Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Необходимо ли е 4х4 в ежедневното ползване на автомобила?

Мнениеот Stivi » Вто 02 фев 2021 11:20

То на много места хората даже зимни гуми не ползват вече,а какво остава за "необходимост в ежедневието" от 4Х4 :eek По същата логика може да се попита, трябват ли ни кола с повече от 150 кс. в ежедневието :wink На мен не ми трябва нито едното нито другото,което обаче не значи ,че ако мога да си позволя такава кола /не последна употреба/ няма да си я купя :mhihi

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Вто 02 фев 2021 11:36

А според мен има разлика и между необходимо и задължително. Може да ми е необходимо, за да ми е по-приятно и да се чувствам по-сигурно. А на някой, който кара съвсем бавно, и предимно при идеални условия, съвсем обективно няма как да му е нужно, щото с такова каране разлика не може да усети. Обективната истина е, че при нормално каране при разнообразни условия, разлика би могъл да усети всеки. Вече дали е необходимо на някой, си зависи от неговите предпочитания, и в зависимост от неговия стил на каране. Като това може да включва дори просто необходимост от някакво психологическо спокойствие.
Вече когато е задължително необходимо, това е другата крайност - искаш, не искаш, трябва - иначе просто не минаваш там.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Сря 03 фев 2021 11:08

Зависи от ежедневието, но принципно - НЕ. Като човек с високопланинско село, мога да кажа, че "кола за село", "кола за работа", или "евридейка" от типа на Опел Астра е достатъчно :mrgreen
Астра.png

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 03 фев 2021 12:12

пускал съм ги но ще ви ги пусна пак. реална илюстрация, каква е разликата между 4х4 и предно.
дали е необходимо, всеки сам си решава

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Сря 03 фев 2021 12:25

Колега, тук не сме Русия, и общо взето последните 5 години, кога се е случвало да имаме зима, където всички улици са непочистени. 4х4 за ежедневно ползване, няма голям смисъл. Още повече това Кади с включено ESP какво очаквате при тези условия. Ако живееш в планината без път и по много завои и теглиш, окей. Ежедневно ползване не означава 1 седмица в годината. Няма спор за предимствата на 4х4, но да е задължително в ежедневието - абсурд.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 03 фев 2021 12:36

всеки сам си решава. на мен ми трябва 4х4, съответно съм си купил такова.
имам няколко коли за различни задачи, но ако трябва да имаш една, по-добре да е 4х4. животът има навика да поднася всякави изненади и е добре да си подготвен

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Сря 03 фев 2021 12:45

Задължително в тоя живот е само папкане, спинкане, и ходене до тоалетната. Аа, също смъртта и данъците. :mhihi Всичко друго е по желание, демек може и без него. Което не значи, че човек няма и много други нужди за да се чувства добре. За мен нещо ненужно, е това, което и да ми го подаряват няма да го ползвам. Или нещо, което не бих си купил, дори и да съм най-богатият човек на света. Та ако парите не са фактор, кола само на предно предаване май почти никога не бих карал, освен ако не е някаква супер култува ретро класика. На задно е по-вероятно но пак само за кеф. Или и от двата вида само за тестване пак може. Но иначе бих карал предимно 4х4...а защо не и 6х6, имаше някаква такава джипка на Мерцедес. :mrgreen

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Сря 03 фев 2021 12:59

Вадил съм с ауди на предно субару аутбек окопано в пряспа. Но това да речем е изключение, а не правило :Mr Green Fun .
Необходимо е, за мен обаче. Лошото е, че все ми се падат ниски коли със спортно окачване като са 4х4 :mhihi Може би заради по-добрата визия си казвам - тази ще е!
По-спокойно се шофира кола с 4х4 , без значение от типа му. Но в крайна сметка всеки сам си избира за какво и как да си харчи парите :th_up

