Светлината "спасява" живот

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Re: Светлината "спасява" живот

Мнениеот agumba » Сря 13 апр 2016 20:28

И затова като пише в закона, че всички трябва да карат на фарове, трябва да те глобят с червена кола в задръстване, защото може да няма смисъл, ама като се качиш после в сива и забравиш фаровете, някой няма да те види и ще го отнесеш.
Общо взето като има закон, той се спазва, без да се размишлява над всички милиони варианти, в които има ли няма смисъл.

Да ме извинява колегата, написал този пост, но това са пълни глупости, меко казано! Как ли са карали толкова години хората без дневни фарове, как ли карат и сега в много страни, направо да се чудиш? Или едно време всички коли са били крещящочервени, отровнозелени, или цикламени, та не са се сетили за "огромната полза", да светкаме и през деня?

А за закона няма да коментирам, то затуй сме на това дередже, щото се отучихме да мислим, поне не и с главите си!

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Сря 13 апр 2016 21:12

agumba написа:Или едно време всички коли са били крещящочервени, отровнозелени, или цикламени, та не са се сетили за "огромната полза", да светкаме и през деня?

Не колега ,колите не бяха "цикламени",но имаше една песен на В.Найденов -"Със 100км/ч...аз летя''...Скоростите и броя на колите бяха минимални, колега.Няма да забравя какъв "шофьoр" трябва да си ,за да си караш ''Москвича " с цели 90км/ч,вижадaш насреща си да се задава "Жигули".Навеждаш се към "барчето" до скоростния лост ,където са цигарите и запалкзта ,вадиш цигара,палиш от втория или третия път със запалката ,поглеждаш отново пътя и..."Жигулито" е съвсем близо,но все още е насреща.

Смешно е нали,ама 100км/ч наистина си беше хулиганство на пътя.В тия времена при такива ситуации имаше комфортно време за реакция...За разлика от днес ,както писах по-горе -колите стават все по-бързи и ...по-сиви .Затова не мисля че фаровете извън града са излишни.
Пак казвам-лично аз ,в нагрят асфалт и съответно "мараня",независимо от цвета на насрещния,ако е с фарове-виждам първо фаровете.Няма да повдигам отново въпроса за конкретни цветове в подобна ситуация,но без фарове.

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Чет 14 апр 2016 5:39

Много буквално възприемаш песните, та даже и тези от едно време :mhihi ! Пееше се със 100, защото не можеше да се изпее със 150 или 200, опитай, да видиш как как ще звучи, дали текста ще "пасне" към музиката? Да, нямаше много коли, но произшествия не си липсваха! Да, сегашните са по-мощни, но и с повече екстри за безопасност, по онова време кой ти беше чувал за еърбег да речем? А да се изтъква цветът на колите, като мотив за дневните "светулки", си е, меко казано, несериозно! Впрочем, ограниченията на скоростта и досега не са се променили особено, тъй че, едва ли може да се говори за хулиганство, със 100 км/ч по онова време!

Колкото и да го дъвчем и усукваме, от девет кладенци вода да носим, истината си остава една - дневните светлини са си в същността един косвен данък, нямат нищо общо с безопасността на пътя, дори и статистиката вече го доказа! Една удобна, лъжлива фасада, зад която отново се прибират милиони, по най-различни направления! И може би, да не му е тук мястото, като косвена подкрепа за моята теза, е настоящото поскъпване на билета в София, с 60%!? Даже и при хиперинфлацията нямаше такова шоково вдигане на цени, дали нещата не са свързани, макар и косвено? А щом днес е София, утре чакайте и в другите градове, стар, изпитан трик!

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Чет 14 апр 2016 7:42

agumba написа:...

Ето го и най-върлия противник на фаровете през деня! Знаем, обедняхме заради тоя закон за светлините. Колко семейства изгубиха домовете си защото им идва скъпо да пуснат фаровете.... Аз не мога да се съглася с това че светлините през деня били причина за повече смърт по пътя. Преди да влезе тоя закон във силен дъжд ми е било ад да карам, защото много шофьори нямат достатъчно разум да включат фаровете. Пусни си фаровете и бъди сигурен че ще те видят.
Ето ти държави в които са задължителни дневните светлини.
Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Iceland, Latvia, Lithuania, Macedonia, Montenegro, Norway, Poland, Russia, Serbia, Slovakia, Slovenia, Sweden, Switzerland
Всичките сигурно са изостанали като нас и се опитват да изкарат пари от "косвения" данък.
Ето ти и 3 държави които изискват запалени светлини на извънградско. Italy, Hungary and Romania.
Ей много ви удари в джобовете това пускане на фаровете. Сменихте един чифт крушки отгоре ли? Изгорихте малко гориво в повече ли?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 14 апр 2016 8:12

Traytor написа: Преди да влезе тоя закон във силен дъжд ми е било ад да карам, защото много шофьори нямат достатъчно разум да включат фаровете.

