DRL, диодни лентички или късите светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Re: DRL, диодни лентички или късите светлини

Мнениеот transform » Вто 14 авг 2012 21:02

Някой знае ли, как стоят нещата в Европейските държави по въпросите, които дискутираме тук? Какви дневни светлини използавт там, слагат ли си допълнителни такива и т.н., кое е позволено и кое-не. Тук в България явно скоро няма да разберем това от нашите "закони". Поне да видим как е в Европа. Ако някой е запознат да каже.

Потребителски аватар
Bobko81
Автомобил: Skoda Fabia I 1 4 16V
Двигател: AUB

Мнениеот Bobko81 » Вто 14 авг 2012 21:23

И аз се бях засилил да купувам LED H4 крушки за Пасатко заради по ниската консумация но като видях това видео се отказах.

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Сря 15 авг 2012 9:27

LED дневни светлини и LED H4 крушка са съвсем различни неща.

Itsaka
Автомобил: Passat B7
Двигател:

Мнениеот Itsaka » Сря 15 авг 2012 13:30

Колеги, може ли да ми кажете как точно се монтират? Кое къде се вързва и какъв е начина да вържа и да ми светят само теб, без габарити и къси?

Потребителски аватар
Bobko81
Автомобил: Skoda Fabia I 1 4 16V
Двигател: AUB

Мнениеот Bobko81 » Сря 15 авг 2012 19:30

ivand911 написа:LED дневни светлини и LED H4 крушка са съвсем различни неща.

Знам колега,че са различни неща но просто попаднах на този клип който показва,че от тези LED крушки не става нищо.

Потребителски аватар
Nikurlq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nikurlq » Чет 16 авг 2012 8:36

Itsaka написа:Колеги, може ли да ми кажете как точно се монтират? Кое къде се вързва и какъв е начина да вържа и да ми светят само теб, без габарити и къси?

Зависи какво си вземеш! Моите бяха с 2 тела един контролер и 3 извода.
Един минус - за минуса акомулатора
Един плюс - за плюса на акомулатора
Втори плюс - за някой от фаровете.

Работи на следният принцип: Палиш колата и това чудо като помирише по голямо напрежение (демек да работи алтернатора) и се включват. Палиш фаровете (габаритите) и се изключват. Аз лично си ги вързах към плюса на късите а не към плюса на габаритите.
Надявам се съм бил полезен ..

kiril_bulgaria
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril_bulgaria » Чет 16 авг 2012 14:09

Законни ли са дневните светлини?
http://fakti.bg/avto/46175-zakonni-li-s ... e-svetlini

Законни са дневните светлини, които са монтирани фабрично при производство на новите автомобили.

В България вече има много автомобили, които са с фабрично монтирани дневни светлини. Те се включват още със завъртането на контактния ключ.

Всякакви импровизации - монтиране на самоделни дневни светлини с неподходящи крушки и нанасяне на корекции на рефлекторите, пробиване на отвори в тях с цел монтаж на допълнителни светлини са незаконни и терминът за това нарушение е "неразрешена промяна в конструкцията в превозното средство".

Ако нямате нови дневни светлини, които са фабрично монтирани, не може да правите допълнения и следва да се движите с включени къси светлини през деня."

Това е ОФИЦИАЛНОТО ТЪЛКУВАНЕ от КАТ за ДНЕВНИ СВЕТЛИНИ.
Красимир Костов - главен инспектор в Пътна полиция при Генерална дирекция "Национална полиция"

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Чет 16 авг 2012 14:26

Само се чудат с какво да се заядат с хорицата!Предвид пълната малоумност на закона,сега искат да ни изкарат слепи и неграмотни!В чийто текст никъде не е записано дали са фабрични или не!Предвидливо са оставили вратичка,за да може да се разтягат локуми в зависимост от IQ-то на конкретния Ушев :screwy
Второ и афтърмаркетите се включват още с подаване на контакт!
Трето има си правила от наредбите а ООН за монтаж!Нито аз,нито комшията сме си ги изсмучили от пръстите тия размери!
Съответните дневни светлини имат щампа,че са годни за това!(колко е истинска,само тя си знае,но все пак я има).
Сигурно главоломно съм "объркал" ел.системата на автомобила като съм вързал 20 Вата дневни светлини :063:
И все пак къде в Пловдив може да се направи техно тест и да се видят тези кандели,въпреки че имам щампа "Е4"?

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Чет 16 авг 2012 16:57

Благовест написа:Колеги,какво ще кажете за въпросния кит,че мисля да го поръчам?
http://www.xenonvision-bg.com/products/drl-lights/drl1

Аз днес си купих същото за 28 лв. Смятам да си го монтирам на мястото на халогените, където биха били монтирани(в горната част), според всички законови изисквания! Ако има някакъв проблем как могат да ме глобят или пишат акт задето имам DRL дневни светлини(светодиодни) монтирани според всички европейски изисквания! А и Костов нищо не споменава за светлини произведение и монтирани според всички законови изисквания, защото тези дневни светлини, нито са самоделни, нито са с неподходящи крушки, нито има корекции на рефлектори, нито пробиване в тях, така че няма промяна в конструкцията на МПС, а само добавяне на елемент според всички изисквания!

