От юли 2021: Колите в София с екостикер

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Re: От юли 2021: Колите в София с екостикер

Мнениеот Snuupy » Вто 09 фев 2021 10:39

Забелязал съм, че всеки гледа от неговата паничка, без да мисли мащабно. Ето, пример: Колегата @group си кара чисто нов Passat, за който има явно социалния статус (да си жив и здрав, колега и още по-нов да си купиш!) и гледам следва идеологията да се качват цените, хората да си купуват нови DPF-и и тнт. - Всичко това е прекрасно.

Но, нека си представим, че колегата Group има по-нисък социален статус и може да си позволи 15 годишен Passat B6, на който DPF-а му струва 2000лв, а цялата кола струва 6000лв, и когато реши да я продаде след години, тя ще струва 3000лв (почти, колкото целия DPF) - щеше ли да пише колегата за купуване на нов DPF и вдигане на таксите за притежание на автомобил в София? Или щеше да мисли, как да осигури семейство си и да поддържа автомобила си в цялостно добро състояние, че да е сигурен като кара децата на училище или детска градина, защото живее на локация с неудобен градски транспорт?

Моето мнение е, че никакви такси не трябва да се вдигат. Вижда се, че в тая държава всичко отива в една черна яма, няма полза от такси, данъци и тнт! В Англия дават на безработен 1000 паунда обещетение! Да, там са по-високи данъците, но явно има защо, нали?

Трябва ГТП-тата да прилагат по-строг контрол, не само към емисийте, но към спирачки, окачване и прочее. Имам съсед, изпадна му шарнира пред блока (смятайте, колко време е тропал, че да изпадне) и после 3 дни чука пред блока да сложи нов на някаква малка японска кола, на която шарнира вероятно е 20-30лв, за работа ще му вземат още толкова. Първо, тази кола не е трябвало да мине ГТП, поради цялостното й състояние, което е ужасно. Второ, след като нямаш 60лв за шарнир, каква кола?

Потребителски аватар
richko25
Автомобил: VAG
Двигател:

Мнениеот richko25 » Вто 09 фев 2021 10:56

И колко трябва да поскъпне притежанието на автомобил в София? 2 пъти? 5 пъти? И като поскъпне какво?Децата ще дишат по-чист въздух? Няма да има задръствания? Или в синя зона ще има свободни места на всяка една улица? Един пример да е поскъпнало нещо и да е било към по-добро. Билета за градския транспорт или хляба? Или може би 3 стаен в Люлин?

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Вто 09 фев 2021 11:19

Snuupy позволяваш си да говориш по картинка (примерно аватара ми).
В семейството ми се налага да имаме още 2 коли + служебен бус. (Мисля да не ти се обяснявам, защо?!)
За мен би било голям проблем!
Или по-точно, непосилен разход, който ще доведе до съкращения и болезнени реформи.
И все пак, мисля повече за децата си! (Да! Мисля, че това е проблем за тях!)

Та не си мисли, че знаеш нещо за някой, защото си 'чул' 1/10¹⁰⁰ от историята му :wink

Аз поне, не бих си позволил да си мисля, че знам нещо за теб и за формирането на мнението ти icon_idea
Явно ти бъркам в някое отверсие с мнението си, щом си позволяваш това :icon_evil
ВТО

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 11:28

Колеги - основният проблем при нас е, че знаем масово в какво потъват даницъте и си обеззверен да ги плащаш, само и само да храниш нечия гуша. Швейцария що си гласуваха сами на референдум да си вдигнат данъците, явно има защо и хората виждат резултати от управлението и са доволни. При нас кога ще се случи такова нещо ?? Когато има висока корупция и нещо за да се случи трябват медии - ... ем ... Винетките от както ги вдигната на 97лв, да не би по-добри пътища да имаме. /признавам стори се, но не и с темповете и качеството с което влизат парите/ Строи се, открива се, след това се затваря за дооправяне. Съгласен съм с колегата Snuupy за ГТП. При нас ефекта с високи данъци и ограничаване на лични автомобили няма да помогне. По-добре да има по-строг контрол, да може хората да не си мислят, че с всякаква бангия ще може да се търкаля по улиците. Или просто да има брутални малуси, както е по Европа. Правиш виновно ПТП с големи щети и следващата година ти правят троен или четворен ГО и вече ще гледаш да караш по-внимателно и ще се замисляш, аджеба тая кола може ли да спре или не. Да се наложат високи такси за всички е нецелесъобразно. Превъзпитателният ефект е нужен за малка част от населението и не е необходимо всички да страдаме заради тях.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 09 фев 2021 11:29

Че те данъците , без значение де се плащат, не заминават ли за ст.община ? Софето обира парсата и без това. За да стане на това дередже столицата ( и въобще България ) , си има причини .

thanis

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 11:36

Ами колега - далечната 2015 година, бюджета на Област София е възлизал на 1.2 милиарда лева. Сега плануваният и за който се говори 2021 е 1.8-1.9 милиарда. Това са много пари и за тях могат да се направят изключително много неща. Просто Фандъкова вече грам не и се занимава. Първите и мандати бяха ОК - сега е .... Иска ми се хората да са по-активни аджеба кво се случва с данъците и къде и за какво отиват. Защото на теория уж можеш да си лафиш с общинския съветник и след това ни кол ни въже...

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 09 фев 2021 11:48

Аз се старая да следвам някаква логика в разсъжденията си.
Да, корупцията, неграмотното управление, etc. са огромен проблем, който ме вбесява.
И това е нещо, за което ние сме отговпрни. Чрез гласуване, чрез търпението си.
Но когато коментирам автомобилна тема във авто форум, се старая да не мисля за това.

