Цени на горивата ... мисли..що ни е скъпо..га ще ги стигнем.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Чет 17 яну 2008 19:14

Rumen написа:
ALESYZ написа:...
P.S. И кат' толкоз е писнало на "народа", ко прай тоз народ?Май само да ланкаме и файдата е толкоз, колкото вятъра клати клоните.

Ми к'во прави - спасява се кой как може и тарикатее на дребно. И к'во да направи? Ти видял ли си каква е реакцията на нашите управляващи като чуят думичката "референдум" ... ? А да си чул че наскоро дори се прокраднало предложение как да се провеждат стачките и митингите? Че преди да излезеш да стачкуваш първо трябвало да отправиш исканията си в съда...? И все други тъпотии които ти ограничават т.нар. граждански права. "Тарикатеенето" с винетките, скатаването на данъцитя ... според мен в дълбоката си същност са единствената форма на протест която е останала на народеца. Защото той не иска да плаща за нещо което не получава. И това е единствената форма на протест която му е останала. Не говоря за асъл тарикатите - ако държавата е на мястото си тариката много лесно може да бъде вкаран в правия път. Защото тариката за какво тарикатее - за пари (основно). Па прасни го един-два пъти през ръцете (и портфейла) и да видим дали ше му е по-тарикатско да си плаща актовете/глобите или да спазва правилата за движение (примерно). А тук кой да го направи това? Айде понеже сме автомобилен форум - държавата определила заплата на оня с палката 6-700лв. Е кажи ми как на тоя човек шума и вида на 50 левова банкнота да не замъгли видимостта и чуваемостта. Ами то само това ли е ... ? Сега някой ще подскочи – няма пари в държавата. Не е вярно! Или поне е не е съвсем вярно. Я си припомнете – две години под ред правителството какъв бюджетен излишък декларира? Нека икономистите да кажат в детайли, но и на най-обикновения човек е ясно, че в хазната са влезли повече пари от колкото са били планирани и са могли да похарчат. Какво се случва с тези пари? Вместо да се дадат там където има крещяща нужда от тях (здравеопазване, образование примерно), парите се харчат по неясни правила със закътани проектчета, които ги печелят очертани около управляващите ''приятелски кръгове''. Иначе ние си правим инициативи ''Българската коледа'' и едвам събираме пари за живото-подържащ/спасяващ апарат който струва колкото ... ''благодарността'' на някой политик или висш държавен чиновник за ''добре свършената работа''.
Да, напълно съм съгласен, че наоколо е пълно с мърша – хора които са мързеливи, хора които не искат да положат никакви усилия за да постигнат нещо, хора, които гледат на работата лекото и на хляба мекото. Няма как да не се съглася и с Вили и с тебе, че ако положиш усилия, седнеш си на Дъ-то у се фанеш у ръце все ще изплуваш. Но доколкото схванах смисъла на темата е “как е там и как е тук”. Моето мнение е, че там да е за да е така - държавите им са на мястото си. А тук за да е така – държавата ни никаква я няма! Там държавата се е погрижила полицаят да е осигурен и да е неподкупен; хората работещи в сферата на здравеопазването да са осигурени и удовлетворени от работата си. Там никой не си помисля да стъпи в бус лентата, да предложи рушфет, да не си плати данъка, или да спечели конкурс по ... оня начин. Тук плащаш данъци и такси, безсмислени акцизи на стоки, които отдавна са се превърнали в стока от първа необходимост за съвременния човек, но като влезеш в болница доктора те гледа в ръцета, даскалицата на децата ти ги привиква на частни уроци. Тук хората – баща ми, майка ми, твоите родители, родителите на всеки един от нас, които на времето също си плащаха данъците и построиха тази Държава, даже и не разбраха как продадоха БТК, язовирите, енерго разпределението – предприятия, които бяха построени с парите от техните данъци. Тук електроенергията струва 4.9ст./kWh но ние даваме на ЧЕЗ е E.ON още толкова за всеки киловат и ... за изгорелите ни телевизори. Тук някой има голям интерес де седим тихи, кротки и ... бедни. Щото докъто се чудиш как да отидеш до втората си и трета си работа за да осигуриш сносен живот на семейството си – те си играят играта с която осигуряват охолен живот на поколенията си.
... абе една Румъния се оправи бе мамка му! ... па били цигани ... цигани, цигани ... ама я ги виж

хайде и тоз път да завърша с един от Титаните описал прочутото (уви безсмислено) Българско трудолюбие

