Забелязал съм, че всеки гледа от неговата паничка, без да мисли мащабно. Ето, пример: Колегата @group си кара чисто нов Passat, за който има явно социалния статус (да си жив и здрав, колега и още по-нов да си купиш!) и гледам следва идеологията да се качват цените, хората да си купуват нови DPF-и и тнт. - Всичко това е прекрасно.
Но, нека си представим, че колегата Group има по-нисък социален статус и може да си позволи 15 годишен Passat B6, на който DPF-а му струва 2000лв, а цялата кола струва 6000лв, и когато реши да я продаде след години, тя ще струва 3000лв (почти, колкото целия DPF) - щеше ли да пише колегата за купуване на нов DPF и вдигане на таксите за притежание на автомобил в София? Или щеше да мисли, как да осигури семейство си и да поддържа автомобила си в цялостно добро състояние, че да е сигурен като кара децата на училище или детска градина, защото живее на локация с неудобен градски транспорт?
Моето мнение е, че никакви такси не трябва да се вдигат. Вижда се, че в тая държава всичко отива в една черна яма, няма полза от такси, данъци и тнт! В Англия дават на безработен 1000 паунда обещетение! Да, там са по-високи данъците, но явно има защо, нали?
Трябва ГТП-тата да прилагат по-строг контрол, не само към емисийте, но към спирачки, окачване и прочее. Имам съсед, изпадна му шарнира пред блока (смятайте, колко време е тропал, че да изпадне) и после 3 дни чука пред блока да сложи нов на някаква малка японска кола, на която шарнира вероятно е 20-30лв, за работа ще му вземат още толкова. Първо, тази кола не е трябвало да мине ГТП, поради цялостното й състояние, което е ужасно. Второ, след като нямаш 60лв за шарнир, каква кола?
От юли 2021: Колите в София с екостикер
- richko25
- Автомобил: VAG
- Двигател:
Re: От юли 2021: Колите в София с екостикер
И колко трябва да поскъпне притежанието на автомобил в София? 2 пъти? 5 пъти? И като поскъпне какво?Децата ще дишат по-чист въздух? Няма да има задръствания? Или в синя зона ще има свободни места на всяка една улица? Един пример да е поскъпнало нещо и да е било към по-добро. Билета за градския транспорт или хляба? Или може би 3 стаен в Люлин?
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Snuupy позволяваш си да говориш по картинка (примерно аватара ми).
В семейството ми се налага да имаме още 2 коли + служебен бус. (Мисля да не ти се обяснявам, защо?!)
За мен би било голям проблем!
Или по-точно, непосилен разход, който ще доведе до съкращения и болезнени реформи.
И все пак, мисля повече за децата си! (Да! Мисля, че това е проблем за тях!)
Та не си мисли, че знаеш нещо за някой, защото си 'чул' 1/10¹⁰⁰ от историята му
Аз поне, не бих си позволил да си мисля, че знам нещо за теб и за формирането на мнението ти
Явно ти бъркам в някое отверсие с мнението си, щом си позволяваш това
ВТО
В семейството ми се налага да имаме още 2 коли + служебен бус. (Мисля да не ти се обяснявам, защо?!)
За мен би било голям проблем!
Или по-точно, непосилен разход, който ще доведе до съкращения и болезнени реформи.
И все пак, мисля повече за децата си! (Да! Мисля, че това е проблем за тях!)
