Документална поддръжка на чужд автомобил

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dmt_alpha
Автомобил: bmw
Двигател: 1996
Контакти:

Документална поддръжка на чужд автомобил

Мнениеот dmt_alpha » Сря 31 авг 2016 22:32

Здравейте колеги,

Имам нужда от малко чужд опит - вероятно ще ми се наложи за неопределен период от време да поддържам и ползвам автомобила на роднина, който няма да е в страната. Понеже ще е поне за няколко месеца, се чудя как точно трябва процедирам с гражданска, каско, тех. преглед, данък и т.н.

Със сигурност знам, че каско полицата е изтекла, така че вероятно ще трябва да бъде подновена. Гражданска има за още 2-3 месеца. Горе-долу след толкова време ще трябва и технически преглед да мине колата. За данъка дали е платен, още не съм питал, но силно подозирам, че и той не е платен.

Предполагам, въпросът, който трябва да задам, е - с какви документи мога да направя двете застраховки, да платя данъка и да мина преглед? Трябва ли пълномощност и т.н...

Някакви идеи?

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Re: Документална поддръжка на чужд автомобил

Мнениеот siso_k » Сря 31 авг 2016 22:52

Трябва ти пълномощно за сключване на полиците по Каско и ГО. За другото не е необходимо. Но за всеки случай може да се сложи и да го представляваш пред МДТ и т.н.

Потребителски аватар
dmt_alpha
Контакти:

Мнениеот dmt_alpha » Сря 31 авг 2016 23:14

siso_k написа:Трябва ти пълномощно за сключване на полиците по Каско и ГО. За другото не е необходимо. Но за всеки случай може да се сложи и да го представляваш пред МДТ и т.н.

Пълномощно за управление на МПС ли трябва или друг вид?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 31 авг 2016 23:40

Никакво пълномощно не трябва нито за Каско,нито за ГО,нито за преглед icon_idea Едната кола се води на тъщата,аз се занимавам със всичко по нея ,и досега никога никъде не са ме питали какъв съм аз та правя застраховката или плащам данъка !

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 01 сеп 2016 6:44

Точно така, за нито една от тези дейности не ти е необходимо пълномощно. Единствено за техническия преглед ти трябва големия талон на колата.
Гражданска, каско, данък, преглед, няма значение кой ги прави и плаща, никой не го интересува

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Чет 01 сеп 2016 9:11

Не е точно така... Не може да се сключи договор от чуждо име без пълномощие. Волеизявлението няма да е валидно. Въпреки, че при евентуален спор, предвид търговския характер на застрахователния договор, застрахователят не би могъл да се позове на недействителност на волеизявлението на застрахования.

Отделно, КЗ предвижда възможност да се сключи договор за застраховка, но от свое име за чуждо имущество, като собственикът след това трябва да одобри договора. Иначе пак няма да е валиден.

И все пак, след като човекът пита дали му е необходимо, за да е всичко коректно, правилният отговор е че му е необходимо пълномощно за пред застрахователите.

А пък предвид тоталния отказ на разни чиновници да мислят и нежеланието им да свършат работа, по-добре е да има пълномощно и за МДТ и някъде другаде, където може да се наложи да се извършват някакви правни действия касаещи автомобила.

За управление на автомобил пълномощно не е нужно.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 01 сеп 2016 16:01

Ами не знам, отиваш със старата застраховка, издават нова полица с данните от старата и пей сърце. Едва ли някой при настъпване на застрахователно събитие ще проверява кой е направил застраховката и дали е носил личната си карта за проверка.
Та в този ред на мисли пълномощното може да трябва, ако настъпи застрахователно събитие, да можеш да предявиш щети пред застрахователя от името на собственика

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 01 сеп 2016 18:52

Stivi написа:Никакво пълномощно не трябва нито за Каско,нито за ГО,нито за преглед icon_idea Едната кола се води на тъщата,аз се занимавам със всичко по нея ,и досега никога никъде не са ме питали какъв съм аз та правя застраховката или плащам данъка !

Пишеш така, щото не си имал щета по каско; Тогава ще те питат кой си като трябва да дават :mhihi
Генерално пълномощно е 6 лева, поне във Враца де.
С него съм и регистрирал колата, каско, прегледи и т;н

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 01 сеп 2016 19:06

Човека пита дали му трябва пълномощно за да плаща всичко по колата и да я управлява и аз му казвам че не му трябва,не е ставало въпрос да се завежда щета по Каско ! А и в правния свят понятието "генерално" пълномощно не съществува което не пречи нотариуса да ти го завери icon_idea

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Чет 01 сеп 2016 21:14

Заглавието на темата е Документална поддръжка на чужд автомобил
Документално е и даването и взимането. Щом можеш ти без пълномощно значи си дал верен отговор

Потребителски аватар
dmt_alpha
Контакти:

Мнениеот dmt_alpha » Чет 01 сеп 2016 21:21

Тоест да разбирам, че мога и без, но е хубаво да имам пълномощно в случай на неприятности. С риск да стане малко стереотип, май ще искам пълномощно, че колата ще я кара жената :mhihi . Аз си държа на голфа.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”