Слагате ли вече летните гуми...
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Слагате ли вече летните гуми...
Ами ще драматизираме докато можем.Като приемат закона за задължителни зимни гуми както в Румъния например,ще приемат и дата за смяната им.Няма как да е преди април месец тази дата.
- RANOPILE
- Автомобил: VW Polo 2F
- Двигател: AAU 1994
Разумните хора чакат поне до април да ги сложат летните...
Иначе за какво са ви зимните - да не би да са само за сняг?
Като стане хубаво топличко(като 1 седмица има температури над 10-15 градуса- че сега един ден е топло - друг студ :) ) тогава ще сложа летните - не минавам по 300км на ден че да си правя циганските сметки за половин милиметър, въпреки че се чува как вият като е по-топличко. Щом има температури близки до нулата си дръжте зимните гуми на колите :)
Иначе за какво са ви зимните - да не би да са само за сняг?
Като стане хубаво топличко(като 1 седмица има температури над 10-15 градуса- че сега един ден е топло - друг студ :) ) тогава ще сложа летните - не минавам по 300км на ден че да си правя циганските сметки за половин милиметър, въпреки че се чува как вият като е по-топличко. Щом има температури близки до нулата си дръжте зимните гуми на колите :)
- dj_beat_boxer
- Автомобил: GOLF MK4 2.3 V5
- Двигател: AGZ
Аз ги монтирах за изложението в експото.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
и аз ги сложих преди седмица - да вали, да вали, колко да вали :)
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Искам да ги сложа отдавна, но адски много ме мързи!
Хондата ми която си е на летни гуми(не се караше зимата) се чувства много по-добре по пътя, още от началото на март. Този уикенд вече е неизбежно обаче, ще се мъкнат гуми и жанси 

- escrime
- Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
- Двигател: OM642
Като не излизаш извънградско има логика да смениш март. Иначе - април.
Не конкретизирайте с тия срокове, поне за сега в България има райони дето нямат нищо общо като климатични условия.
Ходил съм на Мелник в началото на март, там хотелиера ме бъзикаше че съм със зимни гуми и с вериги в багажника при 15 градуса... Да де, ама като тръгвах от Монтана, на паркинга пред входа имаше 3 пръста лед... Така че всеки район си има своите особености.
За мен е рано за летни гуми. Едни гуми струват доста по-малко от цяла кола, от две коли или от живот... Всеки сам прави избора за себе си.
Ходил съм на Мелник в началото на март, там хотелиера ме бъзикаше че съм със зимни гуми и с вериги в багажника при 15 градуса... Да де, ама като тръгвах от Монтана, на паркинга пред входа имаше 3 пръста лед... Така че всеки район си има своите особености.
За мен е рано за летни гуми. Едни гуми струват доста по-малко от цяла кола, от две коли или от живот... Всеки сам прави избора за себе си.
- wargod
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: 1600 AKL - 2000
Колеги, дайте съвет... Аз съм в София, а гумите са в Бургас. Другата седмица ще си ходя в Бургас, но се чудя дали да ги слагам вече (летните) или евентуално да изчакам до другия път, или пък да ги слагам в багажника и да ги взимам към София, пък да чакам поне средата на април месец ... Какво е вашето мнение? Така като гледам прогнозата за времето, след 2-3 април вече ще се позатопли на трайни температури, но все още сутрин ще са си нисички ... Благодаря ви :)
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Сменям гумите, независимо дали летни със зимни или обратно само след обстоен анализ на прогнозата за времето в предстоящите поне 10 дни, времето навън, предстоящите ми пътувания и това кой ден от годината е.
- stenly_m
- Автомобил: GOLF 4 TDI
- Двигател: ASV
- Контакти:
Аз ги сложих вече.
1. Летните гуми на дъжд и студено в интервала +3 нагоре градуса се държат доста по-добре от зимните в тези температури.
2. Зимните гуми силата им е в киша, сняг и поледица.
3. Не смятам да ходя в планински райони, така че нямам нужда от зимна гума вече. Магистралата Бургас–София си е идеална. Дори да превали сняг няма да натрупа, защото температурите вече са положителни.
4. Предвид леката зима тази година, не мисля, че има нужда да се мъчат зимните гуми. Трябва им точно 1 ден на високи температури да се изпекат и догодина да караш галоши. Не съм си купил чисто нови мишелинки да ги сменям всяка година.
1. Летните гуми на дъжд и студено в интервала +3 нагоре градуса се държат доста по-добре от зимните в тези температури.
2. Зимните гуми силата им е в киша, сняг и поледица.
3. Не смятам да ходя в планински райони, така че нямам нужда от зимна гума вече. Магистралата Бургас–София си е идеална. Дори да превали сняг няма да натрупа, защото температурите вече са положителни.
4. Предвид леката зима тази година, не мисля, че има нужда да се мъчат зимните гуми. Трябва им точно 1 ден на високи температури да се изпекат и догодина да караш галоши. Не съм си купил чисто нови мишелинки да ги сменям всяка година.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Онзи ден сутринта в 9-10 часа при мен беше -1 градус.Днес като се сетих да погледна беше +1.Колкото до топлото си спомням,че януари имаше дни с 18 градуса,а миналия месец имаше и над 20.Така,че тоя един ден за изпичане не знам кога можеш да го случиш,определено не е тия дни.
Задните ми зимни са вече на 7 зими и едва ли са се изпекли за 1 топъл ден,преди април не се сменят.
Задните ми зимни са вече на 7 зими и едва ли са се изпекли за 1 топъл ден,преди април не се сменят.
- stenly_m
- Автомобил: GOLF 4 TDI
- Двигател: ASV
- Контакти:
Не ми се влиза в излишни спорове. ХОРА ЧЕТЕТЕ! Има списания, книги, чичко гугъл и т.н. А тези гуми, който са на 7 години - директно можеш да ги изхвърлиш. Производителя дава гаранция на каучука 5 години, но явно ти си по-умен от тях и знаеш, че като има грайфер имаш и гуми.
Каучука старее и т.н. не е нужно да си химик за да се позаинтересуваш, кое как и защо.
Чудно ми е колко човека от тук, при избора на летни/зимни гуми са си купили 2-3 списания с тестове на въпросните гуми, поровили са се в интернет и тогава са решили да си купят гуми? Я има 5 човека, я не. Българина е философ, но на думи и перчене, но информирани покупки никой не прави. При нас е "Ганьо кара с клебер, доволен е, значи и аз ще си купя"
:)
Каучука старее и т.н. не е нужно да си химик за да се позаинтересуваш, кое как и защо.
Чудно ми е колко човека от тук, при избора на летни/зимни гуми са си купили 2-3 списания с тестове на въпросните гуми, поровили са се в интернет и тогава са решили да си купят гуми? Я има 5 човека, я не. Българина е философ, но на думи и перчене, но информирани покупки никой не прави. При нас е "Ганьо кара с клебер, доволен е, значи и аз ще си купя"
:)
- YordanGergov
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEE

