Предимство при знак Б1 и Б2

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Кой е с предимство?

Синият автомобил
147
70%
Червеният автомобил
64
30%

Общо гласове: 211
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Предимство при знак Б1 и Б2

Мнениеот stefan4o » Нед 15 май 2011 17:14

ivo_555 написа:Да и ти си прав, на теория е едно, но практика друго, да приемем че аз нямам стоп, а другия има - пропусни движещите се по пътя с предимство, така както е на този линк ПОСЛЕДНАТА картинка

http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_11

има цифри за реда на преминаване, отговора е ясен и категоричен! Да само на теория, защото на практика се оказва че 72 процента биха ми взели предимството, ако аз съм червения автомобил, и случайно имам Стоп! А може именно за да няма такива тълкувания за "полу-предимство" на картинката червения няма знак!

На картинката червената е с предимство. Само че тук кръстовището е Х-образно. Докато даденото в първия пост даже не съм сигурен, че е едно кръстовище. По-скоро може би са две едно след друго. Там не вярвам на случаен принцип да е сложен знакът СТОП.
Прикачени файлове
xzxz1.JPG
Тук мисля няма да има знак СТОП
xzxz.jpg
Тук е нормално и логично да е този знак.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 17:18

Говорим за тази картинка, а не от първия пост, а именно това се опитвам досега да обясня на колегите, нищо че има знаци, тук пак важи правилото за дясно стоящия, а именно червения, и се радвам че поне ти ме разбра за какво говоря!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 15 май 2011 17:25

С подобен род рисунка е малко трудно да се каже (имам впредвид тая от първия пост на пусналия темата). В смисъл ако е добре начертано би било по-лесно. Но аз продължавам да стоя зад теоритичната страна на нещата. Защото ако направим малко промени по картинката, ето какво става:
По твоята логика би следвало зелената кола да е с предимство, нали така? Хайде при катастрофа докажи къде се е движила червената? Може да е била по пътя с предимство, може и да не е била там. Червения шофер ако каже, че е бил по пътя с предимство и няма спирачен път по асфалта преди да го удариш не виждам ако нямаш свидетели как ще докажеш, че оня е крив...
Прикачени файлове
xzxz2.JPG

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 17:33

Това честно казано е много объркано кръстовище, и за тази ситуация особено не се навивам да споря, не съм много сигурен, все пак това една рисунка на ръка, може би на живо ще е по ясно, но лично аз бих изчакал зеления да мине, макар че на теория червения като тръгне, и той вече е на пътя с предимство!

п.п. може след малко да нарисувам и аз една подобна ситуация, за която съм сигурен че пак ще се развихри спор.

naydenov23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот naydenov23 » Нед 15 май 2011 17:48

naydenov23 написа:При ситуацията от листовката със завиващ наляво с обърнат триъгълник и продължаващ направо със СТОП с предимство е водачът на СТОП по този член:

Код: Избери всички

Чл. 37. (1) При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото
нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни
превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите
пътни превозни средства.

С две думи СТОП и Обърнат триъгълник са равнопоставени помежду си знаци, те дефинират пътя без предимство, и водачът на СТОП ако е дясностоящ си е с предимство пред обърнатия триъгълник или ако триъгълникът завива наляво както вече се изясни по-горе.

(

2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението
си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилата на чл. 48.
От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които не се
намират на пътя с предимство.

Ето и отрязък от Наредбата за пътните знаци:

Чл. 53. (1) Пътен знак Б2 "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!" се
поставя преди кръстовище на път без предимство. Той указва на водачите на пътни
превозни средства, че са длъжни да спрат на стоп- линията, очертана с пътна маркировка,
или на линията, на която е поставен знакът, когато стоп-линия не е очертана. Преди да
потеглят отново, водачите са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се
движат по пътя с предимство

Айде четете малко, всичко съм ви цитирал като адвокат (макар и студент все още).
С две думи- СТОП-а е с предимство пред обърнатия триъгълник при ляв завой на тиъгълника!

Няма такова правило СТОП-а да чака всички останали!!!

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 15 май 2011 17:52

Евала! Дано сега поне теб да те разберат! :beer

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Нед 15 май 2011 18:13

Май колегата naydenov23 намери къде е ключа от бараката :roll: Това, че има стоп не значи, че трябва да пропуска всички... просто преди да премине е длъжен да спре.

