От юли 2021: Колите в София с екостикер

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: От юли 2021: Колите в София с екостикер

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 04 фев 2021 6:56

DoH_KuXoT написа:
К.Одаджийски написа:На мен ми е по интересно как бай Цонко от Горно надолнище идва с колата в София 2 пъти в годината и да речем, че са обявени ограничения за коли като на бай Цонко, как той ще разбере че не трябва да влиза в центъра? Те два пъти обявяват зелен билет за градския, ама се разбира след обедните новини, който ги гледа. Иначе отиваш и ако ти кажат левче, супер, ама ако не ти кажат редовна цена на билетчето.
Та как бай Цонко ще отърве глобата ако има такава забрана в деня на идването му до големия град :screwy

Би следвало да има знаци, както са указани зелените и сините зони. Най-лесно би било да въведат огрничение по евро категория, което съответства на същите тези зони. Или по просто казано, синя зона има право да се ползва от евро 5 и евро 6 + електрички и двигатели на газ ,зелена зона от евро 3, 4, 5 и 6 електрички и двигатели на газ. Необозначените като синя и зелена зона да се ползват от всички. Бай Цонко като не гледа знаците и не се интересува къде може и не може с кола значи не трябва да шофира. Законите в държавата , в която живееш или посещаваш са ангажимент на живеещия/посещаващия държавата. Иначе с оправдание не знаех може да правиш каквото си искаш.

Не, това със знаците е ясно за сини и зелени зони и познаването на законите. Мъпросът е, че това ограничение ще бъде само в някои дни в които се очаква повишено замърсяване. Как ще се знае точно кой ден ще има ограничения? Ще важат ли ограниченията за тези които живеят в дадените зони и са си платили годишна винетка за автомобилите? И ако аз имам автомобил евро 4 и живея в зона в която влизат само евро 5 и 6, обаче колата си ми е паркирана предишния ден в зоната, ще мога ли да я изкарам от зоната и да се върна там!?

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Чет 04 фев 2021 7:09

PetarM написа:Аз направо съм го снесъл... Карам 2.0 тди 2013г. категория 5б, с ЕГР съм на почти година , но преди 3 месеца се наложи да махна дпф-а а имам и катализатор. Как ще мине гтп според вас? ..

Без никакви проблеми. Катализатора ако си е на място ще си покриеш категорията.

PetarM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PetarM » Чет 04 фев 2021 7:15

Благодаря ти колега! :)

Zamundo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zamundo » Чет 04 фев 2021 8:40

netizen написа:
PetarM написа:Аз направо съм го снесъл... Карам 2.0 тди 2013г. категория 5б, с ЕГР съм на почти година , но преди 3 месеца се наложи да махна дпф-а а имам и катализатор. Как ще мине гтп според вас? ..

Можеш ли да разясниш, ДПФ-а намалява пушенето значително, а те ще мерят точно това на дизел ?
В чужбина преди ГТП си помагат с добавки против пушене преди прегледа.

Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snuupy » Чет 04 фев 2021 10:48

Аз искам някой специалист по евро категории да ми обясни следното, понеже аз съм невеж.

Peugeot 407 2.2HDI 170к.с. Евро 4 изхвърля 165 г/км CO2.
Peugeot 307 2.0HDI 90к.с. Евро 3 изхвърля 143 г/км CO2.

Защо моята кола има Евро 4 тогава, като изхвърля повече CO2 в атмосферата?

Потребителски аватар
Бай Иван
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC

Мнениеот Бай Иван » Чет 04 фев 2021 11:23

От годината на производство е, т.е. твоята е по-младичка. :c020

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Чет 04 фев 2021 11:29

Едва ли, без да претендирам за коректност, гледа се явно спрямо кубатурата и конете, защото реално 170 коня са почти 2 пъти на 90 коня, а грамовете са малко повече. Един вид съотношението грам/коне е по-добро при 407цата. То рейсовете, дето са евро 5/6 също изкарват повече от една кола евро 3, ама рейса е 400 коня и вози 100 човека.

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Мнениеот netizen » Чет 04 фев 2021 12:15

Zamundo написа:
netizen написа:

Можеш ли да разясниш, ДПФ-а намалява пушенето значително, а те ще мерят точно това на дизел ?
В чужбина преди ГТП си помагат с добавки против пушене преди прегледа.

ФЧП не се мерят на прегледите. Дори и в чужбината прегледа на ДПФ е визуален.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 04 фев 2021 12:21

Колко алдита съм виждал, особено кю седмици с трилитрови мотори , които са Е5 и са с опушени брони отзад край свирките. Това в немско, минават си преглед и си ги карат.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Чет 04 фев 2021 12:22

Snuupy написа:Аз искам някой специалист по евро категории да ми обясни следното, понеже аз съм невеж.

Peugeot 407 2.2HDI 170к.с. Евро 4 изхвърля 165 г/км CO2.
Peugeot 307 2.0HDI 90к.с. Евро 3 изхвърля 143 г/км CO2.

Защо моята кола има Евро 4 тогава, като изхвърля повече CO2 в атмосферата?

CO2 е естествен продукт на горенето и е пряко свързан с разхода на гориво. До сега не се нормира в евро екологичните категории, въпреки че при по-високите в някои страни се взима предвид при пресмятане на данъка на возилото.
Планира се в Евро 7 да има норми и за CO2, което значи, че ще има ограничения до какъв разход на гориво да имат.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 04 фев 2021 12:33

..И понеже ще се мери в движение , да ви кажа как се прави това . Ще тестват кола , която може да няма много общо с тая дет ще я купиш от магазина. Дори и нафтата ще е друга , ще махнат всичко излишно от колата, дори и химикалка да е. Ще се прави на измислен полигон имитиращ "реалните" условия , ще бъде времето супер, без вятър, колата ще е с разработен на стенд двигател , с еди какво си масло и т.н. Гумите ще бъдат специално за теста , със много ниско съпротивление на търкаляне . И т.н.
В действителност , показателите ще са други, не знам дали ще покрият и Е4 реално. Но това са нещата. Прах в очите и айде забрани за Е5 и в зоните само Е6 и Е7 , после и Е6 ще отпадне... Купувай народе коли. Бизнес чалъми .

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 08 фев 2021 22:20

Специално за София:
https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... 10_godini/

Никой не знае колко са колите и хората в София, но ако завишим равномерно и двете, се пада по 1 кола на 2ма души :eek Тоест няма деца, баби и еко активисти.
Знам, че ще наскачат много хора, но трябва съществено да поскъпне притежанието на кола в София.
Трябва, също така, да си вършат работата общинарите.

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 08 фев 2021 22:32

Колега, това не е изключително меродавно защото има все още служебни автомобили регистрирани със С/ СА/СВ и т.н. за служебни и пращани из цяла България. Но съм съгласен, че куцо и сакато търкаля кола, понякога в изключително опасно състояние за водача и околните и общините трябва да вземат някакви мерки.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Пон 08 фев 2021 23:38

По отношение на София нищо не е меродавно.
Никой не знае броя коли и хора ...

Има фирми от други градове, чиито коли са в софийските офиси перманентно и носят регистрацията на града майка.
Та едва ли е голямо изкривяването в тази посока.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”