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 03 фев 2021 13:37

На мен не ми е необходима и никога не съм го поставял като критерий при покупка на кола. За 20 години не съм изпадал в ситуация, в която да не се оправя с предно. Побутване е имало, но дърпане не.
Докато виж ESP си го ползвам :)

zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V 6

Мнениеот zdravkop64 » Сря 03 фев 2021 15:15

cecoa1 написа:Задължително в тоя живот е само папкане, спинкане, и ходене до тоалетната. Аа, също смъртта и данъците. :mhihi Всичко друго е по желание, демек може и без него. Което не значи, че човек няма и много други нужди за да се чувства добре. За мен нещо ненужно, е това, което и да ми го подаряват няма да го ползвам. Или нещо, което не бих си купил, дори и да съм най-богатият човек на света. Та ако парите не са фактор, кола само на предно предаване май почти никога не бих карал, освен ако не е някаква супер култува ретро класика. На задно е по-вероятно но пак само за кеф. Или и от двата вида само за тестване пак може. Но иначе бих карал предимно 4х4...а защо не и 6х6, имаше някаква такава джипка на Мерцедес. :mrgreen

Изцяло съм съгласен с мнението на колегата. Разликата между нещо, което е необходимо, и нещо, което е задължително, е огромна. Да, 4х4 в никакъв случай не е задължително и може би не е от такава голяма необходимост, но е повече от добре да го имаш. Може да ти се наложи няколко пъти в годината, но знаеш, че си го имаш, разчиташ на него и ти е от огромна полза. В този живот нищо не е само черно и само бяло, така че колегите, които отричат 4х4, да помислят малко и да видят, че светът е хубав, защото е шарен, а не защото е черно- бял. От две години имам Пасат Б6 4х4 и съм повече от доволен. Не ми е необходим всеки ден, но когато видя зор през зимата, оставям Мерцедеса, който е на задно, и карам Пасата. Не съм рацер, не казвам, че съм супер шофьор, макар че имам книжка и карам коли от 35 години, но с 4х4 съм повече от спокоен и уверен. Ако с Мерцедеса ми трябва 1 час, за да стигна до работа в сняг, с Пасата съм за половин.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 03 фев 2021 16:21

Кво приказвате ве хора!? Да е 4х4, е велика работа !
Сега сериозно : има предимства , много са, но има и минуси . В реалния живот и предимно по асвалт , рядко да потрябва. В повечето случаи едни гуми , трезва преценка, малко умения и премерен риск са достатъчни. Големият плюс на коли 4х4 в близо половината от колите, си остава повишеният просвет . Сякаш това е по-търсеният фактор и за съжаление важи особено в Бг . Но има и коли с единично предаване + леко повишен клирънс заводско.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 03 фев 2021 16:40

Никога не съм имал собствен автомобил 4х4 , но съм имал няколко случая , в които съм съжалявал доста . В Гърция бяхме на море, избирахмеси всеки ден по няколко нови плажа ей така на случаен принцип. Палим колата караме по втория ръкав на халкидики , гледаме картата на навито и където има пък , който стига до морете се пускаме надолу (най-хубавите и девствени плажове намерихме така и беше едно прекрасно лято) , на един от плажовете имаше неприятна изненада обаче. Отбивката беше асфалт, после насипан чакъл и изведнъж хоп влажна глина от дъжда предния ден, стабилен наклон , както се спускахме с 2-3 км/ч колата тръгна като на лед надолу , 30 метра ме тегли настрани и надолу, върти ми се задницата , някак си спрях и до там, 17" 225/45 летни станали широки двойно с 10 сантиметра глина и като бъчви, слязохме от колата и 30 минути сме боксували на заден ход 4 човека ме бутат, едва се върнахме 10 метра. Айде пеша до близкото селце, трактор 300 евро и айде на плаж . Най-скъпите 20 метра са ми това :Mr Green Fun
Не мога да кажа , че подобни случки го правят задължително, но напоследък все повече време прекарвам на вилата с децата и пасата от аватара се ползва просто да ни заведе до къщата и после 3 дни се кара само Grand Cherokee 2.7 crd 2002. Миналия уикенд направо през поляните със зняг се качихме на страхотна пързалка , после обикаляхме до близкото езерце, ходихме в гората. Все неща , които пасата не може, дойдоха ни гости със една зафира, объркали пътя към къщата и на първия баир , почнал да слага пластмасови вериги, целия се омазал в кал. Отидох подминах го , закачих го и си го издърпах с джипа нагоре.
Преди 3-4 години с чероките и със стария пасат B5.5 правихме рожден ден с 10-тина коли, на сутринта , едно субаро си тръгна, един вранглер следнего и останалите 8 - 9 коли съм ги дърпал един по един да могат да си тръгнат. Накрая и мен ме дръпна тъста с джипа да изкараме и пасата и така.

