Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот gugun4u » Пет 23 окт 2015 9:32

ALESYZ написа:
petiaivanova12 написа:
ALESYZ написа:Не е толкова малка разликата между премиум сегмента и масовата шир потреба. От 80 до 120 лв. за гума, не е малка разлика, особено ако се вземат 4 нови премиум марка, това означава че за същите пари, мога да си купя 5 или 6 от евтините и едва ли ще ги търкалям една зима. Каквото и да си говорим, става дума за пари, а собственият живот е на по-заден план. Аз ако не мога да си купя нови зимни гуми от премиум марки, карам техните по-стари модели от минали години.
.
Първо провери после разсъждавай на глас-http://shop.medina-med.com/Tyres/?vehicle=pass,4x4,van&season=winter,allseason&width=195&height=65&rim=15&brand=Continental ----http://shop.medina-med.com/Tyre/3528707742582/KLEBER%20KRISALP%20HP2%20195/65R15%2091T/

Разликата между първата и третата е 140 лв. Между първата и втората е 80 лв. И това далеч не е най-скъпата гума. Така че би следвало да си ревизираш изказването.

В постовете се имат предвид най - масовите размери гуми. Човек като си купува кола, трябва да си направи сметка как ще я поддържа. Обикновенно се смята, че като имаш пари за голяма кола или големи джанти(които не за всички коли са необходимост) си си направил сметката така че да можеш да си купиш гуми, а и други неща по нея.
А за поведението на различните гуми... явно критериите на много хора са твърде различно. Действително, с какви да е нови гуми, можеш да тръгнеш на сняг. При тръгване, най - голямо значение има дълбочината и криво ляво шарката на грайфера, смесите тук неиграят, а това са неща, които ги докарват при почти всички марки и модели гуми. По интересния за мен въпрос е как тези гуми се държат на мокро, при спиране на всякакви условия, в завой ... Тука вече играят абселютно всички компоненти на 1 гума. Файда ако си тръгнал, като неможеш да спреш бързо при нужда или изправиш завоя. Или при сухо и мокро е пълна скръб. И тук някой ще каже - ми карай внимателно. ОК карай внимателно. Ама понякой път няма как да предвидиш всичко и дори с ниска скорост може да стане беля. Прост пример планински път, преди завоя може да е сухо, влизаш в завоя и на средата му вече имаш сняг или неразтопен лед. Или пътя е предимно сух, но на някое място, точно къде нетрябва малко петно със заскрежаване и заледяване и ти се наложи да натиснеш спирачките там. Или си ето пример от вчера, който при зимни условия би бил интересен. Карам си с около 40-50, наближавам кръстовище, всичко наред, зелено за мен, изведнъж някъв тапанар на няма и 20 метра от колата тръгва да минава на червено за него. ОК спрях, ама при зимни условия в тази ситулация далеч не всички биха могли да спрат. Там 4-5 метра разлика от тестовете, ще ти докара главоболия, че си блъснал кретена тръгнал на червено. А тоя едва ли му е първи или последен път.
Друго, за много хора е нормално(невизирам тук пишещите), колите при малко по кофти зимни условия почти да не спират и да се радват, че тръгват, те няма как да кажат, че дадена гума е кофти. Напротив, той отива напролет при гумаджията и казва, "ей тия зимните дето ги взех - глЕй к'ва далавера, евтини, па вървят" като минат 20 човека така, дори и гумаджията почва да вярва, че са супер (в някой случай). Други пък, свикнали да търсят най - доброто на пазара, виждат и усещат, че модела Х на марката Y е маалко по - зле от друг модел на друга марка, която са карали и не са доволни. И в един момент става така, че хора каращи с много по - добри гуми от други хора, са много по - недоволни от тях - чиста проба субективизъм. И да... това е реалност, и далеч не е само при гумите....

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 23 окт 2015 9:45

stefan4o написа:Малко има и субективен фактор. Те затова хората в тестове мерят различни неща... :c020 Един-два метра повече спирачен път субективно няма как да го прецениш, че го имаш с даден модел гума.

