Акция "Светлина" 2011 питане ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Re: Акция "Светлина" 2011 питане ?

Мнениеот MK4 » Чет 03 ное 2011 21:08

И аз съм с ксенон в рефлекторен фар, регулиран в сервиз и свален на второто най-ниско положение ( ако го сваля на най-ниското свети само пред борнята) и правих експеримент с един приятел да карам зад него и после срещу него вечерта и казва че не е много, но все пак го заслепявам.

Съответно съм си поръчал лупи за вграждане в оригиналния кристален фар (на тези с оребрени стъкла не става), защото очевидно какво и да се прави с ксенон в рефлектор той заслепява в някаква степен. :idea:

Последна промяна от MK4 на Чет 03 ное 2011 21:10, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 03 ное 2011 21:10

stefan4o написа:
maxpayne написа:Ксенона на лупа дето толкова ми го хвалите като попадне директно срещу теб или те освети добре в огледалото за обратно виждане и все едно си ослепял. Който много го предпочита може да застане пред един джиБ и да пробва да погледа без да отмества очи 2-3 секунди, пък после да ми говори. Сравнявал съм луксима на рефлекторен (с черната крушка) с фабричен ксенон на инсигния - второто те умъртвява директно. Ама в България сме като овцете, един като каже "Б.." и останалите "ЕЕЕЕЕЕ"

Само че забравяш да вметнеш, че за да те заслепи фабричният ксенон трябва под точно определен ъгъл да го погледнеш. Докато рефлекторът си грее като слънце и там не е нужно изобщо да се заглеждаш, за да те заслепи. :wink:

Съгласен съм, но когато говорим за разминаващи се автомобили правата линия между твоите очи и директния светлинен поток се появява непрекъснато - заради неравности по пътя, заради завои и т.н. Личното ми мнение е, че вариантът "не преча на никого" и "виждам добре" е невъзможен.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Чет 03 ное 2011 21:11

Фактите са такива:

1. Ксенонови крушки сложени на непригодени за целта рефлектори и осветителна уредба на едно МПС, независимо от това дали са с лупи или не и независимо от това дали са регулирани или не - заслепяват или най-малкото дразнят.

2. В законовата уредба на РБ и в частност ЗДвП и ППЗдВП не е предвидена санкция за водачи управляващи МПС с нефабрично (или т.нар. афтърмаркет) ксенонови светлини. Тоест не могат да спрат МПС от движение, ако данните за регулировката на фаровете е в нормите.

Това е.
Докато не се приеме поправка в закона всеки може да кара с "ксенони".
Смятам да сложа край на тази така крайно интересна тема, понеже само разтягаме локуми и ескалираме напрежение.

В допълнение само ще напиша - ако ви спрат проверяващи на пътя и поискат да ви напишат АКТ за това, че карате с ксенон - попитайте ги по кой член от ЗДвП ще ви санкционират и къде в закона е указано, че не може да се кара с ксенонови крушки?
Това при условие, че сте си направили труда поне да си регулирате фаровете.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”