Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Да,колегиално е
354
83%
Не,писнало ми е от "джигити"
53
12%
Все ми е тая
21
5%

Общо гласове: 428
ipm
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Трябва ли да предупреждаваме за катаджии ?

Мнениеот ipm » Вто 26 юли 2011 14:27

Колеги, чета тук за войни, врагове и прочие. Докато мислим в подобни категории нищо хубаво няма да видим.

Няма друго нещо, което така да обединява хората в България като стремежа да "прекараш" държавата и да не спазиш/заобиколиш някакво правило ;)

А държавата сме ние, които живеем тук. И каквито сме ние такива са ни и катаджиите и институциите и пътищата и средата, в която живеем и работата ни и т.н. И понеже тарикатите на дребно са много, общият резултат е това, което ни заобикаля и вероятно не се харесва на повечето хора.
Въпроса е да се държим като нормални граждани, а не да търсим причини и поводи да не го правим. Не е важно да мигнем на другарчето, да не го хванат лошите катаджии, а другарчето да няма повод да се притеснява ако го спрат (нито че е нарушил правилата, нито че катаджиите са застанали на междуградски път на 150м от ограничение 30km/h, останало от последния ремонт преди 3 години). И нормалността има общо не с марката/цената на колите, които караме, а с това, което е между ушите. Може да си идиот или нормален човек и с трабант и с майбах и с луноход. Иначе оправданието да не се съобразяваш с някакви правила в даден момент е като задника - всеки си го има :)

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 26 юли 2011 18:21

ivo_555 написа: Святкайки предпазваме най вече от глоби за превишена скорост, а високата скорост е от тези нарушения които взимат най много човешки животи!

Замислете се!

Святкайки, някой от нас може може би е предпазил убийците на тези жертви!

Аз не предупреждавам, това е моето мнение, много пъти съм го казвал, за мен да предупредя някой нарушаваш какъвто и да било закон, още по малко ЗДП, не е никаква колегиалност!

Спазващите закона не се нуждаят от предупреждаване!!!

На някой май не им е съвсем ясно какво се случва като спрат скъпите коли каращи с 200.Пича ще пусне 20 или 100лв и след малко пак ще лети с 200.Ушев е най-доволен от цялата схема.Виж-камерите са друго нещо.
Ако си мислиш,че тези бързаци си взимат поука от твоето не/светкане и ще променят стила си на каране заради 20,100 или 1000лв дадени на пътни полицай се лъжеш.
Само си мислиш,че правиш нещо като не предупреждаваш.
А понеже призоваваш да се замислим,имам едни въпрос към теб:
В населено място някой лети с висока скорост срещу теб.Зад теб някъде пресича дете.Ти му святкаш,той намалява и успява да спре ако се наложи където пресича пешеходеца. Ти не го предупреждаваш и той си кара бързо... Ха сега се замисли и кажи кое е по-добрия вариант? Дали предупреждавайки не намаляваме риска от катастрофи? Колегата icefire го обясни много ясно по-горе! Ще те цитирам: Замислете се!

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Вто 26 юли 2011 18:28

tisho_psg написа:На някой май не им е съвсем ясно какво се случва като спрат скъпите коли каращи с 200.Пича ще пусне 20 или 100лв и след малко пак ще лети с 200.Ушев е най-доволен от цялата схема.
Ако си мислиш,че тези бързаци си взимат поука от твоето не/светкане и ще променят стила си на каране заради 20,100 или 1000лв дадени на пътни полицай се лъжеш.

И това нещо ще приключи. Имам познат кара доста бързо. Преди около 3-4м го спряли полицаи с превишена скорост. Пари не взели, сега му тече поредния месец без книжка...

Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Мнениеот yarek » Вто 26 юли 2011 18:34

Присветвам винаги, и винаги се радвам когато на мен ми присветват, въпреки че се старая да не карам повече от 10 км върху нормалното.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 26 юли 2011 18:41

ipm написа:Колеги, чета тук за войни, врагове и прочие. ...

Много правилно :да: И аз и още няколко колеги казваме същото, но като гледам преобладава общото мнение, че това действие присветкването е знак на колегиалност :063: Което говори много лошо за нас като племе :!: Важно е да присветнем и да се гордеем, че сме спасили другарчето и сме преебали милиционера :applause:, пък после как и какво ще кара този на който си присветнал е без значение :screwy Визирам специално присветването за катаджии. Явно доста от колегите тук не разбират смисъла на думата колегиалност. Колегиалност е да предупредиш за нещо което може да създаде опасност за живота ти на пътя, а не да предупредиш за някой който чрез действията си би спасил живот. Има много начини да изразиш своята колегиалност и този определено е най-глупавия.
ivo_555 е много прав за високата скорост. Тя заедно с бараките който караме и/или комплексите които избиваме, убива и колкото по-рано всички го осъзнаем, толкова по-добре.
Защо не си зададете въпроса: "Ами ако не му присветна на този отсреща, какво ще стане?" По-кофти ли ще се чувствате или няма да ви върже довечера? Нито едното ще се случи, нито другото. Но може индиректно да спасите живот. И обратното, присветкате, този отсреща намалява, подминава полицая, после превишава скоростта, става най-лошото с него или друг колега. Вие разбирате за случката, как ще се чувствате тогава, изпълнили "колегиалният" си дълг? Щастливи, че сте помогнали или кофти че не сте използвали сивото си вещество за да помислите защото го правите (присветкването)? Всички знаем правилния отговор :да:

Потребителски аватар
Shanovec
Автомобил: WV POLO 6N1 Golf mk4
Двигател: AEX 1997 AKL 1999

Мнениеот Shanovec » Вто 26 юли 2011 18:57

Каспър написа:
ipm написа:присветкате, този отсреща намалява, подминава полицая, после превишава скоростта, става най-лошото с него или друг колега.

