Здравейте колеги,
Имам нужда от малко чужд опит - вероятно ще ми се наложи за неопределен период от време да поддържам и ползвам автомобила на роднина, който няма да е в страната. Понеже ще е поне за няколко месеца, се чудя как точно трябва процедирам с гражданска, каско, тех. преглед, данък и т.н.
Със сигурност знам, че каско полицата е изтекла, така че вероятно ще трябва да бъде подновена. Гражданска има за още 2-3 месеца. Горе-долу след толкова време ще трябва и технически преглед да мине колата. За данъка дали е платен, още не съм питал, но силно подозирам, че и той не е платен.
Предполагам, въпросът, който трябва да задам, е - с какви документи мога да направя двете застраховки, да платя данъка и да мина преглед? Трябва ли пълномощност и т.н...
Някакви идеи?
Документална поддръжка на чужд автомобил
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Re: Документална поддръжка на чужд автомобил
Трябва ти пълномощно за сключване на полиците по Каско и ГО. За другото не е необходимо. Но за всеки случай може да се сложи и да го представляваш пред МДТ и т.н.
- dmt_alpha
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1996
- Контакти:
siso_k написа:Трябва ти пълномощно за сключване на полиците по Каско и ГО. За другото не е необходимо. Но за всеки случай може да се сложи и да го представляваш пред МДТ и т.н.
Пълномощно за управление на МПС ли трябва или друг вид?
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Никакво пълномощно не трябва нито за Каско,нито за ГО,нито за преглед
Едната кола се води на тъщата,аз се занимавам със всичко по нея ,и досега никога никъде не са ме питали какъв съм аз та правя застраховката или плащам данъка !

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Точно така, за нито една от тези дейности не ти е необходимо пълномощно. Единствено за техническия преглед ти трябва големия талон на колата.
Гражданска, каско, данък, преглед, няма значение кой ги прави и плаща, никой не го интересува
Гражданска, каско, данък, преглед, няма значение кой ги прави и плаща, никой не го интересува
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Не е точно така... Не може да се сключи договор от чуждо име без пълномощие. Волеизявлението няма да е валидно. Въпреки, че при евентуален спор, предвид търговския характер на застрахователния договор, застрахователят не би могъл да се позове на недействителност на волеизявлението на застрахования.
Отделно, КЗ предвижда възможност да се сключи договор за застраховка, но от свое име за чуждо имущество, като собственикът след това трябва да одобри договора. Иначе пак няма да е валиден.
И все пак, след като човекът пита дали му е необходимо, за да е всичко коректно, правилният отговор е че му е необходимо пълномощно за пред застрахователите.
А пък предвид тоталния отказ на разни чиновници да мислят и нежеланието им да свършат работа, по-добре е да има пълномощно и за МДТ и някъде другаде, където може да се наложи да се извършват някакви правни действия касаещи автомобила.
За управление на автомобил пълномощно не е нужно.
Отделно, КЗ предвижда възможност да се сключи договор за застраховка, но от свое име за чуждо имущество, като собственикът след това трябва да одобри договора. Иначе пак няма да е валиден.
И все пак, след като човекът пита дали му е необходимо, за да е всичко коректно, правилният отговор е че му е необходимо пълномощно за пред застрахователите.
А пък предвид тоталния отказ на разни чиновници да мислят и нежеланието им да свършат работа, по-добре е да има пълномощно и за МДТ и някъде другаде, където може да се наложи да се извършват някакви правни действия касаещи автомобила.
За управление на автомобил пълномощно не е нужно.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Ами не знам, отиваш със старата застраховка, издават нова полица с данните от старата и пей сърце. Едва ли някой при настъпване на застрахователно събитие ще проверява кой е направил застраховката и дали е носил личната си карта за проверка.
Та в този ред на мисли пълномощното може да трябва, ако настъпи застрахователно събитие, да можеш да предявиш щети пред застрахователя от името на собственика
Та в този ред на мисли пълномощното може да трябва, ако настъпи застрахователно събитие, да можеш да предявиш щети пред застрахователя от името на собственика
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Stivi написа:Никакво пълномощно не трябва нито за Каско,нито за ГО,нито за прегледЕдната кола се води на тъщата,аз се занимавам със всичко по нея ,и досега никога никъде не са ме питали какъв съм аз та правя застраховката или плащам данъка !
Пишеш така, щото не си имал щета по каско; Тогава ще те питат кой си като трябва да дават

Генерално пълномощно е 6 лева, поне във Враца де.
С него съм и регистрирал колата, каско, прегледи и т;н
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Човека пита дали му трябва пълномощно за да плаща всичко по колата и да я управлява и аз му казвам че не му трябва,не е ставало въпрос да се завежда щета по Каско ! А и в правния свят понятието "генерално" пълномощно не съществува което не пречи нотариуса да ти го завери 

- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Заглавието на темата е Документална поддръжка на чужд автомобил
Документално е и даването и взимането. Щом можеш ти без пълномощно значи си дал верен отговор
Документално е и даването и взимането. Щом можеш ти без пълномощно значи си дал верен отговор
- dmt_alpha
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1996
- Контакти:
Тоест да разбирам, че мога и без, но е хубаво да имам пълномощно в случай на неприятности. С риск да стане малко стереотип, май ще искам пълномощно, че колата ще я кара жената
. Аз си държа на голфа.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”