Съвсем не съм съгласен. От точно 3 седмици чета за гуми и сигурно ще чета докато не ги купя. И знам резултатите от тестовете на всичко, което са го изтъркаляли. Ама накрая ще си взема това, за което имам пари.
Така че не избързвай с изказвания.
По темата :
В момента при мен на вън е 2 градуса с доста дъжд. Е ако някой може да ми каже, че е за лятна гума ... И да, случва се да се кара и по това време на денонощието и най-мразя като тогава половината почнат да се пързалят и през 2 светофара да има чакащи КАТ.
Всеки сам си преценява, но да е така, че да не пречи на останалите

- MaRtiNsKi
- Автомобил: GOLF V
- Двигател: TDI
Абе айде стига сте излизали половината форум,че сменявате гуми през май.....
Мине ли температурата над 7-8 градуса ела ми говори....
Зимните свират като съдиятата Левски - ЦСКА!!!!
Кой кви иска да приказва,тая тема има 100 + мнения за боклука!!! ....
Аз ще карам на + 10 градуса със летни гуми и оня отворко със зимните ще ми казва,че утре като станало в 05:00ч. сутринта - 3 бил в правото си че бил карал със зимни и бил прав,че не си сложил летните гуми....
Ще ме извинявате,ама март месец тия -20 градуса няма да се върнат!!!
Кой кво иска да говори някои вече си слагат летните гуми!
п.п За колегата над мен:
Извинявай брат,знач че зимните гуми са за градуси под 5-6 градуса,ама ще ме извиняваш точно в това,че в момента минималните градуси да са под 7 градуса незначи,че твоите "зимни" гуми с 5 и повече мм грайфер са по-добри от моите чисто нови летни гуми!!!!
Твоите гуми дори и нови на тези температури вече са почнали да стават като топено сирене на фурна!
Мине ли температурата над 7-8 градуса ела ми говори....
Зимните свират като съдиятата Левски - ЦСКА!!!!
Кой кви иска да приказва,тая тема има 100 + мнения за боклука!!! ....
Аз ще карам на + 10 градуса със летни гуми и оня отворко със зимните ще ми казва,че утре като станало в 05:00ч. сутринта - 3 бил в правото си че бил карал със зимни и бил прав,че не си сложил летните гуми....
Ще ме извинявате,ама март месец тия -20 градуса няма да се върнат!!!
Кой кво иска да говори някои вече си слагат летните гуми!
п.п За колегата над мен:
Извинявай брат,знач че зимните гуми са за градуси под 5-6 градуса,ама ще ме извиняваш точно в това,че в момента минималните градуси да са под 7 градуса незначи,че твоите "зимни" гуми с 5 и повече мм грайфер са по-добри от моите чисто нови летни гуми!!!!
Твоите гуми дори и нови на тези температури вече са почнали да стават като топено сирене на фурна!
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Стига сте се карали!Гуми се сменят според района където се използва автомобила!Зависи и в кой часови диапазон се използва!Преди три дни при нас наваля повече от 25см сняг,така че няма как да сложа летните гуми!Реално погледнато е по-добре да се изтърка половин милиметър от зимните гуми,отколкото да "срещнете" някой фамилен автомобил с три дечица на задната седалка,че след това ще е късно за покаяние!!! 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”