това вече е до самосъзнаието на човека зад волана. пътя не е мястото където да се изпробват способностите на колата или уменията на шофьора. аз казвам така:
карай колкото бързо искаш, хвърли се с колата в някое дере, но не застрашавай живота на другите. по-добре в някоя мантинела, отколкото в някоя кола. поне това е моето мнение

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 26 юли 2011 19:03

Все повече се убеждавам,че се избиват комплекси с отказа за КОЛЕГИАЛНО премигване.
Все пак,всеки си живее в някакъв негов свят :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 26 юли 2011 19:07

То всеки гледа от собствената си камбанария малко. Ако е комплекс косвено да спасиш човешки живот... Истината е, че ако милиционерът е в мензис дори и с 30 да караш пак можеш да отнесеш акт. Истина е също, че на някои, колкото и да им се присветка все им е тая, тях не ги лови законът. А най-печалната истина е, че всеки си мисли, че няма да му се случи точно на него и затова е тая кървава баня по пътищата ни. За съжаление тук и да си спорим проблема няма да го решим, просто нека всеки от нас да кара разумно и да НЕ разчита на премигвания от насрещни, за да му е по-спокоен живота. Аз по-напред в темата споменах, че с просташко каране човек рано или късно си намира майстора, случи ми се, платих си за което. Съжалявам, ама е късно. Явно на човек трябва да му се случи, за да си зададе въпросите, които допреди това не е могъл или не е искал :beer
Не мога да разбера това мислене "Оня кат ми намигне, аз ще намаля и после пак газ до ламарината и ще прееба закона" :screwy mhihi Общо взето хората, които шофират на този принцип преебават единствено и само себе си :012:

Последна промяна от stefan4o на Вто 26 юли 2011 19:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
6466
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 6466 » Вто 26 юли 2011 19:09

Разбира се че трябва след като те не правят нищо когато ни потрябват и си помагаме сами едни на други защо и сега да не го правим?А и ми писна да ми дебнат на някви скрити неосветени места през ноща и да се акрам с тях че неможе така да ми се кашонират като мишки и да се чудят кой да избомбят.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Вто 26 юли 2011 19:11

Разбира се, винаги присветвам :да:

ipm
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ipm » Вто 26 юли 2011 19:13

tisho_psg написа:Все повече се убеждавам,че се избиват комплекси с отказа за КОЛЕГИАЛНО премигване.
Все пак,всеки си живее в някакъв негов свят :)

Свят широк, хора и мнения всякакви. Гледната точка и истината е различна за различните хора и не е непременно свързана с комплекси ако не съвпада с твоето виждане по въпроса ;)

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 26 юли 2011 19:18

И аз това казвам-свят широк,мнения всякакви. А комплексите не са свързани с това дали има съвпадение с моето мнение или не ;)

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Вто 26 юли 2011 19:29

Аз мисля, че най-хубавото на тази тема е че, хората които досега са присветквали машинално ще се замислят дали е правилно да го правят и може и да се осъзнаят и да се откажат. Вече видях няколко такива коментара. Но със сигурност четейки коментарите тук и замисляйки се, никой няма да почне да присветка за катаджии, ако до сега не го е правил. Никой не написа, че от утре почва да светка за да изрази своята колегиалност. Тоест "колегиалните" или ще станат по-малко или в най-лошия случай ще си останат същата бройка, но "правоверните" ще станат повече :wink:

Потребителски аватар
IvailoOo
Автомобил: Audi A4 B7 Avant
Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW

Мнениеот IvailoOo » Вто 26 юли 2011 19:48

Аз лично не бих си променил мнението. Имам си глава на раменете и мога да размишлявам :wink: А и бас ловя,че и на вас неведнъж са ви "спасявали задника" по този начин.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Вто 26 юли 2011 19:49

Каспър написа:Аз мисля, че най-хубавото на тази тема е че, хората които досега са присветквали машинално ще се замислят дали е правилно да го правят и може и да се осъзнаят и да се откажат. Вече видях няколко такива коментара. Но със сигурност четейки коментарите тук и замисляйки се, никой няма да почне да присветка за катаджии, ако до сега не го е правил. Никой не написа, че от утре почва да светка за да изрази своята колегиалност. Тоест "колегиалните" или ще станат по-малко или в най-лошия случай ще си останат същата бройка, но "правоверните" ще станат повече :wink:

Колега,ако това ще те накара да си по-щастлив от живота и аз ще спра да предупреждавам.Все пак темата преброй,че колегиалността на пътя преобладава над неколегиалността. Важното е доброто на победи.
Извинявам се на всички за кривата посока в която тръгна темата...

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”