А ние с автоматиците какво да правим на лед.
Нищо по-различно от всички останали, карай внимателно и се съобразявай с пътните условия, новите гуми, системите за сигурност и т.н. са само асистенти на човека зад волана, не разчитай 100% на тях!
Най добрата система за сигурност е главата която си носиш на раменете

Много или повечето водачи инстинктивно при ситуация на пътя, първото нещо което правят е да скочат на спирачките и да ги държат докато автомобила не спре...независимо къде, дали в мантинелата или в канавката

Имай в предвид че всяко едно натискане на спирачката или подаване на газ, както и връщане от по-голяма на по-малка предавка измества центъра на тежеста на автомобила към предната или задната ос!
Taка че при определени условия и подаването на газ след като вече си навлязъл в завоя също не е грешно, а по-скоро обратното...за предпочитане е