Собствен внос на автомобил от Европа

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Собствен внос на автомобил от Европа

Мнениеот dobrin » Съб 20 юли 2024 8:46

На 09.07. в 13 часа тръгнаг от Майнбург (малко на север от Мюнхен). На 10.07. в 7 часа бях в София пред нас. Това е на един дъх, без нощувка. Минах разбира се през Румъния, Сърбия с транзитни номера изобщо не е опция, особено пък сега, когато и гастарбайтерите пътуват за Турция. Миналата година ми се случи да чакам там 6 часа и половина - не, мерси.

Колата беше купена предварително, но немчетата бяха пропуснали да ми кажат, че няма ТЮВ, та трябваше и това да се направи, за да взема червени номера за износ. Цената за 9 дни беше 150 евро, напълно достатъчно, дори след България ходих и до Румъния отново за три - четири дни. Дотам отидох със самолет, като билетът купих доста късно и беше скъп - около 520 лева. Разходи за градски транспорт около 30-на евро може би. Имах помощ от приятел на място, което е безценно. Дадоха ми колата с пълен резервоар, така че заредих само един път в Унгария. Горивото беше добро и разходът приличен. Карал съм сравнително бързо, ползвах Waze, макар че през нощта няма много доклади и е рисково. Ако се закачиш за някой местен, който кара добре, все пак е някакъв вариант. Границите минах сравнително бързо, дори моста при Видин. Всичко винетки, гориво, храна и напитки около 600 лева.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Съб 20 юли 2024 11:37

Една простотия ми се случи наскоро. С регистрирана в Бг кола . На излизане от Унгария ( посока Румъния) , ми искат граничните ( унгарци) талона за технически преглед. И се почна една.. понеже бе новорегистрирана, и от КАТ ти дават едно картонче , както и една ивичка ( лепенка) за технически преглед. Т.е. не е минала преглед в Бг технически пункт. А горното се издава на база ТЮФ-а представен по време на пререгистрацията с Бг номера.
Голям проблем стана. унгарката не признава това картонче издадено от КАТ . Разправии , исках да говоря с офицер, обеснявам ситуацията, казвам в кои условия се издава при нас това картонче и , че колата си има дефакто преглед. И това картонче удостоверява прегледа. Поискаха ми и голям талон. Ест. аз не го нося. Казвам, че не съм длъжен да го нося с мен. Абе... писна ми яко. Понеже пак ще излизам и въпреки, че имам още поне за 10 месеца валиден технически преглед , ще си мина прегледа отново, но този път в пункт за технически прегледи.
да си знаете, голяма лайнарщина и големи разправии . Тия не признават това картонче!
Вече като почнах да искам среща с началници, висшестоящи , ми се размина ли какво, но малко остана да се прибирам с влака.

rld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rld » Сря 24 юли 2024 15:27

преди 10тина години за кола нов внос, кат ни пратиха в пункт за гтп по избор за преглед. Сега защо лепят лепенки, които никой не признава?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 29 юли 2024 22:53

Това към настоящия момент не мисля, че е така. Прегледът, който си минал при регистрация в КАТ, си важи.

tehnobee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tehnobee » Нед 01 дек 2024 11:11

Здравейте колеги, имам сестра в Австрия и вчера на 29.11 черен петък са си купили нов автомобил. Стария който е 2018г. ми го подарява. Въпроса ми е как мога да го докарам на собствен ход от Виена до София . Разбрах , че застрахователите в Австрия могат да издадът временен номер с който да я докарам. Ако някой е докарвал така автомобил моля да ми напише. Багодаря!

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 01 дек 2024 17:25

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Чет 12 дек 2024 12:56

Ето официалното съобщение на МВнР за транзита на автомобили през Сърбия:

https://mfa.bg/bg/situationcenter/36824 ... 1%81%D0%B8.

Имах късмета да се озова на сръбската митница с транзитни номера само седмица, след като Вучич пак е набедил българите за някакви провалени преговори. Отношението беше брутално - хвърляне на документи, псуване...това от полицаите. След това митничарите поискаха 250Евро за транзитен документ.
За сведение - Т1 е вид застраховка (че държавата ще си получи налозите), за която се плаща, но въведения документ е просто декларация, която не трябва да струва повече от 20-на Евро за изготвяне.

Някой беше писал, че са 10 години назад....не, не са 10....тези хора са застинали във времето на Югославските войни.
Имах престой няколко дена в Белград малко преди ковида - българските номера пак предизвикваха агресия.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 12 дек 2024 13:08

Аз съм ги отсвирил от години. Може би над 10 ще станат, откак не съм пресичал калотина.

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Чет 12 дек 2024 20:28

Като стана дума за Калотина - нашите митничари са не по-малки боклуци.
Преди време транзитирах кола с Т1 (като частно лице!) и за малко да ме забъркат в документен параграф 22, като отказаха да я обработят, защото не съм юридическо лице.

Доколкото разбирам исканата от сръбското правителство декларация е безобидна (като повечето бюрократични абсурди)- един вид на бял лист подписвам, че няма да продам колата в Сърбия.
Но според приказката "царят дава, пъдарят не дава" на унгарската граница искаха да ме набутат с Т1, което води до други документи процедури на крайната митница.
Предложиха дори да се качи човек с нас до Калотина....само питахме с оръжие ли ще бъде :)

Потребителски аватар
maniac_55
Автомобил: A4 8E5 TDI
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Пон 02 юни 2025 10:45

Здраейте колеги, малко да подновим темата. :)) Въпроса ми е следния. Да речем, че се оглеждам за някой почти нов автомобил върнат от лизинг, който да няма нищо общо с тези по автокъщите. Запазен и с история автомобил. Защо според вас изборът е толкова малък из цялата ВАГ група, в автосалоните в Бг? Да, на приливи и отливи е , но в повечето време няма кой знае колко автообили. И то предимно базови , с доста орязано оборудване и предимно ръчки. Явно щото са били служебни повечето. Къде трябва да гледам, за да открия по-голям избор, може би извън Бг и има ли практика примерно от велт ауто да ми внесат тук търсения от мен автомобил и вече ако ми хареса, да си го закупя?

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Пон 02 юни 2025 11:30

Няма нужда да е през тях, просто ще те натоварят с надценка. Влизаш в mobile.de например, избираш си във филтрите всичко което искаш колата да има и най-долу имаш опция за пълна сервизна история и преглед(HU valid to), тия според мен не са супер важни, по-важно е на Commercial, Ex-/Import да избереш don’t show, с което ти показва само коли които са за вътрешния пазар в Германия. Автомобилите които се оставят за там могат да се експортнат, но тъй като трябва да могат да се продадат там са в много различно състояние, повечето автокъщи дори предлагат гаранция(важи само в Германия). Винаги може да изкараш късата клечка, ама това винаги е риск който поемаш и с дас уелт. Докарването е около 2000лв.

Потребителски аватар
maniac_55
Автомобил: A4 8E5 TDI
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Сря 04 юни 2025 10:44

Добре, ще видим какво се предлага там. Благодаря за мнението и на всички останали като цяло, от тази тема научих много. :beer

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”