Иде зима, провери си алтернатора!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
kratunata
Автомобил:
Двигател:

Re: Иде зима, провери си алтернатора!

Мнениеот kratunata » Пет 27 ное 2009 21:37

значи изчетох почти всички теми за алтернатори и акумулатори във форума ,но не мога да си обясна някой работи та ако може някой да ми каже дали има някаква представа значи онзи ден като тръгнах да паля и колата едвам завъртя и си помислих , че е паднал акумулатора и наистина беше окото му беше станало черно което значи пак за зареждане при положение ,че го зареждах преди няма месец та премерих алтернатора и без нищо ми показа 13,70 а с включени светлини 13,50 та някои дали знае дали от това .че го зареждах скоро и ако му е извряла малко киселината може да го бъзика или нещо такова а и мултицета мие е от 10 кинта така че незнам та някои ако има някво мнение да го сподели :oops:

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 28 ное 2009 8:33

Ми колега ти сам си си отговорил.Колегата пуснал темата е доста в час с нещата.
Какво пише в първия пост като волтаж? и то с консумация?А ти колко имаш с консумация?

Аз друго искам да попитам?
Може ли човек сам да си сервизира Алтернатора?Какво друго се сменя освен четки и лагери?Намират ли се тези лагери в магазините за лагери.
Мерси

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Съб 28 ное 2009 9:13

Всичко се намира човек ако има желание и време ще си оправи и сам алтернатора.
Като резервни части могат да се купят(разбирай има ги в магазините) и заменят ако е нужно, реле регулатор, само четки, преден и заден лагер, пластмасов държач на задният лагер, колекторни пръстени комплект, цяла диодна плочка.

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 28 ное 2009 15:47

L&R написа:Всичко се намира човек ако има желание и време ще си оправи и сам алтернатора.
Като резервни части могат да се купят(разбирай има ги в магазините) и заменят ако е нужно, реле регулатор, само четки, преден и заден лагер, пластмасов държач на задният лагер, колекторни пръстени комплект, цяла диодна плочка.

Ами време желание и място също и инструмент има.Преди време го бях носил ама ми обявиха неква сума 120 лева,и аз си купих смо стругована шайба че мойта беше зела сдала-ламаринената.Алтернатора ми зарежда на пълна консумация на 13,6-13,7 но мисля че е малко за зимата и то за дизел.
Какво би било нужно да се смени вътре освен четки и лагерите колега,или така не може да се каже :roll:
Колекторните пръстени какво са :oops: и нужно ли е да се сменят :012:

Потребителски аватар
GTspecial
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GTspecial » Нед 29 ное 2009 17:19

Добре де, току що замерих акумулатора. При работещ двигател -14.47В ,включвам всички консуматори и напрежението пада до 13-13.2В :horror: ,НО това на празен ход (900 об). Като подам малко газ до към 1200 об. и веднага се покачва на 13.9-14.1В. Та въпроса ме е на какво се дължи това слабо напрежение на празен ход. Възможно ли е да е от четките ? :oops:

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Нед 29 ное 2009 18:47

Нормално е при ниски обороти да не може да захрани всичко. Все пак през повечето време колата се движи пък и не се включват всички консуматори

Потребителски аватар
Formel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Formel » Чет 03 дек 2009 1:34

В автомобила не се следи тока а напрежението и се регулира така че напрежението да не надхвърля 14,4 V.
Наи масово се ползва регулиране чрез интегрална схема в един чип с 3 извода , на входа се подава от втроия плюс а изхода е към подмагнитването. При по старите беше с реле.

Принципа на работа е следния , когато достигне 14,4 V се изключва подмагнитването и започва да консумира системата от акумулатора , когато падне под 14 се включва пак подмагнитването.
Обяснявам ти го защото не можеш да измериш просто така колко ток ти дава алтернатора.
Не е препоръчително да се пуска алтернатора без акумулатор защото има голяма вероятност да повредиш нещо от електрониката в автомобила , когато го пуснеш така при 1000 -5000RPM имаш импулси достигащи до 15-80V.
Ако искаш да постигнеш по голяма мощност на алтернатора не е лошо да се комбинира с по мощен акумулатор, иначе ще нарушиш баланса в системата и така ще намалиш и живота на акумулатора .По принцип, консумирания ток от генератора зависи само от оборотите на двигателя (разбирай - генератора) и напрежението, което пък зависи от тока на възбуждане. При изправен регулатор, който поддържа практически постоянно напрежение на ел. инсталацията, остава зависимостта от оборотите.
Тя е нелинейна и се характеризира със област на насищане - иначе казано самоограничение на максималния ток.
Ако имаш 45А при 2500 оборота, то при >2500 няма да е много повече, но при празен ход е зле. Има минимални обороти, под които генератора изобщо не може да служи като източник на ел. енергия, независимо от това, че тока през възбудитеиата намотка е на макс.

Потребителски аватар
pesho_sl
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: AGR 1998

Мнениеот pesho_sl » Сря 16 дек 2009 14:44

Да взема и аз да се разпиша в тази тема. Та преди малко мерих напрежението - на запален двигател без странични консуматори 14.45; с включени дълги светлини на фаровете, парното на мах, радиото на 6 :mrgreen: и включени аварийни - 14.14-14.19 - понеже нали си цъкат там мигачите и се променя. Мисля, че машината е напълно подготвена за зимния период :Mr Green Fun :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Golf_Diesel_
Автомобил: Vw Golf 5 TDI
Двигател: BMM

Мнениеот Golf_Diesel_ » Съб 19 дек 2009 13:41

Моя го замервах преди месец и ми показа 13.9 на бавни обороти.

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Сря 23 дек 2009 12:55

Колеги, дайте съвет какво да правя, ситуацията е следната : на празен ход без консуматори 14.65 волта, с включени консуматори пада на 14.35 волта.

Потребителски аватар
pesho_sl
Автомобил: VW Golf IV
Двигател: AGR 1998

Мнениеот pesho_sl » Сря 23 дек 2009 18:16

Alek написа:Колеги, дайте съвет какво да правя, ситуацията е следната : на празен ход без консуматори 14.65 волта, с включени консуматори пада на 14.35 волта.

Прочети какво пише по напред в темата и сам ще можеш да си отговориш :deal :beat_butt2

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Сря 23 дек 2009 19:43

А как мога да си оправя проблема?

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Сря 23 дек 2009 19:54

Alek:Кой проблем по-точно?С глобалното затопляне ли?Или с развратната комшийка?Колега ти нямаш проблем.Радвай се,че е толкова заряда на акумулатора. :beer

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Чет 24 дек 2009 10:16

:beer Роска, колегите казват, че е допустимо до 14.5, затова мисля, че трябва да направя нещо.

Потребителски аватар
rosen79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosen79 » Съб 26 дек 2009 20:28

Единственото,което трябва да направиш е да си караш колицата без да се косиш.Моята също дава горе долу толкова.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”