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Чет 16 авг 2012 17:46

To си беше ясно,че не е с цел да ни пазят на пътя,ами да си пълнят гушите-правят го,дори 101% да са със включени светлини-пак има потърпевши.
А какво да кажа за полицаите-повечето са дебели плиткоумни и не хващащи нищо чичковци,а не хора,които пораждат респект и трябва да дават пример на нас,гражданите на Р.България.
Ето днес минах покрай полицай,който говореше по телефона,пушейки цигара без колан и фарове и със затъмнени всички стъкла на личната му кола.Това ли е примера,който дават? :не:

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Чет 16 авг 2012 18:10

Това е проекта на Наредба за изменение в конструкцията на регистрирани пътни превозни средства 20.10.2009. Аз доколкото виждам тя не е приета още?
http://www.mtitc.government.bg/page.php ... 88&id=3592
И член 146(1) от ЗЗДП е малко безсилен?
Все пак вижте стр.13 за промени по осветителната система. Там пише:
Е недопустимо следното:

Вграждане на системата, възли или компоненти от нея, отговарящи на съответните български нормативни акто-ве, Директиви на ЕС, Пра-вила на ИКЕ-ООН и бъл-гарски стандарти, без да се спазват изискванията на производителя или на норма-тивни актове за монтиране и габаритно разположение.

От което следва ,че ако се спазят изискванията на производителя или на норма-тивни актове за монтиране и габаритно разположение е допустимо монтиране на възли и компоненти отговарящи на бълг. норм. актове и на ИКЕ-ООН(R87).

Да спазиш изискванията на производителя е лесно, монтираш ги на място което е предвидено за осветителни тела(например предни фарове за мъгла). Като спазиш и правило 87(за дневните светлини) и 48(за монтиране на светлините) на ИКЕ-ООН си напълно в правото си да монтираш дневни светлини.

В момента господата от полицията не са наясно още с нещата.
Един реален пример(Шкода форум):
vve написа:Аз съм с монтирани оригинални дейлайт произведени в Словения и са на мястото на фаровете за мъгла,тъй като при Октавия Скаут е невъзможен монтаж на друго място.Та вчера ме спряха в Ловеч и се опитаха да ми направят проблеми,като полицаят каза-За мен това са фарове за мъгла.Извика и двамата си колеги,които бяха с него и след кратко суетене и цъкане около колата решиха,че са дневни светлини.Мен яко ме напуши на смях като взе да ми обяснява,че видиш ли трябвало да бъдат вградени в основния фар,както било при Ауди.Доста време ми отне да им обясня,че при Скаута и при Фабия RS тези отвори са предвидени за монтаж на дневни лед светлини.

Потребителски аватар
feikot
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 16 авг 2012 18:38

Това http://www.ebay.co.uk/itm/A-Pair-Of-Whi ... 934wt_1366
в комбинация с това http://www.ebay.co.uk/itm/Daytime-Runni ... 032wt_1037

май е най-доброто решение,само по тая схема не разбрах какво значи WIDTH LAMP,ясно че тия жълтите се връзват към габарит или къси и като им дойде напрежение,контролера изключва дрл-а,ама това не го разбрах какво е...или пък жълтите да са към мигачите и да мигат като завиваш (може и жълто,че и такива варианти видях) а това WIDTH LAMP да е към някоя от късите и да изключва като се включат ? Някой да има идея

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Чет 16 авг 2012 18:53

feikot написа:май е най-доброто решение,само по тая схема не разбрах какво значи WIDTH LAMP,ясно че тия жълтите се връзват към габарит или къси и като им дойде напрежение,контролера изключва дрл-а,ама това не го разбрах какво е...или пък жълтите да са към мигачите и да мигат като завиваш (може и жълто,че и такива варианти видях) а това WIDTH LAMP да е към някоя от късите и да изключва като се включат ? Някой да има идея

Лампите дето си ги показал са неподходящи си мисля. Като търсиш ЛЕД трябва всеки диод да е мощен поне 1В(общо да са 8-15 вата). Това което си дал е реално LED лента в обвивка. А и не са сертифицирани за дневни светлини, нямат RL на стъклото. А с тази малка мощност сигурно не могат да осигурят необходимия интензитет на светлината(400- 1200 ).
За модула - черното е към минуса на акумулатора, червеното е към запалването +, другото е единия габарит( width lamp), жълтите не ти трябват, и другите два са към самите ЛЕД лампи. Ама най-добре е да вземеш комплект лампите с модула. Пример:
http://nssc-europe.com/daytime-running-lights.html
http://nssc-europe.com/daytime-running- ... 0hp-6.html
Като се търсят LED дневни светлини гледайте в описанието да има ,че отговарят на R87, че имат означения 00RL и са сертифицирани в Европа(знак Е) - Е4 за Холандия.

Последна промяна от ivand911 на Чет 16 авг 2012 19:27, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
eminem94
Автомобил: Audi A4 B5 Avant
Двигател: AVG
Контакти:

Мнениеот eminem94 » Чет 16 авг 2012 19:04

Благовест написа:И все пак къде в Пловдив може да се направи техно тест и да се видят тези кандели,въпреки че имам щампа "Е4"?

В София като отидох и ме изгледаха доста странно ... Казаха ми ,да кажа на полицайте като ме спрът да не се правят на луди и да не си измислят правила ... Моите все още си седят откачени,но за Понеделник ще трябва да ги закача,че от БТВ,ще идват да правиме интервю най-вероятно ...

Потребителски аватар
feikot
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Чет 16 авг 2012 19:53

ivand911 написа:

Ами значи това е варианта http://www.xenonvision-bg.com/products/drl-lights/drl3

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”