Смарта ми изгори доста масло покрай снега,понеже доста често беше на високи обороти :) В момента съм с масло 5w40 ,но ми светна лампата на маслото.Проблем ли ще е да долея (предполагам поне половин литър) 10w40
Колата е бензин с турбо 600 кубика.
Ако смеся двете масла в една капачка и няма проблем,достоверен ли ще е този тест?
Ако беше за вентото,хич нямаше да се чудя,че то не подбира :) но тия смартчета са малко фини :)
5W40 elf excellium NF синтетично отговаря на ACEA:A3/B4 API:SL/CF MERCEDES-BENZ:MB 229.3
10w40 Lemfoil Dparts полусинтетично масло, ACEA A3/B3,API SL/CF,Mercedes-Benz blat 229.1 На него пише,че може да се смесва с всички моторни масла на полусинтетична основа.
doaiena написа:
Всички тези масла (минерални, синтетични и тнт) могат напълно свободно да се мешат едно с друго. Казвам това, защото все още се намира някой да каже - А няма ли да се пресекат? Не, няма да се пресекат. Затова са всички тези стандарти. Може да стане обаче друго - купили сте двигател каран 10 години с евтино минерално масло, при лоши условия, слаба поддръжка и тнт. Сега обаче е ваш и искате да му сложите най-доброто масло. Наливате качествената синтетика и какво става - всичките нагари, утайки и боклуци, останали от небрежната употреба сега изведнъж почват да се отмиват (хубавото масло освен всичко друго и почиства добре) и да се вдигат на парцали, да задръстват филтъра и други мазала. Затова, задължително преди преминаване към синтетично масло, трябва да се направи промивка на вдигателя! Има много начини за това, но сега няма да се спираме на тях.
Освен това, при доста стари двигатели винаги има риск да се окаже, че някои от уплътненията не са съвместими със синтетиката и да рукне като лейка. За Мерцедесите от 124 насам, мога да гарантирам, че няма такива проблеми.
Ако това е вярно,от къде идва този мит?