VWGT написа:и аз смятам да приключа с темата като дам моите сметки (които не знам дали са верни, щото не разбирам толкова от светлина, но снощи съм гледал да прочета и разбера максимално нещата). Ако някъде бъркам, кажете, няма лошо да науча нещо :)
та, кандели с лумени не могат пряко да се сравняват, защото измерват различни неща. Биха могли само ако разпределението на светлината е еднакво, т.е. в случая на фаровете, ако светят по един и същи начин. Според споменатите по-горе документи, DRL разпределя свелината в лъч от 40 градуса, напред. Така светят и дългите светлини на колата.
Стандартна халогенна крушка H7 на 55W при захранване с 12 V излъчва 1200-1400 лумена видима светлина.
Според изискванията DRL трябва да свети с 400-1200cd. Коефициентът м/у двете мерни еденици при разпръскване 40 градуса е 2,67. Т.е. 1200cd/2.67 ~ 450 лумена.
сега, тук нямах време да проверявам, дали ако намалим фара на 30% това става линейно (ние реално май му намаляме напрежението от 12V на ~4V) т.е. 1400 лумена * 0,3 = 420 лумена
При 20-те процента на Stivi е още по-малко.
В цяла С.Америка колите без DRL използват като такъв дългите намелени с определен %. пример
Снимки няколко страници напред, сметки в това мнение, на човека звяр обаче му пречат, не знам как но му пречат. Да може би пречат ако се кара на намалени дълги вечерно време, но не виждам кой може да кара само на това, осветеността му за водача е равносилна на пуснати габарити, т.е отвътре нищо не се вижда, а като си пуснеш късите тоя дрл се изключва.
Смея да твърдя че това пречи много по малко от сертифицирани две ленти фарчета дневни с по 5-7 диода монтирани дори и според закона на колата пък били те и Филипс за 120 кинта комплекта