Въпрос за прехвърляне/регистрация на автомобил с немска регистрация

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Re: Въпрос за прехвърляне/регистрация на автомобил с немска регистрация

Мнениеот dontaskdontsay » Пон 10 яну 2022 10:06

Транзитни не се ли взимаха и без колата да ходи до КАТ (само с документи)?

Немските номера нали трябва да ги пратя до Германия.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Пон 10 яну 2022 10:27

Само с документи се ходи за транзитки, колата не е нужна, преди 2 месеца вадих.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 10 яну 2022 11:31

Чудомир написа:
icoico написа: най-малкото с изтекли застраховки.

То щото всички бели бусове с Р и РР в Германия са с едни изрядни застраховки, мани мани...

Погнали са ги нещо цоладжиите в последно време, заради бежанците или друго, не знам. Лепят ги на магистралата и ги проверяват, търсят им даже документи за извършване на транспортни услуги. В Баден-Вюртемберг това, на един колега, дето се беше домъкнал с такъв бус му лепнаха набърже § 370 AO, та си го върна скоропостижно за България :mhihi

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пон 10 яну 2022 12:35

Крайно време беше...

Mitkovic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mitkovic » Чет 17 апр 2025 14:57

Здравейте колеги,

Малко да възродя темата.
Имам следното питане. Харесах си кола от Германия от частно лице, свързах се с човека остава само да отида да си я взема. Той ми каза че може да ми остави неговите немски номера за връщането ми до България в този случай какви документи ще са ми нужни за да нямам проблеми по границите и при регистрация в КАТ (България).
Договор за покупко продажба , малък и голям талон други какви документи ще са ми необходими?

Благодаря Ви предварително!

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Чет 17 апр 2025 17:27

Какви граници? Нали сме в Шенген.
Само описаните от теб документи са необходими.

Mitkovic
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mitkovic » Чет 17 апр 2025 22:00

Въпроса е първо ще мога ли аз да карам кола на чуждо име докато се прибера до България особено ако ме спрат някъде за проверка и второ той как ще си я отрегистрира той после в Германия? Шенген, ама все пак на някои места има граничен контрол и полиция

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Пет 18 апр 2025 22:39

Аз съм карал кола от Германия до България, която не е регистрирана на мое има още преди България да влезе в Шенген и не съм имал проблеми по границите. Щом разполагаш с двата талона и договор за покупка, то няма да имаш проблеми.
По принцип за отрегистиране на МПС в Германия са необходими малкия талон и регистрационните табели. В някои служби и скат и големия талон, а в други е възможно всичко да стане он-лайн. По принцип на табели им свалят лепенките с герба на съответната провинция и TÜV-плакетата и ги връщат на собственика, защото те са си негови. В малкия талон се отбелязва, че колата е отрегистрирана.
Всичко си зависи от това къде и кога е била регистрирана колата..

Аз на твое място бих гледал дали регистрационните табели имат всички лепенки (на предната герба на провинцията, на задната герб на провинцията и TÜV-плакета), да получа двата талона, договор и валиден TÜV-репорт (т.нар. преглед). Ако колата е с валиден (а не изтекъл) TÜV, то може да си я караш към БГ без проблеми.
Така изглеждат нормално табелите:
Изображение
Синята лепенка е TÜV-плакетата (в примера TÜV-а е до 12/2020) и тази табела се поставя отзад.

По този начин изглежда задната табела, като е отрегистрирана колата и са свалени стикерите:
Изображение

Bonbona
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bonbona » Нед 01 юни 2025 10:47

Здравейте,

Съжалявам, че пак питам, но съм абсолютен новобранец в тая област и съвсем се оплетах.

Искам са купя колата на един приятел германец за баща ми. Колата е регистрирана в Германия. Германецът си иска номерата. Кога и как ще му ги върна?

Ако я абмелдне в Германия ни трябват транзитни номера, така ми обесни той. Колко дълго са валидни те? А ако я докараме с немските номера ми се иска да му ги върна по-бързо отколкото по служебния път (той си е набройкал друга кола и ще му трябват бързо обратно). Мога ли с немските номера да я докарам, регистрирам в БГ и да ги получа по някакъв начин веднага обратно?
Какъв би бил най-добрия вариянт с номерата? (Германецът е готов да дойде с мен до БГ, ако това помогне)

Много ви благодаря!

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Нед 01 юни 2025 19:30

Няма ли да е много по-лесно и евтино да сложиш транзитни отколкото той да идва дотук и да се връща.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пон 02 юни 2025 18:33

Bonbona написа:...

Какво значи "си иска номерата"?
А - иска да му върнеш табелите, за да си я отрегистрира?
Б - иска да си запази номерът като комбинация, напр. AB CD 123?

Ако А:
Проверявате дали цулансуга, където е регистрирана, поддържа отрегистриране по интернет (Außerbetriebssetzung übers Internet) и дали колата изпълнява условията (последна регистрация на сегашен собственик след 31.12.2024).
Ако да, то в деня преди да тръгнеш за БГ пишете договор за покупко-продажба, в който пише, че купувачът се задължава да отрегистрира в пет-седемдневен срок.
Минаваш през Румъния.
Отиваш в местния КАТ на собствен ход и пред КАТ си сваляш табелите и си ги прибираш.
След регистрацията в КАТ сядате с твоя немец пред компютъра, той в ДЕ, ти в БГ, и му продиктуваш кодовете, които излизат, като изтриеш плакетите от табелите.
Изображение
Такъв подобен код има и в немския малък талон на последната страница.
С кода от малкия талон, от номерата, данните на колата (от сниманите немски документи) ще можете да отрегистрирате колата по интернет след регистрацията и в КАТ в БГ.

Ако Б:
Същото като при А, с тази разлика, че резервацията на досегашния номер при отрегистрация беше опция, която не всеки цуласунг предлагаше. Това беше преди 3 години някъде.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 03 юни 2025 8:50

Това е интересна опция, такъв вариант , не съм я отигравал , но смятам и аз , че ще се получи . Ще си го запомня :)

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikmar » Вто 03 юни 2025 14:39

Ще ви споделя как беше при мен преди доста години, само че внесох моя лична кола. Прибрах се у нас с немските номера, паркирах колата в двора и пратих номерата на мой приятел - немец по DHL (не съм сигурен дали искаха и оригиналните талони, забравил съм). Той отиде в общината и отписа колата, като му издадоха един документ, който ми изпрати обратно с препоръчано писмо. Едва тогава успях да регистрирам колата в КАТ, като първоначално ми забиха едни черни, временни номера, но по друга причина... Явно има доста варианти! Успех!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”