Недей дочаква и зори,
Върви ори, ори, ори...
Като няма прокопсия,
Плюл съм в тази орисия!
Немигнал, ставай: ей, месец още
насред небето, дълбока нощ е.
Главата тегне, а сън очите
залепя сякаш. Какво е време?
Великден иде, пак оран, семе
земята чака, нижат се дните.
По-скоро, хайде! че да се впряга;
съседа, чуваш, и той се стяга.
Излезеш, идеш, в земя корава
напънеш рало, халосаш вола...
Мъглата нощна затъне в дола,
огрее слънце и чак тогава
за отдих спреш,
а свяст се вий -
и пак поглеж:
Дий...
Дий, воле, дий!

Тъй е, съгласен съм.Ама аз говоря и за нещо друго.Че на народа тъй му харесва.Че самият народ си търпи всичко и толкоз.Знайш ли ко направих аз днес?Един пич си спрял ладата на един тротоар, щото улицата е забранена за спиране и паркиране и не стига, че от сняг и преспи , човек няма отде да мине, ами и тая кола на тротоара.Звъннах в полицията и им казах за колата.Казаха, че ще изпратят екип да провери.Минах след 4 часа, ладата още там.Пак звъннах и след малко пак ще мина и ако още е там пак ще звънна.И ще им звъня, докато някой я мръдне или собственика или полицията.Щото си има правила и трябва да се спазват от всички и трябва да има нетърпимост към нарушителите.От обикновенния човек.Това не клюкарене или злоба.Щом има нарушение, трябва да има и реакция.Вчера, един тип, щеше да блъсне дъщеря ми като слиза от колата, защото се движи в посока забранена за движение, фаровете си не пуснал, даже и не свирна, изскочи зад гърба ми, а улицата е еднопосочна и той в грешната посока, ама нали е напряко.Детето слиза от колата и онзи едвам спря.И пак звъннах в полицията, ама ме е яд, че трябваше да остана и го срещна тоя с полицаите, щото той малко по надолу спря.Аман от шофьори, които не дават мигач като спират, тръгват, завиват.Един дава мигач с дългите например.Ама от шофьори дето не спазват предимство.Ама от тези, които си мислят, че за тях правилата не важат.И аз ако съм виновен, нека някой да съобщи за мен ако трябва.Ей затова, няма да се оправим.Ей затова, няма и държавата да мръдне напред.Защото държавата, това сме ние.Защото сме си такива, имаме големи усти, но малко вършим.Много знаем, но малко правим.И производителността на труда ни е едно нищо.За какво да взема някой голяма заплата, като болшинството все гледат да се скатаят, да минат тънко.Аз съм главен счетоводител и аз давам заплатите на цял завод хора, щото нямаме касиер.И като сляза в бутилиращия цех, половината си бъркат по носовете, другите едвам мърдат, а третите бачкат и заради другите, а има заявки, спешни, после парите им били малко.Но всеки си мисли, че Атанасов седи на стола по цял ден и зема една шапка пари.Аз съм Атанасов.Ама Атанасов сега е в данъчна ревизия и никой не го пита как се оправя с данъчните и с всякакви други служби и ведомоства и колко нерви му коства това.Щото той затова е учил и да е мислил на времето.Ама чуждото канче, разбираш ли....Аз не намирам вина толкова в управниците, колкото в обикновенните хора.Защото обикновените хора си хвърлят боклуците по улицата, ядат вафла и обелката на тротоара, на пътя, дето свари.Кара си колата, хвърля през прозореца, фасове, книжки...Да ме извинят колеги, ако има такива, които правят така.Кое е виновен за това?Ходих на Рилските езера това лято и по пътя до там обелки от вафли, от к'во ли не.Държавата ни е като кочина, президента ли прави тоя боклук или депутатите само?Като тръгна извън града, да ме е срам да гледам през прозореца.Не е ли наша тази земя?Защо я цапаме тогава?Ей тия, дребните, ежедневни неща, те показват колко сме напред.Остай го бюджета.Ако си мръсник в душата си, няма да си чист наяве.Това за мен е проблема, а не заплатите и тяхното нарастване.Това му викам манталитет, формиран от няколкостотин години робство или подтисничество да кажа.Когато сме се научили да живеем по тънката лайстна и да не си даваме много зор и ако може, някой друг да я свърши, а ако стане беля, друг да е виновен.И ако може да са ни виновни американците, францизите, евреите...И ако можем да откраднем, аванта, най-добре.Ъхъ.Човек получава това, за което работи.Каквото посееш, това ще пожънеш.Ако не ти оттърва, търсиш другаде реализация.Аз тъй направих, обвини ме предишния ми шеф, че съм го подвел за един проект, ок, оставката на бюрото и всеки по пътя си.Просто не можах да понеса да ме обвини в лъжа.Стоях без работа известно време, ама си намерих нова и си бачкам и съм доволен засега.Почнах и друг бизнес и даже го развивам добре.Щом мога аз в това село, дето живея, значи могат и други.Ама да ми седи някой да се жалва, че държавата му била виновна той да няма работа и пари, мноо сори., ама мноо.Човек ако иска нещо истински, намира и начин и възможности и всичко.Иначе, само приказки.Не ти харесва в България, оди навън, там те чакат с намазана филия с мед и парите падат от небето.Хора, които крадат тука, ще крадат и навън.Ако си неудачник тука, ще си такъв и там.Ако тука не можеш да изкарваш пари и там ще е същото.Познавам хора и от единия и от другия вид.Политиката ми е последната грижа, повече ме интересува децата ми да са облечени, нахранени и да имат всичко необходимо за развитието си.А дали идва Путин или не, не че не е важно, но е на второ място, даже трето.И викам, всеки да вземе да си подреди приоритетите и да си гледа в неговото канче, а не в канчето на бюджета, на правителстовто и т.н.Щото от приказки файда няма.Такива сме си ги избрали, ся няма ко да им се сърдим, че разпределяли еди как си.Аз пък се питам, ако вие и аз бяхме на тяхно място, ко ли щяхме да забъркаме, а?Аз друго си викам, че у нас, нещата станаха по лесния начин, без кръв, без голяма дандания, нежна революция и май това е грешката.Незнам.Знам само, че искам да живея в правова държава и да знам че и другите искат това и са готови да го постигнем заедно.Ако трябва на улицата ще излезем както през '97, но им начин бе, не може да няма начин.Другото е примирение.Ся отивам да видя ладата още ли е там.

