НЕЗ (Нискоемисионни зони) София и автомобили без ЕКО стикер

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: НЕЗ (Нискоемисионни зони) София и автомобили без ЕКО стикер

Мнениеот thanis » Чет 18 дек 2025 12:04

И в други столици в Европа има същото или подоно нещо. Има таксита, има метро, има наземен градски транспорт или иначе казано съществуват способи за придвижване. Най-удобно ли е - не, но дефакто не е като да е блокиран достъпа тотално.

https://www.germanemissionssticker.com/zones/

В Германия има зони, където ако си с дизел-дори и Евро 6, пак не можеш да влизаш.

chifut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chifut » Чет 18 дек 2025 12:27

Lupender написа:Трябва да се измисли нещо като такса за влизане в НЕЗ, понеже се причиняват много болки и страдания на хора от уязвими групи. Имам съседи, възрастни хора, които им се налага по медицински показания да ходят по болници в София. Жената е трудно подвижна, а съпругът и я води всеки месец на процедури. Имат стар Опел Астра и съответно не могат да припарят в центъра, а им се налага. Това са хора пенсионери с не високи пенсии - как да си купят по-нов автомобил, а и защо - защото някои самозабравили се политици, софиянци, така са решили?! Освен екологичните съображения има и някои други, по-важни. Хората от провинцията не ходят в София да пият кафе, или защото им е кеф, а защото държавата не води правилни политики. Мислите ли, че хилядите автомобили, влизащи всеки ден в София, го правят заради прищявка?! Ако държавата има правилна и балансирана политика за развитие на регионите, хората няма да тръгнат към София, но са принудени, защото там е концентрирано всичко, от медицински, до административни услуги и процедури. Дори за софиянци ще е по-добре да го няма този брутален трафик и липса на паркоместа. Просто някой трябва да мисли не конюнктурно, а отговорно и дългосрочно, докато София все още може да бъде спасена, иначе ще се превърне в отвратителна клоака...

Природата не търпи празни простанства. И паркинги многоетажни да се направят и да утроят булевардите за няколко години ще е същия леш. Едниственият път е намаляване на превозните средства с брутално големи разходи за приежанието им които да накарат хората за се замислят, когато купуват кола на жената на децата на техните деца. Не може разхода ти на година да е едни 250евро и да трупаш кола след кола и всеки 20годишен келеш де учащ де студент да се бута с кола по улиците. В студенстски град е бетер центъра. Всеки беден студент на общежитие с кола. Автомобила не е коституционно право. Ако има държавна социална политика, то тя трябва да е насочена към осигуряване на достъпни жилища на хората, било с ниско лихвени кредити , било с жилища с достъпни наеми, но не и политика на осигуряване на всеки 18годишен на евтин автомобил. Социално подпомагане с безплатен транспорт за инвалили, възрсани хора с ниски доходи и т.н. да. Но дай да не държаме ниски цени на прегледи застраховки паркиране и т.н за бедните хора е абсурдно. Отделен е въпроса колко са истински бедните хора и колко от тях карат коли.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 18 дек 2025 12:34

Да,но има и друго за възрастните, трябва много по строг контрол.
Повечето пенсионери които карат са с мисленето "Карам от 50 години, знам всичко."
Но ситуацията е различна.

За хора над 70г. трябва да вкарат редовни прегледи, тестове за реакции и реална самооценка.
При отказ от тест - да не могат да шофират.

Реално проблемите са много, примерно
По-бавно фокусиране.
Лошо нощно виждане.
По-слаба периферия.
Реакционното време се удължава с 30–50%.
По-бавно вземане на решения.
Проблеми с ориентация и преценка.
Физически ограничения - Врат, рамене, колене т.е ограничена подвижност.
Допълнително, медикаментите, много хора 70+ пият по 3-6 лекарства, тоест - сънливост, замаяност, забавени реакции.

И накрая това което казах и горе - Фалшиво самочувствие !

Ако погледнем някои други близки страни - Дания, Португалия, Холандия, Ирландия, Италия: лицензи се подновяват на по-кратък срок и изискват медицински прегледи (вижение, зрение, общо здраве).

И както вече казаха колегите, в урбанизирана територия има много начини да се придвижиш - без кола или да помолиш някои да те закара.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Чет 18 дек 2025 14:18

Ще кажа само - да не дава Господ човек да остарее, да се разболее и да стане трудноподвижен и тогава да разбере как ще лови градски транспорт и ще моли някой да го закара... Хора, не разсъждавайте от гледна точка на това, че никога няма да изпаднете в подобно положение!