Та не си мисли, че знаеш нещо за някой, защото си 'чул' 1/10¹⁰⁰ от историята му

Аз поне, не бих си позволил да си мисля, че знам нещо за теб и за формирането на мнението ти

Явно ти бъркам в някое отверсие с мнението си, щом си позволяваш това

ВТО
Колеги - основният проблем при нас е, че знаем масово в какво потъват даницъте и си обеззверен да ги плащаш, само и само да храниш нечия гуша. Швейцария що си гласуваха сами на референдум да си вдигнат данъците, явно има защо и хората виждат резултати от управлението и са доволни. При нас кога ще се случи такова нещо ?? Когато има висока корупция и нещо за да се случи трябват медии - ... ем ... Винетките от както ги вдигната на 97лв, да не би по-добри пътища да имаме. /признавам стори се, но не и с темповете и качеството с което влизат парите/ Строи се, открива се, след това се затваря за дооправяне. Съгласен съм с колегата Snuupy за ГТП. При нас ефекта с високи данъци и ограничаване на лични автомобили няма да помогне. По-добре да има по-строг контрол, да може хората да не си мислят, че с всякаква бангия ще може да се търкаля по улиците. Или просто да има брутални малуси, както е по Европа. Правиш виновно ПТП с големи щети и следващата година ти правят троен или четворен ГО и вече ще гледаш да караш по-внимателно и ще се замисляш, аджеба тая кола може ли да спре или не. Да се наложат високи такси за всички е нецелесъобразно. Превъзпитателният ефект е нужен за малка част от населението и не е необходимо всички да страдаме заради тях.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Че те данъците , без значение де се плащат, не заминават ли за ст.община ? Софето обира парсата и без това. За да стане на това дередже столицата ( и въобще България ) , си има причини .
Ами колега - далечната 2015 година, бюджета на Област София е възлизал на 1.2 милиарда лева. Сега плануваният и за който се говори 2021 е 1.8-1.9 милиарда. Това са много пари и за тях могат да се направят изключително много неща. Просто Фандъкова вече грам не и се занимава. Първите и мандати бяха ОК - сега е .... Иска ми се хората да са по-активни аджеба кво се случва с данъците и къде и за какво отиват. Защото на теория уж можеш да си лафиш с общинския съветник и след това ни кол ни въже...
- group®
- Темерут
Аз се старая да следвам някаква логика в разсъжденията си.
Да, корупцията, неграмотното управление, etc. са огромен проблем, който ме вбесява.
И това е нещо, за което ние сме отговпрни. Чрез гласуване, чрез търпението си.
Но когато коментирам автомобилна тема във авто форум, се старая да не мисля за това.
Мисля кое е правилно и редно да се случи.
Аз съм фен. И на VW, но преди всичко автомобилен.
Обичам тунинга и спорта.
Искам да имам V8 атмосверен. Искам 500+ коня. Искам ...
Ама ...
Някой сигурно скоро ще ми каже - 'Като ти пука за децата ти, карай колело'. Ок. Сигурно и това мога да направя.
Мога да почна да се друсам по рейсове и да ходя с влак на почивка.
Ама нали, когато водя детето си на детска градина и до нас мине избушеняк с BMW на пълна газ, което избълва облак дим в лицата ни, трябва да го настигна на свтофара и да му размажа мутрата тъпа?!
Защото това е усещането за липса на социална справедливост!
Това гнети всеки от нас.
За данъците.
За корупцията.
За безнаказаност.
За анархията.
Няма безболезнена реформа!
Да, корупцията, неграмотното управление, etc. са огромен проблем, който ме вбесява.
И това е нещо, за което ние сме отговпрни. Чрез гласуване, чрез търпението си.
Но когато коментирам автомобилна тема във авто форум, се старая да не мисля за това.
Мисля кое е правилно и редно да се случи.
Аз съм фен. И на VW, но преди всичко автомобилен.
Обичам тунинга и спорта.
Искам да имам V8 атмосверен. Искам 500+ коня. Искам ...
Ама ...
Някой сигурно скоро ще ми каже - 'Като ти пука за децата ти, карай колело'. Ок. Сигурно и това мога да направя.
Мога да почна да се друсам по рейсове и да ходя с влак на почивка.
Ама нали, когато водя детето си на детска градина и до нас мине избушеняк с BMW на пълна газ, което избълва облак дим в лицата ни, трябва да го настигна на свтофара и да му размажа мутрата тъпа?!
Защото това е усещането за липса на социална справедливост!
Това гнети всеки от нас.
За данъците.
За корупцията.
За безнаказаност.
За анархията.
Няма безболезнена реформа!