Не е задължително, но като се наложи си е благинка. :)

zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V 6

Мнениеот zdravkop64 » Сря 03 фев 2021 16:56

DoH_KuXoT написа: Не е задължително, но като се наложи си е благинка. :)

Подкрепям! Да споделя и аз: миналата година в началото на март стана топло и взех, че смених зимните гуми на Пасата с летните. но в края на март заваля такъв сняг, какъвто не валя през цялата зима. Ставам една сутрин и какво да видя- преспи пред колите и беше абсурд да изкарам Марцедеса, а и знаех, че по пътя, по който стигам до работата си, която е на 35 км от града, в който живея, ще има огромни преспи. Така и стана. Карам си аз Пасата с летните гуми и не след дълго видях закъсали коли, които обръщаха. Говорих с някои от шофьорите и всички ме убеждаваха да се връщам, защото било невъзможно да се продължи. Но аз не се върнах и с летните гуми минах през всички навявания и преспи, макар и не толкова лесно, колкото ако бях със зимните. Та така- не е задължително и необходимо да имаш 4х4, но, цитирам пак колегата: "като се наложи си е благинка".

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Чет 04 фев 2021 8:20

DoH_KuXoT написа:Никога не съм имал собствен автомобил 4х4 , но съм имал няколко случая , в които съм съжалявал доста . В Гърция бяхме на море, избирахмеси всеки ден по няколко нови плажа ей така на случаен принцип. Палим колата караме по втория ръкав на халкидики , гледаме картата на навито и където има пък , който стига до морете се пускаме надолу (най-хубавите и девствени плажове намерихме така и беше едно прекрасно лято) , на един от плажовете имаше неприятна изненада обаче. Отбивката беше асфалт, после насипан чакъл и изведнъж хоп влажна глина от дъжда предния ден, стабилен наклон , както се спускахме с 2-3 км/ч колата тръгна като на лед надолу , 30 метра ме тегли настрани и надолу, върти ми се задницата , някак си спрях и до там, 17" 225/45 летни станали широки двойно с 10 сантиметра глина и като бъчви, слязохме от колата и 30 минути сме боксували на заден ход 4 човека ме бутат, едва се върнахме 10 метра. Айде пеша до близкото селце, трактор 300 евро и айде на плаж . Най-скъпите 20 метра са ми това :Mr Green Fun
Не мога да кажа , че подобни случки го правят задължително, но напоследък все повече време прекарвам на вилата с децата и пасата от аватара се ползва просто да ни заведе до къщата и после 3 дни се кара само Grand Cherokee 2.7 crd 2002. Миналия уикенд направо през поляните със зняг се качихме на страхотна пързалка , после обикаляхме до близкото езерце, ходихме в гората. Все неща , които пасата не може, дойдоха ни гости със една зафира, объркали пътя към къщата и на първия баир , почнал да слага пластмасови вериги, целия се омазал в кал. Отидох подминах го , закачих го и си го издърпах с джипа нагоре.
Преди 3-4 години с чероките и със стария пасат B5.5 правихме рожден ден с 10-тина коли, на сутринта , едно субаро си тръгна, един вранглер следнего и останалите 8 - 9 коли съм ги дърпал един по един да могат да си тръгнат. Накрая и мен ме дръпна тъста с джипа да изкараме и пасата и така.

Не е задължително, но като се наложи си е благинка. :)

Като затъвал с инстинска джипка в кал ..искам да те уверя че и 4х4 нямаше да ти помогне по никакъв начин в конкретния случай....мен 2,5тона джип ме издърпа по едни баири и коловози обикновенна тъпа Уазка ..и добре че се усетихме да турим въжето на равното още ..като видяхме как се носи неуправляемо инак щяхме да лежим да се се връзваме в коловозите...рашън уазката беше с тъпи руски гуми но правилните а аз с магистрални и много неправилни за конкретния случай....каквито щяха и да са твоите на гръцкия бряг....същото се отняся и за вилата ти....ако ще и 6x6 да си ако не си с точните гуми файда никаква...а няма гуми които да са добри и за асвалта и за извън пътя ...а тези които имат някакви що годе добри характеристики за извън пътя определено не са комфортни за каране на асвалт особено с високи скорости...

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Чет 04 фев 2021 10:01

"Тъпата" Уазка и други руски джипки за разлика от западните супер дупер истински джипопе с мотори 2, 3000 куб.са опростени и изключително леки. Масата на една джипка е от ключово значение за тежки ситуации.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”