cecoa1 написа:Отделно, отровите на дизела се превръщат в тор за почвата и подхранват растенията, просто им трябва малко време и условия за целта.
КПД-то не се обосновава само на калоричността на горивото. На дизела отровите освен да унищожават озоновия слой друго не правят. Със CO2 ще се справим. С фотосинтезата се прихваща от растенията. Ама с унищожаването на озоновия слой и фините прахови частици какво ще правим? Дизелът е една пушилка, която трови хората и унищожава атмосферата и това са фактите. И с тоя наш стар автопарк с махнати катализатори, DPF и EGR няма как да е по-екологичната алтернатива за България.
LPG не е крайна цел, а стъпка. На метанът емисиите бият дизела и бензина тотално. Нови коли с метанови уредби харчат по 4,2kg/100km. Няма и 95g CO2/100km. NОx е директно отговорен за увреждане на озоновия слой. Дизелът трябва да бъде забранен, освен за селскостопанска техника и камиони, където няма как да се замени в момента.
Досега не съм видял дизел, който да не бълва облаци пушек зад себе си и да трови с миризма и пушек. Особено като почнат да ги тунинговат, чипосват и премахват катализатори, филтри и ЕГР. Въобще няма значение на 2020 година кола какви са емисиите по каталог, като повечето карат коли на по 20-25 години.
А след Фиаското на VW и някои други фирми се оказва, че емисиите въобще може да не отговарят на действителността.
Писна ми като карам зад някой дизел да трябва да спирам парно, климатици и т.н, защото бълва облаци пушек и ми влиза задушлива миризма в купето, заради която като го подмина трябва да отварям прозорците да проветрявам. Тотална забрана за дизелови леки автомобили, след като в България се използват основно за тЮнинг.
Дори и в този форум има много теми за премахване на катализатори, филтри, егр и тунинговане. Как го тунинговаш с чип двигателя - бараш електрониката и нарушаваш емисиите. То VW 90 коня TDI го има не да го правят в България 120-130 коня, като барат цикловата порция на помпата или нещо друго и бълва облаци дим. Той от завода е 90 коня, за да не бълва облаци дим. Как подсилват обаче бензиновите двигатели - сменят глави, периферия. Правиш друг двигател, но не е толкова фрапантно нарушението в емисиите. Дори според мен би било добре всяка тема за премахване на катализатор, EGR и DPF във форума да получава като първи пост лекция в червено колко вреди на екологията това.
А, да - тунинговани коли с троен или петорен данък. И спиране от движение и конфискация моментално, ако някой е тунинговал двигателя и нарушава фрапантно емисиите. Да видите как ще се изчисти въздуха. Защото няма да има като сега всяко лапе да си купува дизел да му слага чип. Няма да му е по джоба с 600-800лв данък.