Vlad777 написа:Звучи измислено. Средната заплата в Берлин след данъци е 1600 евро. В София средната заплата след данъци е 480 евро.
В провинцията не ни е средната заплата 500Е. За България средната заплата уж била 700 и няколко лева. Само дето в провинцията много обикновено работят за 300-400лв. Истината е, че средната заплата не е реален показател, защото се оказва че един човек като Левон Хапарцунян с над 10,000лв месечни приходи вдига заплата на други 100 човека с по 100лв. Малко хора с високи доходи са в състояние да вдигнат средната заплата, без в действителност по-голямата част от хората да се доближават до нея. Разликата е, че тук имаме малко много богати и много практически бедни.
vucata написа:Чакай, чакай сега, какво ми сравняваш Германия.
Точно така. Мързи ме да чакам с часове и да слизам на 1-2км от мястото, където трябва да отида. Навремето съм живял и в малко населено място и лично съм ял попарата на автобусите. Като почакаш на спирката зимата 2-3-4 часа, кеф ти става. И как "хубаво съм спял" на неудобните кресла по гарите, докато чакам автобус, за да отида от единият голям град до другият голям град. Не ги знам немците, не го виждам транспорта до където ми кефне и когато ми кефне. Като го видя, пак ще си говорим за общественият транспорт. До тогава дали кола ще карам, дали мотор ще си купя, в автобус няма да се кача. А в БГ-то сериозна пачка не взимат хората, които са учили. Само тук шефът може и често е по-тъп от работниците си.
И между другото, по последен спомен беше се говорило, че 2780Е е средната заплатата в държавната администрация в Германия. Тук средната заплата е 750лв, а повечето работят за 300-400-500лв. И то 750лв преди данъци.
Да не говорим, че 1/3 от населението ни е под прага на бедността, 1/3 едвам крета над него. 2/3 от българите са бедняци.