Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот anonym0us » Чет 22 окт 2015 16:55

То като се е почнало, и аз да се изкажа :icon_lol Далечната 2005 година, си закупих китайски гуми MAXXIS с размер 175/70/13! И когато се видих с приятели и познати, викаха "Еха, хубави гуми си купил", нови са! Ама като видят марката се почваше "Какви са тия боклуци и т.н"! Тези гуми изкараха 9 години като първите 3 години бяха на предната ос, а после ги сложих задни. Много бях доволен от тези гуми нищо, че бяха китайски.
Та всичко е много относително! И най-вече как се погоди едно нещо. Сега тази марка, е доста напред в производството на гуми! :a045

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 22 окт 2015 17:47

Тайвански са, а не китайски.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 22 окт 2015 18:16

siso_k написа:Колега, нещо не мога да те разбера какво искаш да кажеш - че GY и Debica са еднакви гуми, но понеже от GY са загрижени и им пука за бедните - пускат Debica-та с -30% от цената на GY

Нищо такова не искам да кажа,на никой не му пука за тебе и материалното ти състояние,просто това е начин на големмите фирми,не само за гуми да навлязат на нови пазари като нашия след падането на комунизма.Да уточня:Не всички гуми на дебица са 1към 1 с GY,но това също е част от пазарната игра.Вземи например Дебица Навигатор 1 и 2 и ги сравни по шарка и характеристики със серията Вектор на GY-еднакви са освен по цена.Подобен е примера,които ви давам и с Ласса,за един модел на гумата(не всички),казвам ви това ,което мой приятел който е в този бизнес е видял този процес лично и като кандидат -дистрибутор на марката беше поканен от производителя на среща в Турция.
На практика купувам си примерно Дебица Навигатор ,информират ме под чия ''шапка'' е тази марка,по-нататък оставам доволен от поведението на гумата и стигам до извода че това е една много добра марка(като качество и цена). Да ама сериозна част от останалите модели на Дебица са с по-компромисно качество спрямо GY -отново с цел да се утвърди на нашия пазар Дебица като марка и едновременно така GY навлиза на БГ пазара с подходящи за нашия джоб цени.
Да ама аз като потребител примерно тия подробности не ги знам и не ме интересуват,не чета и класа на гумата ,просто досега съм карал с тази марка ,значи това е най-доброто за мен.
За съжаление така разсъждаваме повечето българи в качеството си на потребители.

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Чет 22 окт 2015 18:21

Аз ще хвърля 1 наблюдение така между другото, въпреки че почти нямам опит в карането зимата. Миналата зима карах кола без ABS с Lassa Snoways Era само на предните задвижващи колела с по-стар ДОТ (разбирайте не беше 1-ви сезон за тях) и в сняг, който все пак не е много дълбок, не съм имал проблеми, по скоро на мокро с по-агресивно каране успявах да заключа колелата при сериозно спиране, но като цяло се представиха доста добре според мен. Базата ми за сравнение е Debica Frigo 2, която за мен става за служебна кола, ама на личната си пак не бих сложил Debica като цяло, след като се бях излъгал да си взема и 4 чисто нови летни Passio 2 и те не бяха добре.

В интерес на истината не знам за зимната гума на Kleber, която често се коментира за добра марка тук, но от лятната им гума Dynaxer HP 3 не останах очарован, и всъщност ги купих преди да прочета ревюто на ADAC за тях и те имат голям червен минус, като в коментара пише че са МНОГО зле на мокро, но няма да коментирам тук летни гуми, надявам се за другия летен сезон да си купя Dunlop Bluresponse.

Колкото до зимните гуми, сега трябва да си обуя новата кола и мисля отново да заложа на Lassa. :smile Разбира се бих искал да заложа на нещо като Semperit и по-нагоре дори като клас, но не вярвам да стане, защото имаме и други отговорности и задължения и даже по 10-20 лв разлика на гума се отразява когато се купуват 4 броя

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 22 окт 2015 18:35

Mисля че доста надценявате възможностите си, и тези на автомобила който карате, и от там произтичат всичките ви проблеми, както със зимните така и с летните гуми!
Шофирайте малко по-умно и всичко ще е наред :smile

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Чет 22 окт 2015 18:57

forski написа:Mисля че доста надценявате възможностите си, и тези на автомобила който карате, и от там произтичат всичките ви проблеми, както със зимните така и с летните гуми!
Шофирайте малко по-умно и всичко ще е наред :smile

Разбира се съгласен съм с това мнение, голяма част от ситуациите съм си ги създавал именно аз, въпреки че знам какво поведение мога да очаквам от колата при дадените условия. В спора между Debica и Lassa върху които исках да се фокусирам исках да акцентирам, че където съм затъвал с Дебицата, с Ласса-та съм минавал и заминавал и дори бих казал че при лед и сняг с Лассата миналата година съм заключвал колелата само 1 път или 2 пъти, като след отпускане на спирачките и повторно по нежно натискане съм си запазвал контрола. Разбира се пазара е насочен към различни потребители, няма какво да си кривим душата има хора, които постоянно карат много агресивно, аз лично се случва да имам лапешки изпълнения, но попринцип се старая да карам спокойно и разбира се колегиално. Все пак шофирането е сериозна отговорност и презирам хора, които се отнасят несериозно и със начина си на шофиране и със състоянието на ключови възли от автомобилите им!