Струва ми се, че темата е "гуми - мнения", а не "гуми - тестове от ADAC", нали? И като става дума за великите тестове на ADAC имам такъв въпрос - имат ли тест за сравнение на гуми когато са използвани 1,2,3 сезона? Тестват само чисто нови. И се говори за "субективни" мнения - не са като съвършените тестове.

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Пет 23 окт 2015 10:38

Да вметна и аз нещо. Сравнявате марки гуми от лични впечатления, които сте ги карали различни сезони. Обаче се забравя нещо и много важно - условията не са едни и същи, всяка минута и всеки метър от пътя е различно условие и не може да твърдите, че тая не става, щото "миналата зима замалко да се пребия". Не можете да я сравните с другите марки, защото тогава не сте били обути с тях, при конкретните условия, може да е имало лед, може да сте били с по-висока скорост, да сте влезли по определен начин в завоя и т.н. купища фактори :beer

И аз споделям мнението, че при нормално и разумно каране, всичките (нови и меки) ще си вършат работата задоволително. Вчера пътувам от Плевен към София - имаше 3 катастрофи в дъжда и все някакви мерцедеси и подобни, просто тези хора летяха по шосето с над 120км/ч, а по магистралата над 140 км/ч и това в силен дъжд, намалена видимост и студен асфалт. Като няма никой в кратуната гумите не може да ви спасят. :bishop

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Пет 23 окт 2015 10:59

gugun4u, откога 16-ки джанти са станали голям размер или нещо екзотично и не масово? Само на по предната страница беше даден пример с 205/55/16. Аз просто показах на колежката, че диапазона в предлагането на гуми е твърде широк, което замисля хората дали биха инвестирали тази разлика в по-скъпи, респективно по-качествени гуми.

gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Мнениеот gugun4u » Пет 23 окт 2015 11:19

ALESYZ написа:gugun4u, откога 16-ки джанти са станали голям размер или нещо екзотично и не масово? Само на по предната страница беше даден пример с 205/55/16. Аз просто показах на колежката, че диапазона в предлагането на гуми е твърде широк, което замисля хората дали биха инвестирали тази разлика в по-скъпи, респективно по-качествени гуми.

То и 15 - ките стават екзотика ако са 215/65/15 примерно, а не 195/65/15 Просто има типични и масови размери и по редки (екзотични така да се каже), които не е задължително непременно да са големи, но пък повечето големи джанти влизат в тях. А и в уравнението влизат още 1 камара фактори. Има джипки с 15-ки или 16 -ки, ама гумите за тях в общия случай не струват като за голф. Ама като си купуващ джипка примерно смяташ Х пари за гуми. Пак казвам всеки като си взима кола или джанти за кола, е редно да си прави сметка и за това как ще я поддържа, така че хем да отговаря на предписанията на производителя, хем поддръжката да е качествена. Гумите и те не са никак евтин консуматив, ама повечето хора в темите за покупка на кола питат какви пари е еди си кой ремонт, а не с какви пари ще я убуя качествено - 3 чифта хубави гуми, често срещан размер от сорта на 205/55/16 за кола като Голф или Пасат са приблзително колкото съединител с маховик на 10 годишен VAG дизел. ... Ако пък вземеш 195/65/15 което отново им покрива стандартите предписани от VAG, без да режеш от безопастността и класа марка можеш да докараш съотношение 1 към 4. Ако си с по нестандартен размер гуми от 3, като нищо може да станат и 2 или няма и два чифта на цената на "скъпия" суединител...прост пример. За сметка на това некачествен съединител неможе да те убие, а некачествени гуми могат ....

Nafarfori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafarfori » Пет 23 окт 2015 11:33

Мишелин нов внос на една,две години,може да е много по-зле,от Ласа на 4 години карана само в студените месеци и съхранявани правилно през лятото. А 90% от гумите втора ръка са такива-"нов внос",хубав грайфер,пресен дот,но изпечени(пълни чукани).