Така си е, обаче след влизането на този закон в сила шофьорите вече имат повече разум и тарикатите без фарове в дъжда или мъглата изчезнаха напълно :mhihi Да се чуди човек, що ни е образование, щом като за да станем всичките умни и образовани е достатъчно това да се напише на хартийка и готово :gruebel
Е не чак толкова разумни, че да се сетят, че като се стъмни или влязат в тунел, трябва да включат и отзад нещо да свети, ама дай да не придиряме толкова :mhihi
Всички тези държави, дето си ги изброил могат да се изпишат и на български, ама българският не е модерен, както и карането без DRL не е модерно :th_up
От твоя списък също така става ясно, че австрийците са много по-тъпи от нас, от макетата и черногорците.
А гърците пък са най-големите тъпаци, щом не дават да се кара на фарове, без нужда от тях :mhihi
ПП Дали е случайно, че любителите на фолиото по стъклата, обичат да светят повечко ламби от реално необходимото :gruebel Или просто обичат да са модерни :mhihi

Последна промяна от ktamen на Чет 14 апр 2016 8:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
agumba

Мнениеот agumba » Чет 14 апр 2016 8:21

Да ме извиняваш, ама първо, цитираш доста тенденциозно списъка, в който тия светлини са задължителни, някои от посочените не са вътре, поправи се!

Второ, ти като не си обеднял от тях, по своя воля, си ги оставяй пуснати и на паркинга, белким спасиш някой и друг живот! Е, голяма работа, ще хвърляш акумулатори през ден, ама нали не си беден, за идеята е! Ако на тебе ти е густо да те крадат по тоя начин, на мен не ми е, схващаш ли тънката разлика?

Третото, отново тенденциозно казано, е, че при дъжд не се пускали фарове! Ако ти не помниш, или не знаеш, още по социалистическо, в правилника имаше такъв текст, че фаровете се пускат и през деня, когато има намалена видимост, при мъгла, дъжд, и прочие! Сега какво, всекидневно и целогодишно ли има намалена видимост, или хората мутираха, закърняха им зрителните органи? Закърняха им, ама други неща, да не се впускам пак...

Ама наистина, много интересни индивиди се навъдиха последните години, сякаш с вграден чип за мазохизъм! Колкото, и както да им го казваш, и доказваш, си държат на своето, при това, и те самите не знаят защо? И най-голямата дивотия да им спуснат отгоре, пак ще надянат конските капаци и розови очила, и ще твърдят, че така, и само така, е най-правилно, безгрешно, и т.н. Да, няма да "обеднеят" съществено с малко гориво отгоре, ама като сложиш тук-там някое изгоряло ключе, реле, крушки, алтернатори, преждевременно износени акумулатори, и не на последно място и глоби за невключени по невнимание светлини, май сметката си набъбва? И като умножиш тия "дребни" разходи по еди-колко си милиона, се вижда мащабът на тази нагла кражба! Е, който може, и иска да види...

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 14 апр 2016 9:42

Traytor написа:Знаем, обедняхме заради тоя закон за светлините. Колко семейства изгубиха домовете си защото им идва скъпо да пуснат фаровете.... Аз не мога да се съглася с това че светлините през деня били причина за повече смърт по пътя. Преди да влезе тоя закон във силен дъжд ми е било ад да карам, защото много шофьори нямат достатъчно разум да включат фаровете. Пусни си фаровете и бъди сигурен че ще те видят.

