Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Re: Всесезонни гуми - кои според вас са най-добрите

Мнениеот joro_kem » Съб 12 окт 2024 15:35

stefan4o написа:Не съм проверявал. Ама няма нужда да ми се караш :screwy

като му чета ника, направо си късметлия :)

aldygreen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aldygreen » Нед 27 окт 2024 23:52

Защо обмислям купуване на всесезонки? Карам спокойно и предимно до вилата, не се правя на състезател, особено със семейството в колата, спазвам 3-секундното правило за дистанция, затова никога не съм изпадал в критично положение. Заради тревата пред входа на вилата оставих зимните гуми за 2+ лета, че летните често буксуваха. Предните Pirelli с отличен грайфер вършеха работа. Но се опекоха прилично и започнаха да тресат. Отидох за баланс, но гумаджията откри жестоко нацепване на протектора. Смених ги с летните, но наближава зимата и мисля да взема всесезонка Kleber или Nokian. Размер 195/65/R15. Засега само предни, а отзад мога да комбинирам със старите зимни Kleber или с летните Uniroyal, и двете са в прилично състояние.
Колата е Audi A4 B5 Avant, предно предаване, но това не променя нещата. Със зимните гуми, дори и опечени, колата се държеше стабилно и без никакво свирене в остри завои по асфалт. Та зимните гуми не ме притесняваха с друго, освен повишения шум, особено от камъчета и повишеният разход, ама съм на газ, та не удря сериозно в джоба.
Имам притеснения от захващане на камъчета, та шарката на Nokian ми се вижда по-читава в това отношение.
Ако някой има наблюдения върху проблема със захващането на камъчета за нарочените гуми, моля за споделяне на мнение.

Потребителски аватар
dalgia-73
Автомобил: VW Touran
Двигател: BKC

Мнениеот dalgia-73 » Пон 28 окт 2024 5:05

aldygreen написа:Защо обмислям купуване на всесезонки? Карам спокойно и предимно до вилата, не се правя на състезател, особено със семейството в колата, спазвам 3-секундното правило за дистанция, затова никога не съм изпадал в критично положение. Заради тревата пред входа на вилата оставих зимните гуми за 2+ лета, че летните често буксуваха. Предните Pirelli с отличен грайфер вършеха работа. Но се опекоха прилично и започнаха да тресат. Отидох за баланс, но гумаджията откри жестоко нацепване на протектора. Смених ги с летните, но наближава зимата и мисля да взема всесезонка Kleber или Nokian. Размер 195/65/R15. Засега само предни, а отзад мога да комбинирам със старите зимни Kleber или с летните Uniroyal, и двете са в прилично състояние.
Колата е Audi A4 B5 Avant, предно предаване, но това не променя нещата. Със зимните гуми, дори и опечени, колата се държеше стабилно и без никакво свирене в остри завои по асфалт. Та зимните гуми не ме притесняваха с друго, освен повишения шум, особено от камъчета и повишеният разход, ама съм на газ, та не удря сериозно в джоба.
Имам притеснения от захващане на камъчета, та шарката на Nokian ми се вижда по-читава в това отношение.
Ако някой има наблюдения върху проблема със захващането на камъчета за нарочените гуми, моля за споделяне на мнение.
На сина сложих
Kleber | QUADRAXER 3. Много приятна мека гума.Не е шумна,но поради ситния грайфер си задържа камъчета.

aldygreen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aldygreen » Пон 28 окт 2024 12:33

Зимните ми Pirelli, които "цъфнаха" от жегите, имаха огромни грайфери и захващаха огромни камъчета. За Kleber се надявам, че камъчетата от каналите ще бъдат изхнърляни автоматично, било от вода или от кал, защото вървят от тясно към широко. Но не виждам никакъв смисъл отново да слагам зимни гуми. Но летните ми Continental, дори и с грайфер над 4 мм "драпат" по тревата и при мокър терен не мога да се кача до входа на вилата. С Kleber няма да има никакъв проблем.
Всесезонните, които са маркирани с тривърхата планина и снежинката, "алпийският символ" , са сертифицирани на съответствие за експлоатация в достатъчно тежки зимни условия. Същият знак е и на зимните гуми. Затова не може да има изискване за 4 мм грайфер на всесезонни гуми, маркирани с алпийския знак. Нямам работа във вилата при паднал сняг и ниски температури.
Ето какво гласи ЗДП за грайфера на гумите:
Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:
............
4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пон 28 окт 2024 16:24

