Акумулатори - колко им е животеца?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Акумулатори - колко им е животеца?

Мнениеот samo_pechka » Нед 23 ное 2025 18:28

Мда, пробвано е и става. Проблема е после, ако се премине отново на обикновено аку, тогаз става... .
Шунта е лесен , не е чак драма и той, ама иска малко пипване и с китайска платчица, залепена за аку-то ( мисля следеше температура и напрежение) , сам да си го "прави" , а не да ти заето вниманието и да ръчкаш копче..
Имаше и цял блок, модерна работа и за най-дъртите . Той пак е сложен до акумулатора. И се решаваха драми от типа на акумулатори сложени на голямо разстояние ( кемпери, лодки и други) , където има сериозни спадове при зареждането им. Имаха избор за тип акумулатор и т.н. . Но бе паричка преди години, ся не знам, не съм търсил.
Аз не мисля чак да се заигравам, слагам го, забърсвам клемите и толкоз , кот'такоа нали...

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikmar » Пон 24 ное 2025 8:06

Аз имам една стара Power station на Einhell, която беше с обикновен акумулатор, но той се скапа. Беше с особени габарити и не намерих обикновен. Е, купих един АГМ с абсолютно точните габарити и вече 4-5 години работи безпроблемно, при това със сравнително честа употреба за 2-3 коли, че има и компресор за помпене на гуми. Доволен съм... :biggrin

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Пон 24 ное 2025 8:33

Как го зареждаш?

nikmar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikmar » Пон 24 ное 2025 9:04

Станцията си има фабрично зарядно и то си работи, дава 12 V, отделно има една червена лампичка, която гасне след зареждане, Така че всичко е ток... :biggrin

Потребителски аватар
paagrio
Автомобил: голф 1K
Двигател:

Мнениеот paagrio » Вто 06 яну 2026 8:45

Някой ползвал ли е външна батерия подобна на тези

https://itt-shop.bg/bateriya-za-avariin ... h-10689182
https://www.avtosector.com/starterno-us ... -mah-84860

В описанията превеждани от китайски на английски до български пише за стотици ампери пусков ток през тези тънки кабели. На мен мисълта ми е ако акумулаторът е паднал и стартерът върти слабо че да не запали, колко ще помогне такава външна батерия, тоест колко време трябва да седи свързана, докато се прехвърли тока? Предвид че работеща кола с дебели кабели ми подава ток поне 2-3 минути

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Вто 06 яну 2026 21:00

Интересно защо пишат 10000mAh, а не 10Ah.

batjoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batjoro » Вто 06 яну 2026 21:43

Може би за да изглежда нещото голямо: 10000 > 10.
Забелязал съм, че с годините някои величини вече се мерят в други единици. Вече не се казва, че двигателят е с обем 2000 cm³, a че е 2,0 литра.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Вто 06 яну 2026 21:53

Щото 1000 , 10 000 и т.н. хиляди звучат по-серт и вдъхващо уважение число.
По темата: има такива бустери, но истинските са една шапка пари. Тия евтенките- за телефон зарядно .
Преди време си бях правил една дъска 30 санта с 6 гнезда ( от двете страни по три) за батерии за винтоверт . В случая бяха на милуоки 5ач. Щото такива имам бройки . Паралелно вързани и два кабела по 6 квадрата метър и двайсе дълги , с две щипки. Ей това чудо как въртеше моторетки, представа си няма човек. Но ме уплашиха, че или ще се взривят батериите , или ще даде фира електроника по кола . И го разкомплектовах, да не го ползвам занапред.
Не знам има ли нещо вярно , знам само, че поне 5-6 коли съм палил така и драми нямаше. Разбира се стари кошари , дизели, бусове . Не нещо съвременно ( и бъкано с електроника)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 06 яну 2026 23:49

Квалифицираните потребители свято вярват, че щом на акумулатора пише Стартов ток 500А, Значи докато въртят акумулатора отдава 500А.
Тва са щуротии.
Тези 500А са теоретично число, които акумулатора може да отдаде при определени условия за много кратко време, ако числото не е съчинено.
А иначе стартерите на повечето коли си дърпат стотина ампера и хич не се вълнуват кво пише на акумулатора.
С подобна малка батерия е възможно да запали двигателя и без голям акумулатор, дори стези кабелчета, ама не с тези щипки.
Ама конкретно тази хич не ми вдъхва доверие и е прекалено скъпа за тези числа,дето ги пише на нея. И не вярвам, че числата са истински.
По добре с тези 200лв си купи нов акумулатор. Даже да си дадеш парите за тази тъпня, след няколко години батериите вътре най-вероятно ще пукясат.

Потребителски аватар
Кайзен
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Кайзен » Сря 07 яну 2026 0:09

ktamen написа:Тези 500А са теоретично число, които акумулатора може да отдаде при определени условия за много кратко време, ако числото не е съчинено.

CCA tells you how many amps a 12-volt battery may support for 30 seconds at -17.8 degrees Celsius before the voltage drops to at least 7.2 volts per cell.

Svetlix
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: 1.9 TDI AFN

Мнениеот Svetlix » Сря 07 яну 2026 21:31

ktamen написа:Квалифицираните потребители свято вярват, че щом на акумулатора пише Стартов ток 500А, Значи докато въртят акумулатора отдава 500А.

Прав си в това свое твърдение, но има и нещо друго. Малко са акумулаторите, които покриват стартовия ток, който е на етикета, дори нови от магазина. От бюджетните марки да не кажем, че е по-скоро изключение. Друг е въпросът, че тази стойност с времето само пада.

telefunken
Автомобил: VW T- Roc Style DSG
Двигател: 1500 TSI OPF 2023

Мнениеот telefunken » Сря 07 яну 2026 22:15

А какъв е смисъла от тези огромни стартови токове, след като с едни 500 - 600 вата мощност спокойно развъртваш и палиш който и да е двигател до 2 - 2 и половина литра? Днешните масла са редки?

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Сря 07 яну 2026 22:34

Шаренийката продава . "Впечатляваме" се от числата , грабва ни се погледа . Но не се отбелязва, че акумулаторите с як стартов ток са с тънки плочи . Това по една или друга причина скъсява реално ресурса му. Същия акумулатор, със същия капацитет, но с поне 30% по-нисък стартов ток , ще има по-дълъг живот. Това обаче масовият потребител не го оценява или надали е запознат . И ако има избор м/у двата посочени, той ще предпочете този с по-големите числа стартов ток, за същата цена ( дори и по-скъп да е). Щото той не е "балък" да даде парите ( същите) за по-"слабия".
Това е. Производителите го знаят. Създава се ниша , печеливша с помощта на потребителя. Хем се продава стоката, хем пък тя има по-къс ресурс. Проста работа братче....

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”