Стане ли тема за ненужните фарове и веднага някой пуска латерната за обедняването и парите за ток и крушки... Малко като "ама вие защо биете негрите". Никой няма да си загуби дома дори да стане 4лв/л бензина, но това не значи, че е все едно. В дъжд повечето пускаха фарове и преди когато нямаше никакъв закон за фарове през деня. Както са казали по-горе, това не пречи и сега въпреки закона пак да има хора без фарове в дъжда - законът нищо не гарантира. В списъка с държави - Швеция, Финландия, Дания, Исландия и Русия няма нужда да ги цитираш, защото не са на нашите географски ширини. Добре е също да изброиш останалите държави в Европа - да не се получи също толкова дълъг списък.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 14 апр 2016 9:49

Това съм го казвал,но да се повторя :wink за мен единственото хубаво нещо от този закон е ,че сега когато наистина стане време за пускане на фарове ,тези които преди си пестяха акумулатора, или просто бяха роднини на Супермен и виждаха в тъмното ,сега няма как да пропуснат да ги запалят ,по простата причина че са го направили още като са потеглили :Mr Green Fun Иначе откакто съм сложил модул с 20% на дългите на едната кола а другата е фабрично с дневни ми е все тая спасявам ли животи или не :mhihi

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 14 апр 2016 10:46

За мен проблемът е, че аз дали съм с 20% на дългите или не - насреща ми повечето са на 100% къси или по-зле. Много често няма как да задържиш поглед по-дълго поради гадно светене - все едно не трябва да гледаш насрещните.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 14 апр 2016 11:00

Затова казах че това с блейките дето не си пускаха фаровете когато трябва е ЕДИНСТВЕНОТО хубаво нещо от въвеждането на закона,иначе "светлинното замърсяване" по пътищата е истински кошмар сега ,когато заради същия закон всякакви НЛО-та светят денонощно и ти скапват ретината :banghead

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Чет 14 апр 2016 11:15

777 написа:За мен проблемът е, че аз дали съм с 20% на дългите или не - насреща ми повечето са на 100% къси или по-зле. Много често няма как да задържиш поглед по-дълго поради гадно светене - все едно не трябва да гледаш насрещните.

Т. е. не ти е проблем законът, а спазването му. В закона е казано къси светлини или DRL. Никъде не е казано да се кара на дълги. Нито пък, че може с китайски ксенони.
Мен до сега хомологизиран DRL не ме е заслепявал.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 14 апр 2016 11:23

Ако някой си въобразява, че той законът е добър, обаче "само" трябва да си настроят и оправят фаровете 70% от автомобилите, значи разсъждава като едно време за социализма: "Тя идеята беше добра, но я изкривиха/опропастиха".

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 14 апр 2016 11:25

много от колите са технически непригодни да изпълняват изискването за DRL, но това никой не го интересува, и не пречи да имаме закон за фарове!
ще дам само няколко примера: коли с лед подсветки на таблата, при каране през деня (без къси) таблото свети ярко и се вижда. При каране на къси, таблото намалява светлината (защото се предполага, че вече е нощ/тъмно и превкл на нощен режим). Как обаче с тази светлина приборите се виждат през деня е друга бира.
Разпределението на светлината при късите светлини не отговаря на изискването за дневните светлини според ЕУ директивата. (още повече това се отнася за фабричните ксенони).
А относно китайските ксенони, масово се забраняват в ЕУ, защото имат отрицателен ефект, не само че ги виждаш, а ми даже те заслепяват, но у нас точно те са законни.
аабе ...

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Чет 14 апр 2016 21:57

Piqndurnik написа:Т. е. не ти е проблем законът, а спазването му. В закона е казано къси светлини или DRL. Никъде не е казано да се кара на дълги. Нито пък, че може с китайски ксенони.
Мен до сега хомологизиран DRL не ме е заслепявал.

:th_up правилино монтиран ДРЛ( на правилните проценти, в повечето случаи 20%) не залслепява, а се вижда по-добре от далече отколкото автомобил на къси.

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пет 15 апр 2016 10:02

Правилно регулирани фарове, на къси светлини също не заслепяват, независимо ксенон или халоген. Значи Слънцето е най-мощния източник на светлина. Обаче неговата светлина излиза, че е недостатъчна, та трябва и още да се добави, че някакви хора да могат да виждат ясно, вкл. и сиви автомобили в ясен слънчев ден. Аз не мога да направя друг извод от подобна ситуация, освен, че хората имат някакви проблеми с очите и е нужен преглед при квалифициран специалист. Мисълта, че слънчевата светлина е недостатъчна за да различиш някакъв предмет на пътя, било то кола, каруца или какво да е, когато Слънцето грее в силата си, е просто безумие. На моята кола имам опция за автоматични светлини и фаровете се включват тогава, когато светлината навън намалее. Напълно логично, от тях няма нужда, когато навън има достатъчна светлина.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”