Препоръчах на приятел с Ауди А4, Б6 да вземе такива: Hankook Kinergy 4s2, в размер 195/65/15.
Монтирани април 2023, изминати около 15к км. Предните имат 1/2 грайфер. Добро поведение, няма драми с пътя.
Споделеното в ревютата, че свършва бързо грайфера се потвърждава.
Така че, ако карате доста - тази гума няма да свърши работа, защото за експлоатационния период на 4 летни и зимни, ще смените 2 комплекта от тях.

aldygreen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aldygreen » Вто 29 окт 2024 23:04

Първи впечатления от Kleber QUADRAXER 3 за около 120 км. Изключително тиха гума, отлично сцепление с пътя, явно по-добро от изпечените зимни гуми. Ускорение отлично, спиране също. До вилата се качи без никакви проблеми. Не успя да зацепи никакво камъче. Смятам, че изборът е сполучлив. Едва ли мога да очаквам някаква сериозна изненада.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 30 окт 2024 9:46

aldygreen написа:Карам спокойно и предимно до вилата, не се правя на състезател .... никога не съм изпадал в критично положение.
При такова каране и при 20 градуса навън и по сликове няма да имаш никакви проблеми. :mhihi Проблемите се случват при студ, сняг и при критични ситуации. Гумата е с добри рвзултати от тестовете и едва ли ще има изненади, като изключим управление и спиране на мокро, където изпада извън челната петица.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Сря 30 окт 2024 12:26

Сложих два Нексен-а преди месец. Засега в топлото време се държат доста прилично. Не са стабилни като летните, но спират отлично и държат на завой. Единствено при рязко тръгване имат склонност от просвирване. Естествено все още е рано за кардинални заключения, но на пръв прочит са отлични. Ако доживеем след две години ще пишем пак.Дано да запазят качествата си.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Сря 30 окт 2024 16:07

И аз заложих на Kleber ,избора беше между тях и Hankook на другата кола съм с Hankook и ми се искаше да пробвам нещо различно

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 30 окт 2024 18:56

MamaMy написа:Сложих два Нексен-а преди месец. Засега в топлото време се държат доста прилично. Не са стабилни като летните, но спират отлично и държат на завой. Единствено при рязко тръгване имат склонност от просвирване. Естествено все още е рано за кардинални заключения, но на пръв прочит са отлични. Ако доживеем след две години ще пишем пак.Дано да запазят качествата си.

Нексен съм ги отсвирил като марка въобще. Бюджетен боклук.
Офф летни на 5 та година взеха да спадат, шарка много дълбока, външно никакъв дефект, гледам да паркирам на сянка винаги заради кокеро, зимния период съм със зимни. При демонтаж от джантата отвътрешна страна множество пукнатини тип паяджина, а не са карани меки.

Потребителски аватар
angry
Автомобил:
Двигател: AHU

Мнениеот angry » Сря 30 окт 2024 19:22

Темата може да я прекръстите на Cross Climate.
И да отворите друга, за бюджетните боклуци, дето си купуваме :D

aldygreen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aldygreen » Сря 30 окт 2024 22:37

Vlad777 написа: Проблемите се случват при студ, сняг и при критични ситуации.

И студът и снегът, а и повечето критични ситуации могат да се предвидят и водачът да е готов за тях. Припряното каране при всякакви условия може да доведе до крититични ситуации. Пътищата за общо ползване не са място за състезания. Твърдо съм за спазването на ЗДП и тогава стигането до критични ситуации става крайно рядко. Обикновено има нарушения и наличието на двойна грешка. Вчера като се прибирах в Пловдив, на кръстовище с кръгово движение едно диване се опита просто да ме изблъска и да влезе в кръстовището на метри пред мене. Но понеже това го очаквах, до удар не се стигна. С какъв акъл го направи, нямам представа. :banghead

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 31 окт 2024 8:48

Значи избраните гуми напълно покриват и превъзхождат очакванията за дадения стил на шофиране, което въщност трябва да е и основен критерий при избор както на автомобил, така и на гуми :th_up

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Нед 03 ное 2024 11:42

Някой може ли да сподели впечатления от всесезонни клебер 205 55 16 през лятото? Или пък от друг модел. Макар че тези май единствено влизат в бюджета ми. Летните ми са за смяна и се чудя летни или всесезонни да взема

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 03 ное 2024 12:50

За лятото по-добре летни, за зимата е по-логично да се кара с всесезонни, защото се представят по-добре на мокро от чисто зимните, каквото е през есен, зима, пролет.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”