Потребителски аватар
20vTurbo
Автомобил: Jetta GLI Mk6 TSI + Octavia VRS
Двигател: 2012 20 TSI CCTA 2003 18 AUQ
Контакти:

Мнениеот 20vTurbo » Пет 25 яну 2008 19:31

Полувината от цената на бензина са акциз и данъци.

Ето една много хубава статия която е по тази тема:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=397198

и малък цитат от нея:

Акцизът като противодействие

С изключение на котировките на петрола и долара останалите три фактора за формиране на цените на нефтопродуктите на дребно обаче са контролируеми - нормата на печалба на търговците, акцизите и данък добавена стойност.

Заради ожесточената конкуренция между веригите бензиностанции на пазара търговската надценка вече беше редуцирана и трудно може да се търси допълнително свиване на маржа, твърдят от компаниите. Никой не си прави и илюзията, че може да се пипа ДДС. Остава последният фактор - акцизът. Предложението на бизнеса е размерът на акциза да не се променя, още повече че планираното за 2008 г. увеличение на ставката беше изтеглено предсрочно и влезе в акциза за 2007 г. Това доведе до еднократно поскъпване на горивата в началото на тази година с около 13 стотинки за литър.

Акцизните ставки и ДДС формират близо половината от цената на горивата, така че при желание управляващите могат да смекчат негативния ефект от по-скъпия суров петрол, посочват мениджъри от сектора.

Потребителски аватар
Black
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Black » Съб 26 яну 2008 15:45

Хаха вие сте луди в Гърция бензина няма и едно евро по малките бензиностанции. :lol: Движи се между 0.97 и 0.99. В големите е 1.02 :lol: :lol: Кой кара с български бензин вече. :roll:
Сверете си цените в таблицата на първа страница :idea: :lol: :)
Тука е 1.05. :wink:
С тая разлика че там един царвул като мене без език взима средно 800 900 евро. Все едно тука на некой мангал дето знае 5 думи български да дават 900 евро да мете улици. А с език и свестна работа не знам ама и това ще го пробвам. :lol: :lol: :lol: Та смятайте кога ще стигнем тия царвули дето са най-големите цигани в ЕС... :lol: Особено с тоя "труд" дето се полага по кафетата... :lol: 8)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 26 яну 2008 17:04

в Германия бензина е 1,35
дизела 1,27
инфо от тая седмица
евтиния, ама в евро