TESLA електромобил...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Re: TESLA електромобил...

Мнениеот Petrolhead » Сря 05 мар 2025 21:39

Petrolhead написа:бях писал по-рано, най-големият проблем на теслите е началството. действа без да мисли с надеждата, че нещата ще се подредят.
номера минава, когато си бутикова фирма със заклети фенове, но става трудно, когото продуктът ти стане масов и клиентската база стане по разнообразна.

в случая с цените, проблемът пак не е толкова, че клиентите губят пари, а че политиката на тесла супер непоследователна и е трудно да предположиш каква глупост ще му хрумне на рокет мен. утре може да реши, че на дисплея ще има КОР и всички тесли ще са с КОРове и феновете пак ще си ги харесват

без да искам съм уцелил траекторията на развитие на теслите.
ще слушате батко си :)

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 05 мар 2025 22:55

VWGT написа:Но митата не са единствената причина, много пазари откровенно си го бойкотират заради глупостите, които политика Мъск твори всеки ден...

Май не е само заради неговите глупости, един рижав дъртак също помага :)

Потребителски аватар
nikolay_ss
Автомобил: Touareg 7P6
Двигател:

Мнениеот nikolay_ss » Чет 06 мар 2025 10:06

VWGT написа:Преди няколко дни заяви, че до 5 години продажбите ще нараснат с 1000%, но вече и там никой не го отразява (интересно каква база е имал предвид, може би февруарската:)). От тази година Мъск си е издействал лична привилигерована субсидия (само в САЩ и само за сайбъртрък) от 7500$, че и той залежавал. Да видим дали реднека ще го хареса.

При новият модел У могат да се възползват от данъчно облекчение от 7500$ в краят на годината. Новият модел 3(>2024) е с 0% лихва.
В Щатите си имат доста "промоции" така да ги нарека при закупуване на най-продаваните автомобили от гамата на Тесла.

Ако успее да се издейства нещо подобно за по-развитите държави в ЕС, покупката на Тесла ще се стори доста изгодна на много хора, при условие че даже и на сегашната си цена е предпочитана пред други ЕА.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 06 мар 2025 10:54

Няма никаква логика, ако се задава търговска война, ЕС да налива бюджетни пари за субсидиране на американски производител. И то точно този.
Ако цената на ТЕСЛА в Европа, а и не само, наистина е конкурентноспособна, излиза, че причините за намаленото търсене на са икономически, а са репутационни.

Сайбъртрък до 2024 не отговарял на условията на "промоциите" и за това до сега не е получавал такива. Има много залежали бройки. 7500$ субсидия са за производените бройки от 2025 нататък.

Още малко статистика за Европа. SAIC са китайците.

Днес Тръмп е отменил вчерашните 25% мита за Мексико и Канада върху автомобилната индустрия, оказало се че те удрят директно американските производители и потребители. Да видим какво ще стане с Европа.

Най-накрая Европа озапти зелените талибани и дава шанс на автомобилната си индустрия да навакса EV изоставането си: https://www.investor.bg/a/447-analizi/4 ... a-emisiite
Прикачени файлове
IMG_6753.jpeg

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Пет 07 мар 2025 8:17

group® написа:В този момент от историческото развитие на темата трябва да заявя, че Тесла няма да си купя!
Не защото колите не стават и нещо се е променило в този аспект от мнението ми!

Просто ... този ... Мъск...
Явно постигна твърде много ...
Не знам!
Посредствения ми ум не възприема новоро му амплоа!

Поради същите съображения и аз не го направих :censored2

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 08 мар 2025 14:55

Мъск беше един от главните пропагандатори на съвременните либералкомсомолци и затова те го боготворяха и му купуваха колите. Ама след като тази пропаганда доведе до кастрирането на детето му той рязко смени курса и либерастите изведнъж прозряха, че колите му не са чак толкова убави.
Жалко за хлапето му. Не злорадствам, наистина ми е жал за хлапето.

Spikul

Мнениеот Spikul » Съб 08 мар 2025 17:16

ktamen написа:Мъск беше един от главните пропагандатори на съвременните либералкомсомолци и затова те го боготворяха и му купуваха колите. Ама след като тази пропаганда доведе до кастрирането на детето му той рязко смени курса и либерастите изведнъж прозряха, че колите му не са чак толкова убави.
Жалко за хлапето му. Не злорадствам, наистина ми е жал за хлапето.

Много правилно казано :th_up
Мъск беше продукт на демократическата партия в САЩ. Но те даже сега не могат да обяснят защо точно не харесват Мъск и Тръмп, при положение, че двамата правят това, което са обещавали на предизборните си кампании и за което хората са ги избрали.
Илон Мъск не е малоумен и знае каква е таргет групата на електричките и за това му е пределно ясно, че Тесла ще отчита рекордни загуби и няма да е вече рентабилна компания, защото взе каквото имаше да взема от тази технология. За вече това цялото му внимание ще е насочено към SpaceX и полет до Марс.
Бъдещето на електричките, ако изобщо има такова, ще е в китайските миксери, защото Европа сама се отрече от технологията, която и даваше предимство, а именно ДВГ. В една електричка освен асинхронен електромотор, който може да се прави от почти всеки не кой знае колко технологичен завод по света, и батерия, която китайците развиват доста добре, друго няма какво да се развива тенологично. Та при положение, че всичко е едно и също като силова установка, защо някой ще плаща двойно и тройно повече за някаква си емблема, вместо да си купи евтин китайски миксер?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 08 мар 2025 22:37

ktamen написа:Мъск беше един от главните пропагандатори на съвременните либералкомсомолци и затова те го боготворяха и му купуваха колите.