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 22 окт 2015 19:15

До момента единствения проблем който съм имал със зимни гуми е бил със Дебица Фриго, купувани чисто нови!
Инъче с Гиславед, Ласа, Вредащайн, Континентал, Клебер, никакви проблеми зимата.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 22 окт 2015 19:43

forski написа:До момента единствения проблем който съм имал със зимни гуми е бил със Дебица Фриго, купувани чисто нови!

Би ли уточнил точно какъв проблем си имал с тази зимна гума,щото Фригото също е много ''гледано'' от ''МАМА''?
Лично аз по една или друга причина последните няколко години карах с фриго 2 и нямям забележки,нито градско,нито на дълго,минавайки цяла БГ вкл. и райони пред обявяване на бедствено положение.Е не е без треперене и ядове ,но не са ме оставяли на пътя.
Вече съм с друга кола,зимната гума е Бриджстоун,но за стария Голф Фригото се представи достойно.
п.с.Както казва колегата по-горе :На първо място е разумното шофиране. :th_up

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 22 окт 2015 19:58

Боксуване, липса на сцепление, опитваш се да завиеш но колата продължава да се движи направо и т.н. проблеми които с останалите гуми които съм изброил не съм имал!

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Чет 22 окт 2015 21:05

Mario951 написа:В интерес на истината не знам за зимната гума на Kleber, която често се коментира за добра марка тук, но от лятната им гума Dynaxer HP 3 не останах очарован, и всъщност ги купих преди да прочета ревюто на ADAC за тях и те имат голям червен минус, като в коментара пише че са МНОГО зле на мокро, но няма да коментирам тук летни гуми, надявам се за другия летен сезон да си купя Dunlop Bluresponse.

Вярно е, че летните Клебер не са стока. Но зимните ги бива.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Чет 22 окт 2015 21:24

Да ги бива, да ги бива, колко да ги бива... И тестовете на ADAC и tyrereview.co.uk казват, че на мокро са зле. Даже и сняг да държат, колко от зимата има дълбок сняг?

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Чет 22 окт 2015 21:26

В крайна сметка всеки си преценя какво да купи. Купи едно, хареса му, купи го после пак, не му хареса- пробва друго. Аз постоянно си експериментирам.Карал съм и с контита, с мишлени, пирелита, йокохами, дебики, корморани,сава, с видинки :mhihi , но все нови(без видинките). Един път купих 2ра употреба- повече никога. Една зима карах едни китайски- много ми харесаха- и на сняг и на лед се държаха добре за мен. Мислех пак да купя такива, ама нямаше налични и гледах, чудех се и купих руските гуми. Още не са на колата, така, че не знам още какво да очаквам- може да са супер и през преспите да минавам с тях, а може и да са боклуци и да не мога да излезна от паркинга. Когато една гума е евтина, това не означава на 100%, че е боклук. Все пак както казахте по горе- най-важно е задкормилното устройство :beer Стила ми на шофиране е кротък, така че мисля няма да имам проблем.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Чет 22 окт 2015 22:25

siso_k написа:Да ги бива, да ги бива, колко да ги бива... И тестовете на ADAC и tyrereview.co.uk казват, че на мокро са зле. Даже и сняг да държат, колко от зимата има дълбок сняг?

За теб са тестове на ADAC и tyrereview.co.uk. Аз лично съм ги ползвал 4-5г в сняг, сухо, мокро, включително и до месец май-юни и не мога да се оплача. Последно съм ги сравнявал с GoodYear UltraGrip7+ и не мога да кажа, че GoodYear бяха кой знае колко по-добри. Даже не мога твърдо да кажа, че са били по-добри. Взех ги точно за да си направя сравнение какво е с по-маркови гуми - на същата кола.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 23 окт 2015 6:34

Малко има и субективен фактор. Те затова хората в тестове мерят различни неща... :c020 Един-два метра повече спирачен път субективно няма как да го прецениш, че го имаш с даден модел гума.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пет 23 окт 2015 8:28

petiaivanova12 написа:
ALESYZ написа:Не е толкова малка разликата между премиум сегмента и масовата шир потреба. От 80 до 120 лв. за гума, не е малка разлика, особено ако се вземат 4 нови премиум марка, това означава че за същите пари, мога да си купя 5 или 6 от евтините и едва ли ще ги търкалям една зима. Каквото и да си говорим, става дума за пари, а собственият живот е на по-заден план. Аз ако не мога да си купя нови зимни гуми от премиум марки, карам техните по-стари модели от минали години.
.
Първо провери после разсъждавай на глас-http://shop.medina-med.com/Tyres/?vehicle=pass,4x4,van&season=winter,allseason&width=195&height=65&rim=15&brand=Continental ----http://shop.medina-med.com/Tyre/3528707742582/KLEBER%20KRISALP%20HP2%20195/65R15%2091T/

Ок колежке, веднага проверявам, даже от твоя сайт

Размер 225/55/16
Michelin Alpin 5 243.40 лв.
http://shop.medina-med.com/Tyre/3528702139677/MICHELIN%20ALPIN%205%20225/55R16%2099H%20XL/

General Altimax 140.81 лв.
http://shop.medina-med.com/Tyre/4032344510835/GENERAL%20TIRE%20ALTIMAX%20WINTER%20PLUS%20225/55R16%2099H%20XL/

Ето и един Tigar - 100.44 лв.
http://shop.medina-med.com/Tyre/3528701828367/Tigar%20Winter%201%20225/55R16%2095%20H/

Разликата между първата и третата е 140 лв. Между първата и втората е 80 лв. И това далеч не е най-скъпата гума. Така че би следвало да си ревизираш изказването.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”