- richko25
- Двигател:
Толкова ли е трудно ,да минаваме истински ГТП?Колата като е излязла примерно Euro 5 ,да покрива Euro 5.Точка.Мисля ,че е така в цял свят.Какво ще ми мерят какво покривала и така щяла да се води.За това питах преди ,ако колата е Euro 5 ,а според тях покрива Euro 2 какъв данък ще плащам?Талони ще сменям ли?Това решение ли е на проблема с замърсен въздух?Ами хубаво, то Райчо ще си кара пак без катализатор или DPF дреме му ,че ще се води Euro 2.И нямало да влезе в центъра-голяма работа.Но съседите му в Дружба ще дишат пушилките.Този автомобил отново ще прави димна завеса.Това не е решение.
Последна промяна от richko25 на Вто 09 фев 2021 12:21, променено общо 1 път.
Ами колега, ако при нас стане както в Германия TUV или Англия MOT - ти гарантирам, че сигурно 60% от каляските ще трябва да са fail. Ако колата ти е Евро 5 от завода и сега покрива Евро 2, просто плащаш голям годишен данък. И догодина ако я оправиш и си пак на малки данъци. Тва, че няма да влизаш в центъра ... дреме ти на ....
И принципно не е така в цял свят, но в цивилизования - Да.
И принципно не е така в цял свят, но в цивилизования - Да.
- group®
- Темерут
thanis написа:Ако колата ти е Евро 5 от завода и сега покрива Евро 2, просто плащаш голям годишен данък.
Ето това е най-добрият вариант за всички.
Така ще може да има тунинг.
Искаш мощност - плащаш.
Не поддържаш - плащаш.
+ ограниченията за центъра
Защото алтернативата е: не покриваш - нямаш кола.
- richko25
- Двигател:
Ми то така единствената промяна е, че ще има повече пари при едни хора,които казвате че крадат
Значи ще има да крадат повече по тази логика.
Явно идеята е да ги възпитаваме да крадат повече?Къде отиде желанието ,че искаме да живеем с семействата си в по-чист град?

Ами то от някъде се почва. И идеята е да се почне от тия дет не знаят как да харчат и си правят вили и карат коли за 200 бона с общинска заплата. Няма нищо лошо да се търси отговорност. На въпроса с Еко-био-веган въздуха в София. Никакви стикери няма да го спасят, никакви ограничения за коли няма да го спасят. ФПЧ се отделят повече от други неща от колкото от коли. Факт е, че София е пренаселена. Факт е, че не малка част от хората през деня са от други градове и идват, за да работят. На един строеж колко ФПЧ се вдигат и еквивалента им от коли на пътя къде е ? По-чист въздух, сигурно на Витоша и до там ... В града с това застрояване, последният замърсител е бай Ставри с голф 4-ката без катализатори. Манталитета масово ни е да не се пази много много и след мен потоп. В цивилизованите страни, защо е чисто и подредено ??? Има си контрол и няма хън мън. Ма аз такова не знаех, мързеше ме и т.н. За тоя контрол обаче трябва ресурс,пари,обучение, манталитет и коренно различен начин на мислене.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Не , не , не Това с Е5 била и покрива Е2 , да плаща по-скъп данък. Това е глупост. Направо да се спира от движение до оправяне. Няма такава практика ни-къ-де ! Бам балтията и това е! Е2, Е3, Е4 и т.н. нататък Е-та, трябва да си покриват изискванията за съответната еко категория, не успява ли- смъква се от отчет ако трябва.
- richko25
- Двигател:
Напълно съм съгласен. Каквато категория е излязла от завода, това трябва да покрива. Като не покрива не се движи до отстраняване на проблема.
Дизелгейт-а ко правят тогава ? :D Пък и България сме, тук ако ти спрат колата, защото не покрива заводската Е категория, сигурно ще имаме повече протестиращи от колкото в Хонг-конг, дето всеки 6ти от цялото население беше на протест. Деликатен е въпроса много. Съгласен съм колега samo_pechka, ама реалистично няма как да стане това със спирането от движение.