Добре де, защо и ти почваш с глупостите?
90% от пишещите в тази тема си промениха мнението в последните 10 години - за 'балона', за нямащата бъдеще технология ....

Защото се доказа, че бъдеще има. И факт, от който няма как да се отметне всеки здравомислещ, Мъск го направи! Няма какво да се каже!
Както Джобс и Гейтс вкараха компютъра във всяка къща и джоб, така и Мъск направи това с ЕК.

Какви политики, какви 2 лева? Тесла и да умре утре поради политико-космически идеи, завета остава.

Затова и ясно написах - мнението ми за Тесла не се променя! Просто няма да помогна на фашисто-комунистическите* идеи на Мъск, като купя от него!

*защото ще ми скочи пак онзи умния да ме поправя, знам какво говоря. Като не разбираш, трай си :c020

Petrolhead написа:без да искам съм уцелил траекторията на развитие ...

Факт!
Уцели за мъск! Не за Теслите, но за мъск уцели, че не е читав! Посипвам си главата с пепел и признвам открито - ПРАВ БЕШЕ! (Искрен съм, уви) :beer

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 08 мар 2025 23:38

Аз май съм проспал момента когато Гейтс, Джобс и Мъск са спасили планетата.
Или някой друг е позволил да бъде убеден, че гореспоменатата Света Троица е сътворила света.
ktamen написа:Аз и досега имах лошо мнение за Тесла, ама щом имат такъв директор май трябва да го променя на още по-лошо.
Ако имат някакви патенти сигурно са свързани с графичния дизайн на етикета на батериите.

Това съм го писал преди 10 години в тази тема viewtopic.php?f=59&t=435030&hilit=%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8&start=15
И все още не съм си променил мнението.
Литиевите батерии дадоха тласък на елколите.
А не пропагандата на другаря Мъск.
Елколите ги е имало отпреди него, ще ги има и след него. И неговите заслуги за развитието им са твърде минимални.
Някой може ли да спомене някакво реално нововъведение в елколите, дето да се дължи на Тесла?

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Съб 08 мар 2025 23:50

ktamen написа:Някой може ли да спомене някакво реално нововъведение в елколите, дето да се дължи на Тесла?

Да.
Аз.
Свалянето на цените!
Чрез субсидии, за които той се бореше.
Чрез оптимизиране на производството.
Чрез намаляване на цената на батерии (kwh/$ - чрез намаляване на количеството скъпоструващи съставки и договори, които само той имаше).
Чрез тренда, който създаде (хич не е малко, колкото и някои да го подценяват).

Стига де, VW 1000 пъти признаваха Тесла за иноватор и колко ги превъзхожда... Мерцедес признаха, че най-голямата им грешка е продаване на дяловете в Тесла...
За какво спорим?

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Съб 08 мар 2025 23:53

https://patents.justia.com/company/tesla?page=13

Ето патенти на тесла. Тук са Тесла Moторс, което включва и не само колите. Ако на някой му е интересно да си чете.

Иначе изказването ти колега ktamen е изключително повърхностно. По същата логика, в България защо не си разработим ДВГ 2.0 дизел и 2.0 бензин. Технологията е на над 100 години. Имаме металургия, имаме инженери, имаме евтина работна ръка. Ама нейсе ...

Идеята е, че масово не се разбира каква е роляна на изпълниелния директор.

Тук никой не твърди, че Мъск лично е седнал и е разчертал и проектирал критичните компоненти за коли/ракети/солари/батерии/зарядни. Ама той е на юздите и компанията от нищо стана нещо. Хейтъри ще има винаги, но е ръководил компанията за да направи реален продукт, който се желае от пазара по една или друга причина. Към текущия момент съм напълно съгласен, че го тресе криза на средната възраст и повече вреди на нещата в които е замесен от колкото да помага.

И ако ръководството няма значение, вижте какво се случва със Стелантис и от какви проблеми страда VAG.

Ако искаш някой, който е спасил света - ще ти дам пример: Станислав Евграфович Петров

Провери си го сам - интересен случай е.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 08 мар 2025 23:58

group® написа:Свалянето на цените!

Демек теслите са по-евтини от китайските елколи? Или са били по-евтини? Или ще бъдат по-евтини?
За уменията му да си поръчва и усвоява субсидии съм съгласен. Точно зради субидиите винаги съм го смятал за вредител.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Нед 09 мар 2025 0:02

ktamen написа:
group® написа:Свалянето на цените!

Демек теслите са по-евтини от китайските елколи? Или са били по-евтини? Или ще бъдат по-евтини?
.

Нещо ти се губи хронологоята.
Когато имаше Тесла, нямаше китайски коли :a045
Китайски коли има, защото има(ше) Тесла!
Верно, че не помним историята, ама поне тази.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 09 мар 2025 0:06

thanis написа:https://patents.

Патенти могат да се получат за всякакви кретении.
Веднъж кликнах на един твой подобен линк и той ме отведе към 10 000 думи празни приказки.
И тогава въпросът ми беше за някакво реално подобрение.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 09 мар 2025 0:16

group® написа:
ktamen написа:
group® написа:
Когато имаше Тесла, нямаше китайски коли :a045
Китайски коли има, защото има(ше) Тесла!
Верно, че не помним историята, ама поне тази.

Елколи е имало винаги и навсякъде.
Това, че благодарение на субсидиите, Мъск е успял да те убеди в противното не може да отмени тази простичка истина.
Ако китайците имаха същия достъп до субсидии и пазари, тесла изобщо нямаше да се появи, камо ли да просъщесвува толкова време.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”