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Пон 16 май 2011 6:54

Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно
средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или
приближават от дясната му страна

По-ясно от това здраве му кажи.
И за да стане още по-ясно ще кажа, че има само 2 вида пътища С и БЕЗ предимство. След като и двамата се движат по път без предимство правилника казва, че ВИНАГИ лявостоящия е ДЛЪЖЕН да пропусне ППС ПРИБЛИЖАВАЩИ ИЛИ, КОИТО СЕ НАМИРАТ ОТ ДЯСНАТА МУ СТРАНА.
Няма никаво значение дали има знак СТОП единия или другия или и двамата, , С ПРЕДИМСТВО Е ДЯСНОСТОЯЩИЯТ!
И всичко е ясно и точно и няма никаво двусмислие. Незнам защо толкова много хора (повтарям за 12 път в тая тема) НЕЗНАЯТ ЕДНО ЕЛЕМЕНТАРНО ПРАВИЛО!

download/file.php?id=133541&mode=view
А в тази ситуация зеления също е с предимство пред червения независимо накъде ще продължи движението си!
Просто има няколко елементарни правила, които всеки трябва да знае и да спазва, за да бъде всичко по-лесно на пътя.

Няма значение дали си с Голф или не, няма значение дали се правиш на пич или нахалник, има значение само дали си отдясно или не. Така че ако имаш кола отдясно трябва да я изчакаш, ако кола приближава отдясно и неможеш да минеш без да я караш да чака отново трябва да изчакаш иначе правиш нарушение като отнемаш предимство на дясностоящ. Вие си лайте колкото искате, но правилника е КАТЕГОРИЧЕН и казва нещата точно и ясно!
Пък и нито един от вас мнозинството не каза дори един довод свързан със закона, а само че би отнел предимството на другия и кой ще санкционират при ПТП, което извинете ама е несериозно. Единственото което може да се приеме при по-старите шофьори е че едно време на стоп трябвало да чакаш всички, но днес "такъв филм няма".

Последна промяна от RANOPILE на Пон 16 май 2011 11:33, променено общо 4 пъти.

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Пон 16 май 2011 7:18

ktamen написа:затова не мисля, че ще намериш такова кръстовище с два СТОПа.

Кръстовището на ул.11 август и ул.Московска

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Чет 19 май 2011 16:01

След спор в завода относно тази тема , стигнахме до заключението, че едните(по-старите) си мислят, че знак Б1 е по-висшестоящ от Б2, което в моят правилник от 2005-а никъде не е опоменато и гледайки всички текстове и ситуации заключавам, че аз съм прав дори и някои по-възрастни да не го приемат(моите връстници от техникума са на моето мнение).

Velko написа:Точно защото има 9 страници спор си мисля, че такива кръстовища са меко казано абсурдни и не трябва да съществуват.Аз съм на мнение, че там на това кръстовище, хората се разбират помежду си кой кога да мине :wink: Едва след като стане краш и дойдат еродираните служители на КАТ, които знаят закона от-до, ще се разбере със сигурност къде е истината mhihi

Колега не е въпроса до кръстовището, а до силата на знаците. Според правилника са равносилни. Защото на практика, ако имаш Стоп(Б2) и не виждаш знака на другия на кръстовището, а той има Б1 и си с предимство според правилото на дясностоящия ти би трябвало да минеш, пък и логиката казва, че би трябвало само по знаците, които са поставени за теб да се ориентираш, а не да търсиш навсякъде какви знаци има, за да знаеш кой да пуснеш.

Последна промяна от RANOPILE на Чет 19 май 2011 18:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Чет 19 май 2011 16:05

Точно защото има 9 страници спор си мисля, че такива кръстовища са меко казано абсурдни и не трябва да съществуват.Аз съм на мнение, че там на това кръстовище, хората се разбират помежду си кой кога да мине :wink: Едва след като стане краш и дойдат еродираните служители на КАТ, които знаят закона от-до, ще се разбере със сигурност къде е истината mhihi

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Чет 19 май 2011 19:26

които знаят закона от-до

Имам известни съмнения относно горното...
Спора явно няма да се реши тук или където и да било някъде, има доста неизвестни...

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Чет 19 май 2011 19:28

Това беше лека ирония ;)

naydenov23
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот naydenov23 » Чет 19 май 2011 19:36

Всъщност спор няма. Закона е недвусмислен по въпроса и съм ви го цитирал горе. Това, че някой използват закона от преди 15 години е голям проблем, защото през 2000 г. е въведен изцяло нов ЗДвП. Замислете се защо и каква е разликата между нов закон и измяна на закона.

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Чет 19 май 2011 19:39

Проблема не е в хората и в закона, а в кръстовището.Аз лично бих се позамислил, преди да мина през него mhihi Ако го приложат това в листовките, ще изпокъсат много народ :D

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”