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 23 окт 2015 11:49

При 195/65/15 има хубави гуми на цена под 90лв. за брой, защо непременно гумата трябва да е Мишелин или Кнтинентал, какво гарантира това - нищо.
Ако някой не можеш да извади едни 350-400лв. за гуми веднъж на три години, значи проблема не е в гумите.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 23 окт 2015 20:43

Преди време практикувах следният начин за покупки на гуми за колите ми : купувах винаги две нови през една до две години, тези две ги слагах за задни ( новите), а задните отпред (минимално износени). Това при коли с предно. След това ги продавах или подарявах ( макс. четири годишни от ДОТ-а им ) По този начин ми се е налагало рядко да купувам четири наведнъж.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пет 23 окт 2015 22:10

samo_pechka написа:Преди време практикувах следният начин за покупки на гуми за колите ми : купувах винаги две нови през една до две години, тези две ги слагах за задни ( новите), а задните отпред (минимално износени). Това при коли с предно. След това ги продавах или подарявах ( макс. четири годишни от ДОТ-а им ) По този начин ми се е налагало рядко да купувам четири наведнъж.

Познат номер като за неопитни шофьори. И аз разсъждавах така и карах с 2 зимни отпред и 2 летни (нови) отзад с утехата, че колата "е с предно" - едва ли не задните нямат значение. А през зимата те са кажи речи по-важни. Предните са за да можеш да потеглиш, задните за да се движиш стабилно и да не се въртиш.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пет 23 окт 2015 22:26

$100 написа:И аз разсъждавах така и карах с 2 зимни отпред и 2 летни (нови) отзад с утехата, че колата "е с предно" - едва ли не задните нямат значение. А през зимата те са кажи речи по-важни. Предните са за да можеш да потеглиш, задните за да се движиш стабилно и да не се въртиш.

Абсолютно. :th_up Аз съм се въртял заради стари задни гуми... на един завой... при натискане съвсем леко на спирачка. Гумите бяха оргиналните (руски, на Самара, май всесезонни се водят) и възрастта им беше около 16 г. :mhihi :Mr Green Fun

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 23 окт 2015 22:41

$100 написа:
samo_pechka написа: Предните са за да можеш да потеглиш, задните за да се движиш стабилно и да не се въртиш.

Освен да потеглиш, също така са ти нужни за да завиваш и да спираш, предните гуми са по-важни от задните дори и на автомобили със задно предаване!
За 16 годишните руски гуми на колегата заради които се е въртял ... то оставаше и да не се завъртиш :biggrin

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пет 23 окт 2015 22:59

forski написа:
$100 написа:
samo_pechka написа: Предните са за да можеш да потеглиш, задните за да се движиш стабилно и да не се въртиш.

Освен да потеглиш, също така са ти нужни за да завиваш и да спираш, предните гуми са по-важни от задните дори и на автомобили със задно предаване!
За 16 годишните руски гуми на колегата заради които се е въртял ... то оставаше и да не се завъртиш :biggrin

Казах, че предните са за потегляне в смисъл, че в сняг добрите гуми отпред трябват за да можеш да тръгнеш. Ако са летни или изтъркани ще буксуваш. Но за стабилно поддържане на ход без занасяне са важни задните, защото само се търкалят. Ако има сняг и гумите са зле, нищо не ги спира да се хлъзгат и странично. Докато карах с летни отзад ми се е случвало едвам да се влача с 40км/ч, защото усещам нестабилност, а ме изпреварват други, явно с по-голяма скорост. Завъртал съм се 3-4 пъти и то при ниски скорости. Оттогава винаги купувам комплект 4броя при зимните. За летни по-може да се правят компромиси с 2 нови и 2 каквито има.

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Пет 23 окт 2015 23:07

Обаче има и друго, което забравяме. Поне при нас в Кърджали някой малоумен началник кат ли е незнам от 3 4 години насам - при 2-3 санта сняг, който се топи под гумите- поставя патрулки на всички изходи на града и без вериги пускат само 4х4 коли. Ако ще да имаш не контита, ам антиконтита- не те пускат... ако знаеш заобиколни пътища- ок, но ако не, слагаш вериги иначе обратно.... :mhihi малоумна работа

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пет 23 окт 2015 23:16

forski написа:За 16 годишните руски гуми на колегата заради които се е въртял ... то оставаше и да не се завъртиш :biggrin

Е, завъртях се щото имаше сняг и завоя беше по надолнище. :mrgreen

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 24 окт 2015 7:19

Аз също съм се въртял със смотани зимни гуми с предната ми джетичка :mhihi Това беше последният сезон, който карах със зимни втора употреба :wink

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”