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 18 дек 2025 15:26

Да, Баце! И в таа тема всеки гледа от собствената си камбанария.

Потребителски аватар
fur1ous
Автомобил:
Двигател: CFMA

Мнениеот fur1ous » Чет 18 дек 2025 18:30

Всъщност и аз имам възрастни роднини и дори предпочитам да не шофират. Когато имат нужда винаги помагаме, тъжно е когато няма кои да се погрижи за тях, а когато има, и децата им са на десетки хиляди километри и са ги оставили на прпозвола на съдбата е още по тъжно. Естествено никои не е застрахован, всеки може да изпадне в подобна ситуация като остарее

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 18 дек 2025 21:50

Родителите ми могат да вземат ТЕЛК, ама няма да се явят на комисия.
Ако се наложи, много хора с радост могат да ги закарат, където пожелаят, но те няма да се обадят на никого.
Имат достатъчно пари за такси до другия край на България, но няма да повикат такси.
И не ми доказвайте логични логики, щото тези логики не важат за моите родители. За тях колата е жизнено важна. Като тях са още милион пенсионери в България.
А всички вие, дето дето проповядвате зелени рестрикции сте цинични егоисти.
Колата на мама е достатъчно нова за да се вдижи в София без ограничения, ама можеше и да не е. И едва ли бих успял да ги убедя да я сменят без те да решат, а те хич не обичат промените. Майка трудно кара тази кола, на друга кола едва ли би събрала смелост да седне зад волана.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Пет 19 дек 2025 0:10

Всеки може да стигне до трудно положение дори без да е остарял. Много е тежко да се чувстваш така все едно целия свят е срещу теб. Още по-лошо е когато няма кого да помолиш за помощ. Ако е за един път както и да е, но през ден два не става.
Представете си следната неловка ситуация: Бързате за спешна среща в другия край на България за която вече сте закъснели порядъчно. От тази среща зависи прехраната и живота ви в бъдеще. При преминаване през малък затънтен проход през който съкращавате пътя защото няма никакво движение, колата ви се чупи. Няма покритие. Малкото минаващи покрай вас коли ви подминават с пренебрежение въпреки отчаяните опити да спрете някого, а времето лети неумолимо. Как се чувствате? А ако тези чувства са 365 дни в годината? Ако без чужда помощ и до тоалетна не може да идете? :stumm

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Съб 20 дек 2025 16:17

BobG написа:Ако дойде такава забрана директно те принуждават да спреш да инвестираш в него и да го продадеш...

Е те ни карат да купуваме по-новите пластмасови кашони и по други начини. Въпроса е ти дали ще им се вържеш. Ако живееш в центъра можеш да подадеш документи и те освобождват от глоби дори с кола първа категория. Ако не живееш там, какво толкова има в тоя умрял център? Едно време някои магазини бяха на витошка и пиротска. Примерно тоя на Levi's. Сега има в еди кой си мол. Аз лятото за първи път минах с един приятел с танка по Раковска. Понеже бях с него. За нищо на света няма да мина сам. От Люлин до Младост само трябва да карам направо ли, за да стигна? :drive Аз с новата служебна заобикалям, че са задръствания. К'во ми пречи с танка и категория 2.

Under the bonnet изкара нова видео, как се увеличава % в Европа, които карат 15 годишни коли.

А един пич в щатите спаси 30 годишно Ауди 90 от морга. Ще го пребоядисва цялото и ще го прави 800 коня. Първия му клип удари над 800 000 гледания и покрай това Ауди си вдигна последователите в YT от ~ 65 000 на ~ 85 000.

Ако ми се наложи да отида до Пирогов, отивам с колата, боли ме за глобата. Ако ми трябва някаква администрация отивам с метрото, к'во толкова. Ама да се филмирам за умрелия център пълен с мигранти, отрепки, снобари и прочие за някакви 3 месеца. :screwy Даже електрическите коли мисля да не им купувам, ако се появят фирми танка ще го правя електричка след 10-15 години. Тоя от щатите пътуваше 800 мили за врата и преден капак, защото Ауди 90 там не е много масова кола. Аз тука ще хвърля 80-ката и после шарко парко като едно от новите видеа на Car Wizard, за Ауди А4 Б8 2.0Т на 179 000 мили, няк'ва CCV valve за 700-800$, после турбо и бам едни 3000 $. Клиентът не иска да го прави. Добре, че не си купих такава преди години. А 30+ годишния танк с поцинкованите ламарини продължава да се търкаля на газ, днес от единия до другия край на София. Е, не съм карал през центъра, голям праз.

