:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Радиално биене на гуми...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
vpetrovbg
Автомобил:
Двигател:

Радиално биене на гуми...

Мнениеот vpetrovbg » Сря 03 юни 2015 10:08

Здравейте колеги. При смяната на зимните с летни гуми преди около месец, установих, че при много ниска скорост /40-50 км/ч/, леко ми тресе воланът. Странното е, че има моменти, когато въобще го няма. При висока скорост също няма "шаване" на волана. Преди няколко дни ходих на гумаджия, свали и четирите колела и ги провери - джантите са прави, балансира ги на ново, но се оказа, че 3-те гуми имат радиално биене. Според гумаджията това било в рамките на нормалното и се срещало и при чисто нови гуми. Отпред сложихме най - малко биещата гума, която е едвам се забелязва и другата, която въобще не бие. Проблемът си остана. Гумите са на 7 години, но на не повече от 15 000 км, марка Yokohama A-Drive. Всичко по окачването е наред, амортисьорите са здрави и т.н. Със зимните гуми няма такъв проблем. Та въпросите са ми: мога ли да карам така и дали това ще доведе до разбиване на части по окачване или лагери, това няма ли да спомогне за някакъв проблем при по-висока скорост - разкъсване на гума или друго нещо? Моля за съвети и мнение по въпроса! Благодаря предварително!:bowdown

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Радиално биене на гуми...

Мнениеот anonym0us » Сря 03 юни 2015 11:50

Реално погледнато колата не се кара, както спомена ти колега. А щом не се кара много, няма проблем да си ги караш, но трябва да имаш едно на ум, и да снижиш изпреварванията до минимум. А рязкото спиране, трябва да го забравиш. Аз лично съм карал с гуми на 7 години с грайфер над ограничителя, и мога да ти кажа, че са си дъски... Сцеплението го няма, а за спирачен път дума да не става.
Ако караш колата интензивно, може да прецакаш лагерите на колелата. По-добре ги сложи задни, тези дето бият много.

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Re: Радиално биене на гуми...

Мнениеот drotomir » Сря 03 юни 2015 12:47

Имал съм такъв случай с иначе на вид безупречни гуми с голям грайфер , имаше клатене на волана ляво дясно , гумите дори когато се завъртъха на баланс машината нямаха видимо биене и всеки път гумаджиите ми вземаха едни луди пари за баланс и всичко се повтаряше наново.
Накрая отидох и взех 4 чисто нови гуми , проблема изчезна завинаги , нямаше и милиметър трепване на волана , така че не си хвърляйте парите на вятъра за баланс.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”