Мисля кое е правилно и редно да се случи.
Аз съм фен. И на VW, но преди всичко автомобилен.
Обичам тунинга и спорта.
Искам да имам V8 атмосверен. Искам 500+ коня. Искам ...
Ама ...
Някой сигурно скоро ще ми каже - 'Като ти пука за децата ти, карай колело'. Ок. Сигурно и това мога да направя.
Мога да почна да се друсам по рейсове и да ходя с влак на почивка.
Ама нали, когато водя детето си на детска градина и до нас мине избушеняк с BMW на пълна газ, което избълва облак дим в лицата ни, трябва да го настигна на свтофара и да му размажа мутрата тъпа?!
Защото това е усещането за липса на социална справедливост!
Това гнети всеки от нас.
За данъците.
За корупцията.
За безнаказаност.
За анархията.

Няма безболезнена реформа!

Потребителски аватар
richko25
Двигател:

Мнениеот richko25 » Вто 09 фев 2021 12:11

Толкова ли е трудно ,да минаваме истински ГТП?Колата като е излязла примерно Euro 5 ,да покрива Euro 5.Точка.Мисля ,че е така в цял свят.Какво ще ми мерят какво покривала и така щяла да се води.За това питах преди ,ако колата е Euro 5 ,а според тях покрива Euro 2 какъв данък ще плащам?Талони ще сменям ли?Това решение ли е на проблема с замърсен въздух?Ами хубаво, то Райчо ще си кара пак без катализатор или DPF дреме му ,че ще се води Euro 2.И нямало да влезе в центъра-голяма работа.Но съседите му в Дружба ще дишат пушилките.Този автомобил отново ще прави димна завеса.Това не е решение.

Последна промяна от richko25 на Вто 09 фев 2021 12:21, променено общо 1 път.

thanis

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 12:18

Ами колега, ако при нас стане както в Германия TUV или Англия MOT - ти гарантирам, че сигурно 60% от каляските ще трябва да са fail. Ако колата ти е Евро 5 от завода и сега покрива Евро 2, просто плащаш голям годишен данък. И догодина ако я оправиш и си пак на малки данъци. Тва, че няма да влизаш в центъра ... дреме ти на ....
И принципно не е така в цял свят, но в цивилизования - Да.

Потребителски аватар
group®
Темерут

Мнениеот group® » Вто 09 фев 2021 12:28

thanis написа:Ако колата ти е Евро 5 от завода и сега покрива Евро 2, просто плащаш голям годишен данък.

Ето това е най-добрият вариант за всички.
Така ще може да има тунинг.
Искаш мощност - плащаш.
Не поддържаш - плащаш.
+ ограниченията за центъра

Защото алтернативата е: не покриваш - нямаш кола.

Потребителски аватар
richko25
Двигател:

Мнениеот richko25 » Вто 09 фев 2021 12:45

Ми то така единствената промяна е, че ще има повече пари при едни хора,които казвате че крадат :mhihi Значи ще има да крадат повече по тази логика. :mhihi Явно идеята е да ги възпитаваме да крадат повече?Къде отиде желанието ,че искаме да живеем с семействата си в по-чист град?

thanis

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 12:52

Ами то от някъде се почва. И идеята е да се почне от тия дет не знаят как да харчат и си правят вили и карат коли за 200 бона с общинска заплата. Няма нищо лошо да се търси отговорност. На въпроса с Еко-био-веган въздуха в София. Никакви стикери няма да го спасят, никакви ограничения за коли няма да го спасят. ФПЧ се отделят повече от други неща от колкото от коли. Факт е, че София е пренаселена. Факт е, че не малка част от хората през деня са от други градове и идват, за да работят. На един строеж колко ФПЧ се вдигат и еквивалента им от коли на пътя къде е ? По-чист въздух, сигурно на Витоша и до там ... В града с това застрояване, последният замърсител е бай Ставри с голф 4-ката без катализатори. Манталитета масово ни е да не се пази много много и след мен потоп. В цивилизованите страни, защо е чисто и подредено ??? Има си контрол и няма хън мън. Ма аз такова не знаех, мързеше ме и т.н. За тоя контрол обаче трябва ресурс,пари,обучение, манталитет и коренно различен начин на мислене.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 09 фев 2021 12:53

Не , не , не Това с Е5 била и покрива Е2 , да плаща по-скъп данък. Това е глупост. Направо да се спира от движение до оправяне. Няма такава практика ни-къ-де ! Бам балтията и това е! Е2, Е3, Е4 и т.н. нататък Е-та, трябва да си покриват изискванията за съответната еко категория, не успява ли- смъква се от отчет ако трябва.

Потребителски аватар
richko25
Двигател:

Мнениеот richko25 » Вто 09 фев 2021 12:59

Напълно съм съгласен. Каквато категория е излязла от завода, това трябва да покрива. Като не покрива не се движи до отстраняване на проблема.

thanis

Мнениеот thanis » Вто 09 фев 2021 13:00

Дизелгейт-а ко правят тогава ? :D Пък и България сме, тук ако ти спрат колата, защото не покрива заводската Е категория, сигурно ще имаме повече протестиращи от колкото в Хонг-конг, дето всеки 6ти от цялото население беше на протест. Деликатен е въпроса много. Съгласен съм колега samo_pechka, ама реалистично няма как да стане това със спирането от движение.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”