Рискове при покупка на автомобил с лизинг?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Рискове при покупка на автомобил с лизинг?

Мнениеот group® » Съб 04 яну 2020 0:40

Зачетох се в тази статия - https://news.lex.bg/вкс-и-да-откраднат- ... бва-да-си/
Решение на ВКС - лизингополучателя плаща вноски след кражба на автомобила.

Вероятно в случая се касае за някакво обстоятелство, което е анулирало застраховката ( загубени документи или ключ). Иначе стандартния договор за финансов лизинг би трябвало да се спре до изплащане на застраховка (всъщност става дума за оперативен лизинг, но по този въпрос не съм наясно дали има разлика). След това първо взима лизингодателя, а разликата е за лизингополучателя, доколкото аз знам?
Все пак си задавам въпрос:
Ако лизингодателят избира застрахователното дружество (както е в повечето случаи, май?), то това решение на ВКС ми се струва нелогично?!
Хем клиентът носи всички рискове на лизинга, хем няма право на избор за застраховка?! (не че реално има избор и не са всички еднакви, но ...)

Така или иначе, стана ми интересно, какви рискове се крият зад лизингов автомобил и как може да се предпази човек?

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Re: Рискове при покупка на автомобил с лизинг?

Мнениеот Чудомир » Съб 04 яну 2020 0:56

Накратко: Не можеш да се предпазиш от всичко, защото продавачът рязко губи интерес към сделка от третия въпрос насетне. Ако автомобилът е по-евтин, може даже да няма хич желание да отговаря на въпроси.

Надълго: Може да погледнеш като начало какво е gap insurance. Пълното каско е ясно, то е излишно да се споменава. Иначе има и нишови моменти: Например след изтичане на лизинга да не ти признаят стажа без катастрофи от лизинговия период като натрупан такъв (това за Германия, не знам, дали този бонус/малус компонент в България го играят вече). Иначе има и вариант лизингодателят да поиска към началото на лизинга да подпишеш декларация, че им отстъпваш право да предявяват искове директно към застрахователя ти (защото принципно, ако застраховката не е тяхна, трябва да минават през теб).

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”