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Съб 20 дек 2025 17:45

Не знам защо се обръщат нещата така, че да се карат хората. Трябва да се намалят автомобилите в София ФАКТ!

Ама си има начини. Очевидно е че в Спаси София, ПП и другите калмари които са се накачулили да управляват града няма никой който да разбира от градоустройство.

Когато един голям град е добре устроен, да ползваш градския не е неудобство.

Свиват булевардите за сметка на големи велоалеи, BUS ленти, опасват града с трамваи, свалят ограничението на 30км/ч, слагат смарт светофари, правят вело-паркинги, всяка уличка в жилищните квартали е еднопосочна, има удобен излаз до околовръстен път.

На трамвайните спирки се правят островчета за да може хората да чакат на нивото на вратата на трамвая.

В малките градове винаги ще има нужда от кола, но няма никаква причина да се стимулира използването на автомобил в голям град където трябва устройсвтото да приоритизира ХОРА, не автомобили. Стига му на човек да види какво в Дания и Холандия.

Да строиш паркинги за да решиш проблема с паркирането и многото коли е като да гасиш пожар с нафта, има достатъчно проучвания на темата, колкото повече ленти за движение и паркинги се строят, толкова по-тежък става проблема.

В щатите(далеч не само там, но всички гледат филми и са виждали кадри) има магистрали с по 7-8 платна в посока и трафика не помръдва. Защо?

До преди няколко години си виках "няма как проблема с въздуха да е от колите", но гледайки броя коли и задръстванията дори и събота и неделя, определено са много сериозен фактор и трябва да се направи нещо, друг е въпроса че както казах, няма никой който дори и малко да разбира от градоустройство та, все едно.

Ще перем на бебето дрешките, простираме ги на терасата през деня и до няколко часа като ги приберем смърдят на пушек и на гняс и това децата ни трябва да го дишат.

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Съб 20 дек 2025 19:34

Трафика последните няколко години е отвратителен само отпускарските месеци бива по един и същ маршрут разхода ми пада с 2 л/100 км ясно е ,че София се управлява от некомпетентни популисти, които не могат и не искат да решават проблемите на хората предишните ,бяха малко по-добре често подавам сигнали за нередности най вече дупки на сайта на общината,но от както са ПП нищо не се прави по тях ,стоят известно време и просто изчезват ,без никакво уведомление към подателя например за един и същи пътен участък в рамките на месец и половина,бяха подадени от трима човека вкл и моят след месец и половина ,другите два сигнала подадени преди моят го няма ,останал е само моят вероятно и той ще изчезне ,а пътят ще си остане така

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 20 дек 2025 20:18

tdi fen написа:Трафика последните няколко години е отвратителен само отпускарските месеци бива по един и същ маршрут разхода ми пада с 2 л/100 км ясно е ,че София се управлява от некомпетентни популисти, които не могат и не искат да решават проблемите на хората предишните ,бяха малко по-добре често подавам сигнали за нередности най вече дупки на сайта на общината,но от както са ПП нищо не се прави по тях...

Не,,че нещо, ама съм пропуснал, от кога ПП управляват в столицата?

Потребителски аватар
Traytor
Автомобил: Passat B8
Двигател: DSRB

Мнениеот Traytor » Съб 20 дек 2025 21:06

ПП заедно със Спаси София от последните избори(като цяло се води Спаси София, ПП просто имат голям брой общински съветници, добре съветват момчетата).

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Съб 20 дек 2025 21:38

Traytor написа:ПП заедно със Спаси София от последните избори(като цяло се води Спаси София, ПП просто имат голям брой общински съветници, добре съветват момчетата).

Ти сериозно ли?! От 61 съветници ПП-ДБ имат 12, а Спаси София 8, общо 20... Само ГЕРБ(14)+БСП(8)+ИТН(3) са 25... Дали им е трудно да си осигурят още 6 гласа от 8 независими, 1 на ВМРО и 3 от Синя България, за.пълно мнозинство?!
Знам, че политиката е забранена в този форум, ама от изборите насам и на децата е ясно, кой командва в Столичния общински съвет, а само кмета е кандидата подкрепен от ПП-ДБ и Спаси София. А тука явно пропагандата си е свършила работата, та излиза, че предишните били за чудо и приказ, ама сега същите като ебават кмета и цялата община, та да може да излязат "неможачи", виновни били други... Айде, нема нужда, без критично мислене, все ще си ни водят за носа, и тая държава нема да мръдне напред.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”